Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2015 10:09 - Защо никой не купува евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4316 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди точно два дни ви разказах за "ЧУДО! АЕЦ-а продаде на "честните" частници повече ток, отколкото произвежда". И това наистина изглежда така от данните, които самата АЕЦ публикува, за вече приключилите тръжни процедури, за продажба на електроенергия на "честните" частници, или на т.нар. "свободен" (нерегулиран) пазар. Архива на приключилите процедури (от интернет-сайта на АЕЦ-а) можете да видите ТУК (или в линка АРХИВ, над горния десен ъгъл на таблицата с офертите). Преди два дни той изглеждаше така:

image

Ако сега посетите (през горе дадения линк) същата таблица ще се убедите, че тя е още по-голяма. Кучето е заровено в колона №4 "Товар, MW", където ако сумирате всички числа ще получите сумарен товар много над 2000 МВт (
MW), каквато е номиналната установена електрическа мощност на двата работещи (5 и 6) енерго-блока. А това е коректно пресмятане и оценяване, защото всички оферти ще започнат да се изпълняват от 1-ви юли, видно от колона №2 на горната таблица.
Но независимо от над 25% надхвърляне на възможностите на АЕЦ-а за производство и продажба на електроенергия днес тя е публикувала НОВИ цели ТРИ оферти за продажба на ток. Офертите ще са в сила в близките около 26 часа (до средата на деня 29-ти юли), така че, ако искате, можете да се опитате да се включите в пазара на евтин ток. (Подробности за офертите ТУК.)
Защо се наблюдава тази аномалия? АЕЦ-а да продава повече отколкото може да произведе??? На практика тя не може да наруши законите на природата и, естествено, да излъже "честният" частен търговец, еле пък нас. Причината за това объркване идва от НЕпрозрачноста на търговете. На практика АЕЦ-а продължава да крие и не иска да осветли резултатите от всяка една тръжна процедура. На кого, какви количества и на каква цена е продала? Тази продукция, този ток е наш, защото АЕЦ-а е 100% държавна собственост, но шепа енерГЕПИйни мафиоти са си я приватизирали и отказват да ни показват как се разпореждат с нашата собственост.
Поради тази причина една и съща оферта се превърта по няколко пъти. Обявявя се първоначално, но понеже на търговците цената им е висока те не купуват, АЕЦ-а я приключва в архива (в горната таблица) и след няколко часа я обявява пак, най-често с по-малко количество от първоначално заявеното, но не и с по-ниска цена. Това че новообявеното количество е по-малко въобще не означава, че някой от играчите се е излъгал да се похарчи за скъп ток, по-скоро то се навалява заради ниския интерес.
Нещо повече, наблюдава се уникален АНТИ-пазарен парадокс! Независимо, че "честните" частници не желаят да купуват неколкократно оферираните количества търговеча (в случая АЕЦ-а) вместо да понижава цената я по-ви-ша-ва!!! Ето една от трите актуални оферти, за следващия месец:

image

Ако си направите труда да разгледате колона №5 на най-горната таблица ще забележите, че същата оферта е стартирала от нива 64.20 лв/МВт.ч, преминала неколкократно през 66.80
лв/МВт.ч и независимо, че не представлява интерес цената и пак се вдига, за да стигне 67.00 лв/МВт.ч !!!

Какво ми говори на мен тази аномалия??? А тове е, че картинките и числата, които АЕЦ-а ни показва под формата на имитация на "прозрачност"
не съответстват на дей-стви-тел-ност-та! Ако централата започне да публикува резултатите от търговете сигурно ще ни настръхнат косите???

Основание да се съмнявам в достоверноста на предлаганите данни е оферта за продажба на ток от преди точно един месец, преди още да се въведе електронният вариант на търговете:

image

Цената на която днес АЕЦ-а оферира е с повече от 20% по-висока от преди един месец. Но за подобен подход няма никакво основание. Нищо толкова съществено на пазара на електроенергия не се е случило за месец, за да поскъпваш стоката с повече от 1/5-та.
Така си мислим ние с вас, но политико-енерГЕПИйната мафия си месли, че е по-умна от нас?

Ще видим? Примката около престъпленията им се затяга.

Георги Котев


Тагове:   чудо,   търг,   продажба на ток,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. blasterica - Еs
28.06.2015 15:26
Драги г-н Котев, напълно сте прав. Трябва да бъдат публикувани и данните за купувачите, иначе няма пълна картина. Наистина така показаните от Вас 3 оферти за продажба са напълно нелогични. Предполагам, но само предполагам, като ги разгледах, че те не се разминават така заради някаква търсена нормативна печалба. Това е сигурно, но е лошо, тъй като АЕЦ при това положение може да продава и под себестойност, т.е. на пълна загуба и може да го е правил, и много над допустимата търговска печалба. (А каква е себестойността не знаем, но се съмнявам, че при примитивните счетоведски нрави и практики в България едва ли изчисляват Full cost).
Най-вероятно, но също хипотетично, понеже не знам правилата им за ценообразуване е, да измерват при формирането на цената на предлагане, еластичност на търсенето и предлагането.
Относно търсенето сме в тъмната страна на Луната, както Вие отбелязвате и затова не можем да очертаем пълната картина.
Относно еластичността на предлагането, във втората и третата оферти имаме различни еластичности, което също е странно, защото, както казвате Вие, нищо драматично не се е случило, за да се променят така, от положителна към отрицателна.
Непременно трява да се знае търсенето.Вие можете да направите пълен анализ на еластичностите откъм предлагането, но не знаем търсенето. Търговците са константа, няма нови купувачи, за да има някакви драстични промени. Защо са те тогава в цените? Блоковете произвеждат много излишен или недостатъчен ток и защо да го правят? Нямат ли си прогнозиране в АЕЦ?
Но при равни други условия, в дадения момент изказвам това предположение или еластичност формира цената;
Или има друго просто предположение, с оглед на българската реалност, като гледам вашите разкрития по тези оферти и липсата на прозрачност откъм търсенето. Тази търговия може да се използва за пране на пари както откъм S така и откъм D и никакви сили на S, D, Ed, Es и себестойност да нямат място в обясненията.
Топката е в енерго-управляващите Elect-Cohen Yosif.
цитирай
2. blasterica - БЕХ възпрепятства конкуренцията
29.06.2015 10:00
"БЕХ възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар на електроенергия на едро!" - Становище и процедури на ЕК.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5234_bg.htm?locale=FR
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873456
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930