Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 10:29 - Вносът на електроенергия задмина износът (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2077 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.10.2015 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като вчера си/ви зададох риторичният въпрос "Румъния ни измества от пазара на електроенергия?" само по-малко от 24 часа отговорът му се потвърди от данните на самият Електроенергиен системен оператор (ЕСО), в статистиката му за трансграничните потоци за вчера 8-ми октомври 2015-та г. (оригиналната таблица с данните можете да видите ТУК).И те изглеждат ето така:

image

Най-горната синя крива показва тренда на вноса на електроенергия у нас от Румъния, а виолетовата - сумарният износ към Сърбия и Турция. Македония и Гърция са се въздържали. В интерес на истината през деня е имало съвсем незначителен внос от Сърбия, но той е толкова малък, че реших да не натоварвам графиката излишно, без полза за крайните изводи.

Какво трябва да ни говори това?
1-во - всички "медии и политици" мълчат, така като мълчаха и когато страната ни, пардон - "честните" частници, прегряваха жиците от износ. А търговията с електроенергия за една страна е равносилна на търговията с петрол или природен газ и в цял свят търговията с течни горива се следи под лупа. Но у нас търговията с нашата електроенергия (защото по-голямата част идва от 100% държавните АЕЦ и ТЕЦ-МИ2) е тема табу за робите, защото тази дейност е престъпно приватизирана.
2-ро - какво и губим ли ние, обикновените граждани? В новата ситуация, превес на вноса над износа, НЕ, защото далаверата така или иначе в ръцете на политико-енерГЕПИйната мафия. В генерален/общ план ДА, ние губим и сме започнали да губим още след 2010-та г., когато същата престъпна групировка изтласква държавната НЕК от този бизнес.

image

3-то - даже и свиването на пазара да се дължи само на сезонни причини пак бихме могли да печелим, ако бизнеса не беше приватизиран и държавата провеждаше по-прозрачна, реално конкурентна пазарна политика и практика в сектора, а не както е в момента - всичко под тезгяха, за нашите хора, а раята да си гледа канчето със супата.

РЕЗУЛТАТЪТ - Румъния и тук ни изпревари, както и в борбата с корумпираните "политици".

ДОПЪЛНЕНИЕ! Повече от час след публикуването на горните данни ЕСО попълни колоните за износ към Македония и сърбия, както следва:

image

Преди два часа тези две колони показваха само нули. Въпреки това ще оставя целият материал, както съм го публикувал в първоначалният вариант. Причината - не знам на кое точно да вярвам? Защо публикуват междинни данни без това изрично да е указано и толкова ли е трудно да спретнеш една таблица и чак после да я публикуваш???

В добавка към недоверието на тези държавни слуги (служителите на ЕСО) ще добавя и факта, че ежеседмично опресняваната справка за енергийният баланс на страната (в която те упорито отказват да поставят графа ВНОС) през тази седмица (процедурата се извършва всеки вторник) не беше сменена с най-актуалната информация.

image

Георги Котев



Гласувай:
3



1. chavdar01 - ТОВА Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО!!!!!-КРАЖБИТЕ!!!
09.10.2015 13:11
РЕЗУЛТАТЪТ - Румъния и тук ни изпревари, както и в борбата с корумпираните "политици".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874832
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930