Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2015 10:09 - Иван Костов успешно приватизира и ... АЕЦ "Козлодуй"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 9768 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 01.07.2015 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едва ли има български гражданин над 30 години, който да не е запознат със "славната" приватизация на голяма част от държавната собственост, по време на управлението на кабинета Костов (1997-2001). Няма да се спирам на знаковите примери и последствията от това мероприятие. Впрочем последствията са очевадни навсякъде около нас.
По-скоро искам да ви покажа една актуална приватизационна сделка, която се провежда вече няколко години, тихо-мълком, без фанфари, барабани и приватизационни книжки, без борсови сделки и без равно участие на всички български граждани. Приватизира се АЕЦ "Козлодуй" и пак с активното участие на великия комбинатор Иван Костов. Но помъдрял с годините сега е изтикал на преден план преданият си слуга Иван Иванов (70г.), като му издейства назначаване за председател на Комисията за енергейно и водно регулиране (КЕВР - доскоро ДКЕВР).Ето как действа схемата вече повече от 15 години и е пред скорошен финал. По времето на кабинета Костов на АЕЦ-а се разрешава да започне търговия с малък дял от продукцията си на т.нар. "свободен" (нерегулиран) пазар, т.е. на "честни" частници, които знаят на кого и с колко да се отблагодаряват. Именно по време на неговото управление АЕЦ-а се обособява в самостоятелно предприятие, извън структурата на НЕК и възприема сегашната управленска структура, за да може да се постелят бъдещите действия. В началото по-голямата час от продукцията (около 90%) все пак остава за поддържане на ценовия баланс в страната.
Ето как се развива съотношението регулиран (НЕК) - нерегулиран (частен) пазари през последните 11 години:


Графиката е от последният Годишен финансов отчет на АЕЦ-а, която подробно разтълкувахме в материала "
Колко частна е държавната АЕЦ "Козлодуй"?"

Така монотонно през годините, бавно и тихо АЕЦ-а постепенно е изтичала в ръцете на "честните" частници, а през цялото това време цената на тока за нас се покачваше. Но в последните 2-3 години тайните приватизатори губят търпение (дали е от напредналата им възраст?) и решават рязко да форсират финализирането на процедурата.
Във вчерашния материал "
Комбината Орешарски-Борисов за поскъпването на тока" ви показах последните две решения на енергийния регулатор КЕВР (до скоро ДКЕВР), за разпределение на квотите между производителите на електроенергия, която те са длъжни да продават на НЕК, за да се балансира вътрешното потребление и цени. Ще ви ги припомня пак в хронологичен ред:

Подробности за източниците на тези данни вижте в "
Комбината Орешарски-Борисов за поскъпването на тока".

Преди една година ДКЕВР (по времето на кабинета Орешарски - бивш съпартиец на Иван Костов !!! - стара любов ръжда не хваща ???) рязко свива делът на АЕЦ-а в енергийния микс на НЕК от 7.7 милиона МВт.ч (Мега-Ват-часа) на 1.7 милиона МВт.ч, или близо ПЕТ пъти по-малко !!! Следва настоящите неистови вопли за неизбежна нужда от повишаване на цените на тока, за всички нас.
Но и това не задоволява ненаситните приватизатори. Преди точно ТРИ месеца на председателското седло на ДКЕВР (преименувана междувременно на КЕВР) е инсталиран 70 годишния верен слуга на Иван Костов Иван Иванов. В залеза на дните си той е решен да направи удара на живота си!!! Ето как.
На 4-ти юни т.г. в саюта на КЕВР е публикуван следния интересен документ:


ДО
ДОЦ. Д-Р ИВАН Н. ИВАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

ДОКЛАД

От дирекция „Ценово регулиране, лицензии и пазари” и дирекция „Правна”

Относно: определяне на разполагаемостта за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с които общественият  доставчик да сключва сделки с крайните снабдители


И ключовото предложение за разпределение на квотите през следващия регулаторен период (до средата на 2016-та г.):Забелязахте ли? Приватизацията на АЕЦ-а върви с пълна пара!!! Делът на централата в микса на НЕК продължава драстично да се свива. За да си представите реалистично каква част от общата продукция е това ще ви напомня, че за изминалата 2014-та г. централата е произвела малко над 15 800 000 МВт.ч електроенергия. Казано по-просто, на нас ще ни отпуснат под 1/15-та част от продукцията на 100% държавното предприятие.
Но дали забелязахте всичко??? Делът на АЕЦ-а за т.нар. "свободен" пазар е 0 МВт.ч !!!! Хахахахахааааа....!!!! И какво ще го прави АЕЦ-а този ток, над 90% от продукцията си??? Ще го излива в река Дунав??? Или ще се подарява под масата, на "нашите" хора???

Съвсем не случайно съм оставил текста под таблицата указващ на размера на количеството електроенергия, която АЕЦ-а трябва да предостави на НЕК, за т.нар. "технологични разходи", казано по-просто - загуби при преноса. На практика това е една съпътстваща грабителска схема, но за да не злоупотребявам с търпението ви ще ви разкажа за нея един друг път.

А иначе, ако слугата на Костов Иван Иванов продължи да е председател на КЕВР (не случайно от името и изпада "Д"-то (държавна), защото вече е частна???) може би до една година вече 100% от продукцията на АЕЦ-а ще отива само за "честните" частници?

Гореща новина:

АЕЦ-а не може да продаде евтиния си тока и ... понижи мощност

Георги КотевГласувай:
14
01. bigbro - И къде тука е Костов? От 15 години ...
01.07.2015 13:59
И къде тука е Костов? От 15 години властта не е у него, ставаш смешен и затова не те вземат насериозно.
цитирай
2. gikotev - Re: И къде тука е Костов? От 15 години ...
01.07.2015 14:20
Обожавам "гении на мисълта", които не ме вземат на сериозно постоянно да ме четат и коментират. Просто изпадам в еуфория!!!

То и Рокфелер и компания (Морган, Дюпон и т.н.) никога не са били президенти на САЩ, но злите езици твърдят, че те въртят света на малкото си пръстче?

Чети, самозванецо "биг", чети! Може някой ден и да ти дойде акъля, ама едва ли?
цитирай
3. injir - , , Кой не скача, е червен., , . . . Ето ...
01.07.2015 18:04
,,Кой не скача, е червен.,,... Ето за какво била цялата дандания...
цитирай
4. chavdar01 - ИЗОБЩО НЕ СЪМ ФЕН НА КОСТОВ,ДАЖЕ НАПРОТИВ!
01.07.2015 20:10
НО ТУКА НЕ СИ ПРАВ!
ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА МУ ЖЕЛАНИЕ ЧЕ ИСКАШЕ ДА ПРИВАТИЗИРА АЕЦА РУСНАЦИТЕ ГО СВАЛИХА ОТ ВЛАСТ!
СЕГА,ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ АЕЦА СЕ ИЗТОЧВА,НО ТОВА СИ Е ДРУГА РАБОТА.
ТОЙ И БОКО-ТИКВОКО СЕ ОПИТА ДА ПРИВАТИЗИРА АЕЦА,НО ПОЛУЧИ ЕДИН СРЕДЕН ПРЪСТ ОТ РУСИЯ И ЗАТОВА ЗАГОВОРИ ЗА СЕДМИ БЛОК,ЧЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ВКЛИНИ ПОНЕ ТАМ С НЯКОЙ И ДРУГ %.
ХАПКАТА Е МНОГО ГОЛЯМА ЗА НАШИТЕ ИЗМЕКЯРИ!
НИКОЙ ОТ ЯДРЕНАТА МАФИЯ(КАКТО Я НАРИЧАШ ТИ) НЯМА ДА ИМ ПОЗВОЛИ ТОВА?! АКО СЕ ЗАМИСЛИШ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЗАЩО!
ПОЗДРАВИ!
цитирай
5. indiram - Сериозна тема и за сериозни хора
01.07.2015 20:52
За хора, които виждат по-дачеч от гърбавия си или тъп нос. Никого не искам да обиждам, но тази измислена приватизация под нечия каманда и се паднала на Командира да приватизира и да спомогне за затриване на нацията... Продаде той заводи за по 1 долар. Заводи, мсеки от които имаше и даваше хляба по на 700-800 работници. Дано да спи спокойно, ама надали. Ще сънува кошмари до края на живота си защото има Бумеранг, който се връща.
Дърти магарета седят по министерства, агенции, комисии, фондации, институти и комитети... А, младите хора, как да имат стаж? Къде да го направят? Под прикритието на ЕС, седят си дъртите, а младите - да ходят на гурбет. С висшето образование - в плантациите на Англия,Испания, Германия...
Кой договор от приватизацията "Продадено за 1 долар с ангажимент към работниците" се спази? И, нито един осъден в България. Защо? - Защото идиотите са невменяеми! - това ги оправдава.
Кой крив, кой прав - положението не изглежда добре! От което, следва, че и на нас не ни е добре. Какво да се прави като ... докато учех във "ВМЕИ-Ленин"(сега ТУ- София), студентите по право учеха, че "онова, което не може да се купи с пари се купува с много пари". "Търговци на души и кръв човешка" - токива са ни политиците -управниците. Тъжно е...
Все пак... Happy July Morning! - послание за любов и свобода.
Живи и здрави!
цитирай
6. gosho568 - Ужас. . . и той вече не си знае парите! ...
02.07.2015 01:49
Ужас... и той вече не си знае парите! Поздрави!
цитирай
7. bigbro - Злобата у теб отблъсква дори хора ...
02.07.2015 09:15
Злобата у теб отблъсква дори хора като мен, които знаят, че си прав в данните за кражби в енергетиката.
Аз например не искам да плащам за зелена енергия на потребен киловат през зимата, когато няма слънце - но те ми начисляват - това си е кражба
цитирай
8. gikotev - Re: Злобата у теб отблъсква дори хора ...
02.07.2015 10:03
Виж, минисис, ако бях злобен въобще нямаше да видиш коментарите си тук, защото по принцип не обичам тъпи пърчета, а още повече искам да занимавам с такива, като теб, постоянните си читатели. Използваш изрази и понятия, чийто смисъл ти е абсолютно непознат. Едва ли ще стоплиш, но нека опитам? Корена на ЗЛОТО е ЛЪЖАТА! Да си зъл означава да лъжеш. И това не е мое откритие, а на множество светила в световната психоанализа и класическа литература.
Ти сам къзваш, че съм "прав в данните за кражби". Как след това да бъда квалифициран като злобар или злодей??? Ти явно имаш някакво особено рядко заболяване, което навярн се нарича непоносимост към истината? Консултирай се с личния си лекар!
Нямам против да продължаваш да идваш тук и да се ограмотяваш, но повече не се надявай да видиш свой "умно-добър" коментар, като горните два пак тук. Все пак трябва да се спазва някаква хигиена. Добротата ми не е безгранична.
Поздрави, минисис!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 3936081
Постинги: 1615
Коментари: 2283
Гласове: 3167
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930