Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2015 11:09 - Япония предизвиква четвърта атомна бомбандировка
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1767 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След бомбандировките над Хирошима и Нагазаки, преди точно 70 години (август 1945-та г.) последва бомбандировката на "мирния" атом в префектура Фукушима, преди 4,5 години (11-ти март 2011-та г.). Тези дни стана ясно, че японското правителство, против волята на японския народ, полага неистови усилия по подготовката на поредния ядрен катаклизъм, в страната на изгряващото слънце. Такова впечатление оставя съдържанието на тематична статия в авторитетното японско издание The Japan Times:

Nuclear restart highlights government dilemma over lack of waste disposal sites

"Ядреният рестарт осветява правителствената дилема пред липсата на площадки за депониране на отпадъци"

image

С непопулярното връщане към ядрената енергетика Япония вече не може да се прави, че няма слон в стаята: къде остават високо-радиоактивните ядрени отпадъци в страната?
Рестартираният във вторник реактор в Сендай, на компанията Кюшу Електрик Пауер, в
префектура Кагошима идва в момент, като правителството се бори да намери окончателно депо за високо-радиоактивните ядрени отпадъци.
В момента около 17 000т са във временни басейни за съхранение в цялата страна, както рестартирането означава генерирането на още повече.

image

(За по-добър преглед и прочит на инфо-графиката кликнете с мишката върху нея. Ако забележите разминаването от 17 000 т натрупан ядрен боклук, посочено в статията, и 14 430 т - най-горе на графиката, вината не е моя. Това са типични разминавяния, когато си имаме работа с източник на информация от някой клон на ядрената мафия. В тъмносините правоъгълници на графиката е посочено, колко години остават до запълването на съответния басейн с отработено ядрено гориво. Първата рестартирана АЕЦ Сендай е 1-ви блок и е показан най-долу, в дясно.)

Заложеното в басейните гориво в някои атомни електроцентрали ще достигне капацитета си най-скоро до три години.
Говорителка на Кюшу Електрик каза за басейните за съхранение на АЕЦ Sendai "все още имат достатъчно място," което предполага, че компанията не планира незабавно да предприеме по-нататъшни мерки. Но се очаква то да се запълни изцяло след около единадесет години, според официални данни.
В момента, правителството планира да съхранява ядрени отпадъци в крайно хранилище на повече от 300 метра под земята. То ще престоява там в продължение на до 100 000 години, докато радиационните нива паднат достатъчно
ниско и няма да предизвиква увреждане на околната среда.
През 2002 г., подкрепяна от правителството ядрена организация за управление на отпадъците на Япония започна привличане на местните власти, за да станат домакин на депо, хвалят икономическите ползи, като например субсидии и работни места.
Процесът срещна пречки през 2007 г., когато град Toйo,
префектура Кочи, се оттегли, след подаване на заявление за проучване на мястото кандидат. Кметът напусна поста си, след като загуби изборите и той бе призован да позволи на хората да осъдят планът му районът да бъде домакин на съоръжение за погребване. Неговият наследник го отмени.
След като чакаха напразно за доброволци, които да се появят, правителството промени основната си политика. През май, кабинетът на премиера Шинзо Абе въведе схема, която позволява на правителството да избере кандидат за място въз основа на научни основания, включително устойчивост на земетресения.
С този си ход про-ядреното правителството иска да покаже, че е по-активно ангажирано в решаването на въпроса, като публичната критика се е увеличила при призива да се рестартират реактори след
бедствието във Фукушима, без решение на проблема с отпадъците.
Наблюдатели казват, обаче, че въпросът е малко вероятно да бъде решен гладко, особено на фона на засилените опасения за безопасността сред обществеността.
"В ситуация, в която доверието между гражданите и ядрената индустрия е в криза ще бъде изключително трудно да получат подкрепа от хората," за плана на правителството да номинира подходящи места, Съвета по науката на Япония, представителен орган на учените посочва в своите предложения за политики, публикувани през април.
Финландия строи първото в света постоянно депо за високо-радиоактивни отпадъци в Олкилуото с планове за неговата експлоатация около 2020. (Доста е съмнително дали запълването на този подземен бункер ще стартира през 2020-та г. - бел. Г.К.)
Много други страни с ядрени централи продължават да търсят потенциални места. В Съединените щати, план за изграждане на депо в планината Yucca Mountain Невада е отменен през 2009 г., заради местната опозиция. (И тук истината е доста по-различна. Въпросното хранилище съществува, но то събира само отпадъци от военната ядрена програма на САЩ. Всички "мирни" ядрени отпадъци на САЩ се намират на повърхноста на земята. Военното ядрено депо в Невада "изпуши" през февруари 2014-та г., облъчи част от персонала, и в момента е блокирано, т.е. - необслужваемо, за неопределено време. - бел. Г.К. )
От май, правителството е информирало общините за това как то избира кандидат-площадките.
Такива срещи се провеждат във всички 47 префектури с изключение на Фукушима, но служители от някои общности са отказали да участват от страх да не би тяхното присъствие да бъде разчетено като знак за съгласие да приемат унищожаването на отпадъците.
Актуални са също и въпросителни възникнали над прозрачността на процеса.
Централното правителство проведе всички тези срещи при закрити врати - без да информира местните жители за това кога и къде са били проведени. Това накара някои градове да бойкотират заседанията.
Правителството се опита да оправдае този ход, като казва, че е необходимо да се насърчи честната дискусия.
"Бяхме загрижени, че общините може да не присъстват на заседанията, ако не го направихме отворен за всички, страхувайки се, че могат да бъдат объркани за това, че се интересуват от домакин за финалното депо", каза Takuya Watanabe, заместник-директор за радиоактивните отпадъци на министерството на промишлеността. "Ние ще обмислим възможността да ги отворим следващия път."
Правителството заяви, че решаването на въпроса за това къде да се намери съоръжение за погребване е "отговорност на сегашното поколение." (Изключително цинична позиция на откровени психопати, типично за политици. Първо решете проблема и после рестартирайте! - бел. Г.К.)
Независимо от всичко, за сега властт не успява да посочи някаква конкретна времева рамка, оставяйки перспективите за проекта неясни.

С малки съкращения.

Вчера ви показах аналогичната ситуация с ядрения боклук и в България, в материяла "
Ядрената тоалетна на България - кога и къде?".

По абсолютно същият начин стоят нещата и в цяла Европа, и в най-големият клан на ядрената мафия - САЩ. А 370-те работещи в момента, в света, "мирни" ядрени реактора продължават ежесекундно да произвеждат смърт.

Георги Котев




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882504
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930