Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2015 10:19 - Иво Прокопиев: Спонсорът не дава да ви кажем истината
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4837 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 27.06.2015 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това става кристално ясно от редакционен (разбирай - анонимен) коментар на в-к "Капитал", от последния му брой, публикуван вчера (26/06/2015г.) в електронният вариант на изданието, под откровено циничното заглавие "Най-лесно е да се лъжем". Става въпрос за цената на тока, както сигурно се досещате. В заглавието на материала има вграден линк, а сега, за вас, ще копирам краткия буламач 1:1:

"
Ако слушате дебатите за цената на тока в последните две седмици, със сигурност ви се е завило свят. Освен много милиардни дългове в НЕК (вярно) се въртят баснословни заплати в държавните енергийни дружества (по-скоро невярно), фотоволтаични централи, които работят по 24 часа в денонощие (още никой не я е открил), олигарси се подритват по кокалчетата с милиони лева (вярно), бизнесът протестира за това, че остава с ниски цени (по-скоро вярно), а всеки ден някой намира изход от кризата в енергетиката (естествено, че няма такъв).

Проблемите в енергийния сектор са ясни. С годините се трупаха разходи от скъпи проекти (АЕЦ "Белене", ВЕЦ "Цанков камък", дългосрочните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал"), приемаха се политики, които още повече увеличаваха цената на тока (зелената енергия и подкрепата на топлофикациите), а няколко поредни правителствата отказваха да кажат неприятната истина, че цената на тока трябва да расте. Вместо това цената се сваляше, без да има промяна в обективните фактори за това. В резултат цялата енергетика е затънала в дългове.

Никой обаче не иска да каже каква е реалността, с което само се усложнява положението. Както казва вицепремиерът Калфин, "ясно е, че трябва да има пълната картина в енергетиката, но ако се повтарят неверни неща и само се говори за злоупотреби, как да обясниш после на хората, че цените неизбежно трябва да се повишат".
"

Изход НЯ-МА! КРАЙ! Ние сме об-ре-че-ни! Какви са вариантите за само-спасение, не за спасение на обречена България, а поединично спасение? Терминал-2, самоубийство или бавна и мъчителна смърт??? Избирайте си сами!

Между двата оцветени от мен пасажа е надробен нарочно отровен тюрлю-гювеч, като от него пак нарочно са извадени анти-отровните (живото-спасителните) съставки. Нека припомним само ТРИТЕ най-важни от тях.
1-во - връщане на НЕК на пазара на износ на електроенергия, който бележи абсолютен рекорд в цялата 1334 годишна история на България, но на държавната компания не се позволява да има повече от 1% в него, сега, а преди 4-5 години е достигал до над 50%:

image

2-ро - връщането с поне до 50% дял в енергийния микс на НЕК (за евтиния ток, за нас) на 100% държавните, най-големите и най-евтините производители на електроенергия АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". А не цинично да ни показват (долната инфо-грама е на в-к "Капитал"), как те си "изнизват от микса, и даже "не забелязват" забележките на премиера Борисов, по същия повод, на заседанията на МС.

image

3-то - съобразяване с реалните цени на пазара на електроенергия, доколкото такъв съсществува у нас, като се ръководят от цените, на които най-големият производител продава най-евтината електроенергия на "честните" частници:

image

Това се равнява на 5.5 стотинки за 1 кило-Ват-час (кВТ.ч). В началото на 2015-та г. АЕЦ-а е продавал на "честните" частници на цени от 7.45 ст./кВт.ч, но до сега се е получил естествен срив с около 26%, за който "Капитал"-истите "не знаят", поради което и "не виждат изход".

Освен изброените ТРИ мерки могат да се посочат още много, по-маловажни, но също позитивни, които да доведат до спад на цените за българските потребители, но вместо това "Капитал"-истите ни предлагад "рецептата на другаря Калфин Гоцев - "
цените неизбежно трябва да се повишат".

Нещо неясно?

И тук е хубаво да припомним, кой е спонсора - поръчал горния отровен тюрлю-гювеч? Сигурно не сте забравили народната мъдрост - "Който плаща той поръчва музиката (разбирай - гювеча)"?

image

С тези ТРИ МИЛИОНА лева спонсорската подръжка на фондацията за изданията на Прокопиев става минимум 6 000 000 лева, до сега. Но като виждаме, как добре се справят с поставените задачи е логично да очакваме и бонуси?

Георги Котев



Гласувай:
10



1. crep - Здравейте,
27.06.2015 11:24
Докато се водят дълги разговори без край,
измислих модел, който мисля ще бъде работещ.
Той ще стъпи на един само фундамент -
уважение към парите.
Защото както е казал някой -
за каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари.
цитирай
2. blasterica - Обречени сме на победа
27.06.2015 18:45
Драги Г-н Котев, не сме обречени на друго, освен на победа, повярвайте ми. Икономиката, както и физиката имат обективно действащи закони и правила. И тези закони и правила съвсем скоро ще влязат в действие, съвсем скоро след повишаване на цените на тока.
Нито лъжите на Иванов-Петкова, нито бла-бла на неПрокопиев, унищожил всички подарени му предприятия и останал да виси на просия пред американските фондове, могат да ме накарат да се самоубивам или отчайвам.
Тези хора са едни нищи просяци в костюми. Че са глупави - глупави са, че са нагли, нагли са. Да сте виждали умен, скромен и честен министър и зам. министър или шеф на ДКЕВР в България? Явно е въпрос на задокеанска политика тази негативна селекция. Сега ще ни дадат и още един глупак, пак задоекеански просяк, за шеф на БНБ.
Важното е това, което Вие правите-Просвещението. Българсокто възраждане е започнало така, с просвещение. Лесно ли му е било на Паисий да напише История славяноболгарская, да запретне расо и да я разнася за всяване на свяст сред българите? И на Вас не е лесно. И по Паисиево време е имало глупави и корумпирани везири. Но той знаел своята си работа, както я знаете и вършите Вие.
Ние сме в началото на новото ни Възраждане. Просветители като Вас са нужни сега повече от всичко. Още повече, че струва ми се, съвсем скоро няма да я има България. Има едни индикации във финансовия отчет на АЕЦ, които много ме обнадеждават, че тази система вече си е изпяла песента и ще е лебедовата песен не за нас, а за тези, които я сътвориха, че се гърчат и не знаят какво да правят вече, но не могат да отклонят ръката от която ядат като кучета-помияри.Започнали са здраво да се ядат помежду си. Не случайно говорят, че Д Пеевски спи всеки ден в различна стая на хотела си Берлин, който е затворил за посещения. Явно има защо.
цитирай
3. alexs - Има един принцип последните 25 г...
28.06.2015 09:14
Има един принцип последните 25 години който упорито се спазва Приватизация на печалбата и национализация на загубата.....или както един римски император го беше казал "да го духат бедните".
Ако бедните не искат да го духат да се сещат какво трябва да направят вземат нещо тежко и го мятат по главите на власт- имащите.
цитирай
4. rumen221 - “БЕДНИТЕ ДА ГО…”МИСЛЯТ” – Цезар.
28.06.2015 18:38
ХА-ХА-ХА...

Значи така... Бойко каза и ГЕРБ, Правителството и Парламента “решиха”…

– Щом "Бизнеса" не иска да плаща... (те са като Циганите – когато искат плащат, но обикновено не плащат…), ще плащат гладните голите и босите български граждани... (щото тях никой не ги пита какво искат…)!?!?!
- На “бизнеса” , като им е скъп българския “цветелинково-американски” ток, да си купуват турски или китайски – те са евтини…

Тока за крайните потребители може да струва 9 ст., с ДДС…!

Решенията са прости...
1. Договорите за задължително изкупуване на "зелен" и "американски" ток са НАРУШЕНИЕ НА ДОГОВОРА с Е.С. и представляват НЕДОПУСТИМА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И... НАРУШАВАНЕ ПРАВИЛАТА ЗА КОНКУРЕНЦИЯ В Е.С....

2. ОЩЕ НА 01.01.2014 ГОДИНА ПАЗАРА НА ЕЛ-ЕНЕРГИЯ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЛИБЕРАЛИЗИРА...
(Тече наказателна процедура срещу България, която ще струва на народа ни стотици милиони зя евро-глоби...)

Когато и ако се прекратят нарушенията и престъпленията по т.1 и 2 цените на тока ще СЕ НАМАЛЯТ С 30%...!!!

3. Козлодуй работи само с 27% от мощността си, а себестойността на ел.енергията му е само 1,2 стотинки…! Дострояваме АЕЦ-Белене и с себестойност на тока и от 2,42 ст . (според HSBC), пазарната цена на ел.енергията ще падне с още 60%...

Само, че Великият Български Народ е казал...:
- "Маймуната не сече клона на който седи..."
(Та и Боко, така...)

- Ха сега да видим дали и КЕВР е толкова "независим" колкото и "върховния" касационен съд, дето оправда най-знатния ни затворник Цвъцко... и Цветелинка Бориславова за незаконният лифт…
.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9866242
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930