Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 19:11 - Как ще работи електроенерГЕПИйната борса от началото на 2016-та г.?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4067 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните ДВЕ седмици системата се тества в най-голямото, 100% държавно (не е сигурно?) електропроизводствено предприятие АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Тестовете ще продължат до края на годината, а след това ще започне повсеместното и прилагане за да продължи грабежа на политико-енерГЕПИйната мафия срещу всички нас.
В поредица от няколко поста вече ви загатнах за наченките на електронната търговия с електроенергия, която АЕЦ-а имитира, за да изглежда "публична", през последните ДВЕ седмици.

ЧУДО! АЕЦ-а продаде на "честните" частници повече ток, отколкото произвежда

Защо никой не купува евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй"?

Защо никой не купува евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй"? 2

АЕЦ-а не може да продаде евтиния си тока и ... понижи мощност

Това е равносилно на ядрен взрив?

В последният пост има оферта за рекордно ниска цена от началото на годината, с повече от 30% на долу, по сравнение с януари 2015-та.

Но сега ще ви покажа днешната картинка от експерименталната борса, разигравана от АЕЦ-а и енерГЕПИйната мафия ТУК. (Който смята че това е интересно и го засяга лично нека следи този линк ежедневно.) Ето как се променяше картинката днес:

image

До 11:30 картинката съответстваше на изображението над червената линия. В следобедните часове се появиха долните две оферти, които, практически, са продължение на две от сутрешните. Първата е с повишено количество на предлагания товар (мощност) и ... чувствително завишена цена, независимо, че сутринта по-евтината цена не е минала!!! Втората оферта е с леко занижен товар (мощност), а също така и със съвсем леко понижаване на сутрешната цена (с 0.30 лева/МВт.ч).

Ако не можете да се ориентирате не се самообвинявайте! Проблемът не е във вас. Ако посетите "Архив"-а на приключилите оферти ще научите само, че те са приключили и НИЩО друго!!!

Е, вие какво искате? Да ни кажат колко, на какви цени и на кого са продали? Не прекалявате ли вече? Тази борса да не е на баща ви?

Георги Котев



Гласувай:
4



1. blasterica - EC Public consultations and market test - that BEH is dominant on the market for the wholesale supply of electricity at freely negotiated prices in Bulgaria
03.07.2015 17:10
Драги Г-н Котев,
вие трябва да участвате в публичните консултации, които са отворени на страницата на ЕК по повод казуса БЕХ- нарушаване на конкурентните правила на ЕС.
Ето линка
http://ec.europa.eu/competition/consultations/open.html

А това е линка към Комуникацията по повод злоупотреба с доминираща позиция на БЕХ Communication from the Commission published pursuant to Article 27(4) of Council Regulation (EC) No 1/2003 in Case AT.39767 — BEH Electricity (2015/C 202/02)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=OJ:JOC_2015_202_R_0002&rid=1

Вие трябва да представите Вашите аргументирани разкрития в това публично обсъждане. Иначе е възможно пазарния тест и да мине, ако няма на лице в ЕК вашата информация и анализи.
цитирай
2. campri - Трябва да се мисли, преди да се пише
03.07.2015 18:31
Първата оферта следобяд не е същата като сутринта. Периода е различен и не включва двата почивни дни, когато цената е много по-ниска. В постинга "Това е равносилно на ядрен взрив?" се вижда цена за почивни дни. Може да падне и много по-ниско.
А вашите коментари в постингите за цената на електроенергията са връх на нежеланието да видите някои прости неща. Прегледайте си предишните постинги и вижте какви глупости сте писали.
Ако сте решили сериозно да коментирате пазара на електроенергия, четете и мислете...
цитирай
3. gikotev - Re: Трябва да се мисли, преди да се пише
03.07.2015 19:08
Мисли преди да пишеш! Иначе повече няма да видиш свой коментар тук.
Всичко, което казваш може и да има зрънце резон при ЕДНО елементарно условие. А то е - ако се публикуват и резултатите от търговете. Теб, обаче това не те вълнува, което показва, че си абсолютен кретен.
Като много ги "разбираш" нещата, защо не ги пишеш на собствения си кух блог, ами пръскаш отровна слюнка навред?
Аман от влечуги!
цитирай
4. blasterica - Re:campri
04.07.2015 07:15
Campri, преди вие да пишете първо ми отговорете "Що е технически анализ" на борсата и какви данни трябва да имате, за да можете да го правите? Ще ви отговоря за данните. Трябва да имате цена на предлагане, максимална и минимална на търсене и цената на която е сключена сделката. Това е "простото нещо"вие не желаете други да го видят.
Г-н Котев има, както и всички ние простоспъртните, само цени на предлагане, поради което Г-н Котев е прав, че трябва да има поне цената на сключената сделка (close).
Това, което правите Вие в този пост е чист опит за нескопосана манипулация на публиката.
Но в поста ви прозира нещо друго. Прозира че освен да манипулирате публиката, вие знете как се манипулира пазара на електронергия. А щом един пазар се манипулира, той не е саморегулиращ се, и това не е пазар.
Обяснявам защо мисля така. Казвате "цената може да падне много по-ниско". От къде знаете това, колко "по-ниско, и защо "може да падне цената", както пишете.
Тук ни идва на помощ фундаменталния анализ, който се различава от техническия. Това е анализ на ценообразуващите вътрешни фактори. Тях пък изобщо не ги знаем, ....но вие явно ги знаете....
Въпросът ми е:Щом така рязко смятате анализа на Г-н Котев, който според мен е правилен, въпреки липсата на част от необходимите данни, то дайте вие фундаменталния анализ: Кои са ценообразуващите фактори на енергията на АЕЦ, за да казвате, че "цената може да падне и много по-ниско" и до къде???
Иначе оставам с твърдото и ясно убеждение, че сте просто един изплашен от разкритията на Г-н Котев манипулатор на общественото мнениеи възможността те да станат известни на органите по конкуренция на ЕС.
Държанието ви campri е точно толкова безпардонно, колкото твърденията на БЕХ в отговор на справедливите обвинения на ЕК в злоупотреба с доминиращо положение, картел, манипулация на пазара, написани черно на бяло в комуникацията по повод т.н. енергийна борса на БЕХ. ЕК пряко разглежда тези казуси и постановява решенията по тях, а не продажен съд в Бг.
цитирай
5. blasterica - by the way to fundamental pricing factors
04.07.2015 07:32
Интересна подсказка за компонент на фундаменталния анализ, който бихме могли и сами да направим, ако бихме имали данните, ни дава една скорошна статия в "Общество и власт", "Гамизов иска да пробута на ТЕЦ Марица Изток 2 ненужна турбина за 48 млн. Евро" на журналиста Иван Рачев.
От статията става ясно, че всичко в Бг енергетиката и ценообразуване е далавера, лъжа, измама и корупция, която безжалостно се прехвърля да се плаща от голия и бос български народ, доведен до робско положение от енергийни робовладелци, както правилно ги определя Г. Котев.
Но, пазарът освобождава. (Само не и пазарът, който БЕХ робовладелците замислят.) Въпреки всичко, това е лебедовата им робовладелческа песен, вярвам в това.
Кампри, вие сте на ход.
цитирай
6. gikotev - Re: by the way to fundamental pricing factors
04.07.2015 08:34
Кампри-то няма да влезе в конструктивен диалог.

Относно спора между БЕХ и ЕК. Доколкото разбирам той е инициран от един или група частни търговци на електроенергия, недоволни от договореностите между компаниите (под шапката на БЕХ) - НЕК, АЕЦ и ТЕЦМИ-2 (и трите производители на ток), които пречат на трета страна (именно търговците), къде да продават купената от тях стока (ел-ток) - на територията на България или да я изнасят.
Да речем че жалбоподателя има право и се чувства основателно ограничен. Това което не ми се удава да видя, как решаването на този спор в полза на едната или другата страна ще допринесе за това да се прекрати или поне намали грабежа на масовия български потребител. От една страна е монополиста БЕХ, а от другата частният интерес на група търговци. И двете страни не са добронамерени към масовия потребител на електроенергия.
Това, което ме вълнува е, защо жалбоподатела не се тревожи от факта, че 100% държавната НЕК получава под 0.5% от износа на електроенергия. По-скоро се опитва да отнеме и последните и трохи.
Поради тази причина не възнамерявам да вземам страна в този спор.
Поздрави!
цитирай
7. blasterica - Да
04.07.2015 09:35
Драги Г-н Котев, Ваше право е да отсъдите от етична гледна точка правото си да се намесите. Това, което мога да допълня е, че независимо от мотивите на жалбоподателя ЕК, която пряко и самостоятелно разглежда казусите за нарушения на свободата на търговията ще разгледа този казус, независимо от мотивите и персоните на подалите сигнала. ЕК ще разследва като цяло нарушаването на свободата на търговията с електроенергия, вкл. ограниченията по продажбата на евтина, т.е. конкурентна по цена електроенергия като цяло от АЕЦ, не само на заинтересованите търговци. Европейското конкурентно право държи под внимание 2 страни - потребителите, т.е. домакинства и фирми и доставчици - производители. В случая имаме ясно картелиране, както и нарушаване свободата на търговията, намеса на пълен монопол в търговията, тъй като БЕХ и е собственик и производител и продавач и ощетяване на потребителите. Приоритет при отсъждането има интереса на потребителя, дали той е бил накърнен и с колко. Това е предмет на специална методика на изчисления. Ако се докаже накърняване на интереса на потребителя, при това в особено големи размери, БЕХ, а и търговците, издълбали пазара, ще бъдат сериозно наказани.
ЕК ще направи пазарни тестове и докато те не покажат спазване на правилата, няма да се пусне платформата на Nord Pool която е сключила договора с БЕХ за създаване на българска енергийна борса.
Първо БЕХ трябва да се преструктурира, борсата да се отдели от БЕХ, и да издържи тестовете. Но не виждам те да правят това.
цитирай
8. blasterica - още нещо важно
04.07.2015 10:35
Има едно изменение на конкурентното законодателство на ЕС, с което, участници в картел, които съобщят на ЕК за картела, се ползват с привилетгията, да не бъдат санкционирани. В случая мисля, че е възможно някои картелирани участници да са подали сигнал именно, за да се възползват от тази клауза за да не бъдат санкционирани, защото наказанията и глобите са драматични при доказване на участието им в картел. Спасяване по единично един вид.
Можете да видите на сайта на ЕК за конкуренция редица такива случаи на участници в картел, които са докладвали за картела и са опростени заради това.
Пример за особената строгост на законовите изисквания и правилата за конкуренция, които са фундамент на ЕС: Дори ако в частен разговор (не официално като договор или структура, а в някое кафене между другото, в разговор) вие получите предложение за картелиране и нелоялна кокуренция срещу потенциален конкурент, и не докладвате това на ЕК за него, вие носите наказателна отговорност.
Въпросът е, че трябва да се доказват нещата.
цитирай
9. gikotev - Re: още нещо важно
04.07.2015 11:16
В последното има повече резон. Благодаря за информацията!
Поздрави!
цитирай
10. campri - Re:blasterica
04.07.2015 19:37
Естествено, че нямаме достъп до борсовата информация - това си е платено. Но всички производители и търговци, участващи на пазара, имат. Няма друг начин да се ориентираш за пазарните цени в България. Пазара в България работи от много време, колкото и да се оплюва и при всичките му недостатъци. Близките борси в Румъния и Унгария (особено) определят до голяма степен и цените при нас.
От обявените на сайта на АЕЦ "продукти", се вижда предлагана цена за банд. Виждаме, че дори цената за банд играе в широки граници и то в рамките на месец - от 51.70 за уикенда до над 72лв. за някои периоди. За други цени на пазара на електроенергия може да се погледне например на сайта на Марица Изток 2. Има цена на предлагане на пиков товар (до над 82лв.), нощен(от 40лв.), понякога се появяват и други "продукти".
Вероятно цените сега са доста по-ниски, януари е от месеците с най-високи цени, юни, юли от най-ниските (търсене-предлагане). Но се сравняват сравними неща – януари с януари, юли с юли. Не може да се прави извод за срив на пазара от началото на годината досега с над 30% като сравняваш цена за уикенд през юли с цена за банд през януари!
Какво виждаме от електронната търговия на сайта на АЕЦ? Именно електронна търговия, а не „експерименталната борса, разигравана от АЕЦ-а и енерГЕПИйната мафия”, много далече е това от борса. Ами АЕЦ-а е останал без дългосрочни договори и трескаво продава всякакви „продукти”, за да си продаде електроенергията за месеца. Явно успяват донякъде, защото си задържат товара, но не напълно, защото разтовариха и двата блока. Вероятно това ще продължи до решение на КЕВР за новия регулаторен период, когато ще сключат дългосрочни договори. Ако могат, при неясната ситуация с Гърция и ако не се приеме някаква измислена такса „износ”, която да затвори пазара вътре в страната (а той си е доста малък). А дотогава можем безплатно да гледаме цените на пазара на електроенергия….

цитирай
11. blasterica - Re:campri :)) Sherman Act Section 1 :))
05.07.2015 09:13
Г-н campri, моля стойте онлайн, защото ми стана хипер интересно.
1. Вие не отговаряте на въпроса ми за фундаменталните ценообразуващи фактори. За да не останат ненаясно читателите с този въпрос пояснявам, че има 5 главни ценообразуващи фактори:потребители, правителство,участници в каналите на дистрибуция, конкуренти и издръжки на производството (себестойност). Има и външни като сезонни колебания, които за вас определят всичко.
2. Вие в прав ред ми обяснихте, че в търговията с електроенергия в Бг няма търсене и предлагане, а има само тайни дългосрочни договори и тайно платено договаряне (колко дългосрочни, може би за 99 г. с онаследяване на крепостното задължение) ... когато БЕХ са поели ангажимент за "търговия ден напред"?
3. Вие ми обяснихте в прав ред, че не става дума за "либерализация на пазара ", а за "организация" на търговията. Организация от група лица, които сключват тайни дългосрочни договори, а който не си плати, не може да влезе в търговията и информира?! Дали не сме си платили? Платили сме си и то не само реалното потребление, но и неясно как образувани (тайно) "присъщи разходи", технологични загуби, нефактурирани количества...да не говорим, че за фактор себестойност, никой нищо не знае, може би освен Вас, но си го пази в тайна, както е редно при "организиран", повтарям "организиран" пазар, а организирания пзар не е свободен (либерален пазар)!
4. Следователно, с тн"либерализиран пазар" нещата се наричат лъжа,измама и -гепика.
5. Организираният пазар не е нищо друго освен монополизиран, на който оперират определен брой участници с тайни договори и тайни покупко-продажби. Потребителат напълно липсва. А въпросът тук е защо се вдига цената на крайния потребител в другия организиран пазар - т.н. регулиран от КЕВР?
6. "Всеки, който монополизира, или се опитва да монополизира, или да комбинира или заговорничи с друго лице или лица, да монополизират всяка част на търговията в страната, или с чужди народи, се счита за виновен за престъпление" Sherman Act 1!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9834081
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031