Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2015 10:09 - Страната на (раз)падащото (се) слънце.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2535 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Япония е страната известна по целия свят с определението "страната на изгряващото слънце". Но дали това определение все още е актуално? За това намеква информационна агенция №1 на Япония NHK тези дни в поредица от статии, най-интересната от които е

Nuclear waste disposal problem

"Проблем със складирането на ядрения боклук"

Най-голямото предизвикателство пред производството на ядрена енергия се оказва складирането на ядрените отпадъци.

Когато отработеното ядрено гориво се преработва за отстраняване на плутоний, полученото течно вещество се втвърдява чрез смесването му със стъкло. Това се нарича ядрени отпадъци.

Ядрените отпадъци излъчват силна радиация, която може да убие човек за около 10 секунди. Отнема десетки хиляди години такова лъчение да спадне до безопасни нива.

Правителството прие закон за изхвърляне на ядрени отпадъци през 2000 г. и се е обърнало с молба към общини, от 2002 г. насам, да кандидатстват за площадки за съоръжения за обезвреждане.

Но никоя община не ще да е доброволец, така че правителството е решило да избере място от научна гледна точка.


image

Около 2500 единици (не е ясно, какво точно представляват тези "единици" - бел. Г.К.) на ядрени отпадъци от електроцентрали в Япония сега се съхраняват в съоръжение край село Рокашо, в префектура Аомори. В допълнение, ядрени централи в страната съхраняват еквивалент на гориво до около 25 000 единици на ядрени отпадъци.

Нито един от 43-те ядрени реактора в Япония в момента не работи, заради аварията през 2011, във Фукушима. Съоръженията за съхранение (временно, до около 50 г. - бел. Г.К.) на отработено ядрено гориво в някои електроцентрали могат да бъдат запълнени много бързо, за около 3 години, ако атомните централи възобновят работата си.

Общините, които приютяват ядрените централи са притеснени, че отработеното гориво ще продължи да се съхранява на площадките им, ако не се построят депа (подземни, скалисти, дълговечни - бел. Г.К.).


Ето го и нещастното село, край което в настоящия момент се складира смърта, и което всеки от вас може да види с помоща на Google Earth:

image

Добре се вижда мястото на съхраняване на ядрената смърт.

Около ДВА и ПОЛОВИНА часа по-рано същата информационна агенция пуска друга статия, която сега забелязвам, е драстично цензурирана/съкратена до само ДВЕ изречения!!!


Govt. approves policy on nuclear waste disposal

"Правителството одобри политика за складирането на ядрения боклук"

Японското правителство взе решение за нова политика за унищожаване на силно радиоактивните отпадъци от атомните електроцентрали. То поема ангажимента да изберете местата за депата.

Много жалко, че са се усетили и са скрили останала част от този комичен материал. В него се говореше, как ще ходят по села и паланки да уговарят бъдещите жертви да приемат смърта, доброволно. А една от "успокоителните" мерки беше, че ще ги уговарят, че складирането на смърта в тяхната община не е задължително да е за вечни времена. Нека постояло там известно време, а като не им хареса щели да го преместят на територията на други "късметлии"!!!! После на други, а после на други и така ... до сто хиляди години напред!!!

Страната на залязващото слънце вече започва да се усеща? Интересно, кога това усещане ще стигне до нас? По права линия разстоянието от Токио до София е почти 9000 километра. Ще следим, с каква скорост ще се движи живото-спасителната мисъл?

image

Тези джапанки вече за нищо не стават!

Георги Котев


Тагове:   слънце,   Япония,   ядрен боклук,   nhk,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873945
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930