Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2015 09:09 - Теменужка предлага плевел и калинки да "ароматизират" енерГЕПИката
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1889 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.07.2015 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сигурно се досещате, че теменужката е счетоводителката на (из)родната енерГЕПИка, временно инсталирана да играе ролята на министър, за да има по-добри и разширени възможности за осчетоводяване на нашите джобове до ... празно. И това "цвете" не си губи времето. Ето какъв проект за изменение на Закона за енергетиката е внесен в Народното събрание от нейното ведомдтво (ТУК). Проекта не е голям, само 9 (формат PDF) страници, но истинки интересните са 2-ра и 3-та страници. За ваше удобство съм събрал най-интересното и най-важното в една единствена снимка:

image

Така теменужка и политико-енерГЕПИйната мафия отглеждат плевела-фонд, който да изсмуква ежемесечно по 5% от приходите на производителите на електроенергия (не е изрично казано, но намирисва, че става въпрос само за държавните (!!!???)), за да може НЕК да изплаща задълженията си към другите производители "произтичащи от задълженията му по чл. 93а". Това, на практика означава, че пак ще ни бръкнат ние да плащаме необосновано скъпия ток на ... американските ТЕЦ-ове. Именно те се крият зад цитирания "чл. 93а", който регламентира задължителното изкупуване на тяхната продукция!!! Масрафа ще го платим ние, защото ощетените производители ще трябва да си компенсират грабежа с по-високи цени, за всички нас.
Гаврата на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия с всички нас е, че въпроснията
"чл. 93а" от Закона за енергетиката е в пряко нарушение на член 101 от Договора за функционирене на Европийския съюз (оригинала ТУК). Той гласи:

ПРАВИЛА, ПРИЛОЖИМИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА

Член 101

1. Забраняват се като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които:

а) пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията;

б) ограничават или контролират производството, пазарите, технологичното развитие или инвестициите;

в) осъществяват подялба на пазари или на доставчици;

г) прилагат различни условия по отношение на еквивалентни сделки с други търговски партньори, като по този начин ги поставят при сравнително по-неблагоприятни условия;

д) поставят сключването на договорите в зависимост от приемането на допълнителни задължения, които по своя характер или в съответствие с търговската практика нямат връзка с предмета на тези договори.

2. Всички споразумения или решения, които са забранени в съответствие с настоящия член, са нищожни.

Практически, договорите за задължителното и скъпо изкупуване на продукцията от американските ТЕЦ-ове е не-за-кон-но, по смисъла на законодателството на ЕС, чийто член ние сме. Но това въобще не трогва теменужките и компания. За капак на новото пребъркване на джобовете ни те си постилат пътека за нови калинки, цели ОСЕМ на брой (7 члена на управителния съвет плевела-фонд плюс 1 пре(дсе)дател, назначаван от самата теменужка), които да наторяват смъртоносния плевел.

Но и това не е краят на гаврата. Даже и да приемем, че НЕК има някакви стари задължения към някой производител (преди отмяната на незаконните и тайни договори) тя може да си ги изплати ако енерГЕПИйната мафия и разреши да си върне поне част от дела на пазара на износ на електроенергия, която тя е държала до края на 2010-та г. Да ама не!

image

Когато теменужката и патрона и - тиквата надуваха фанфарите (преди три месеца), че са договорили поевтиняване на тока от американските ТЕЦ с цели 31 % (вижте в "
Б@си математиката размириса министърката на енерГЕПИката!") явно са имали предвид точно това, което сега се опитват да прокарат в НС - смъртоносен плевел гарниран с отровни калинки.

Дълго време и теменужката и тиквата ни лъжеха, че ще вземат нов държавно-гарантиран дълг, за да може НЕК да се издължи на поробващите ни американски ТЕЦ-ове, но явно няма толкова глупава финансова институция, която да даде пари на толкова изпечени мошеници. Въпроса е, защо тогава ние сме толкова глупави, за да ги търпим???

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882686
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930