Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2015 10:29 - Олигархът Прокопиев: "Като на олигофрени ви го обяснявам бе!"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5994 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 09.06.2015 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Последният брой на Прокопиев-ият вестник "Капитал" най-активно ни (дез)информира, за неизбежната необходимост от поскъпване на електроенергията от 1-ви юли. За целта се скалъпва заразно-словоблудна статия, на цяла страница, със заглавие

Енергийната политика се среща с реалността
Очакванията, че цената на електроенергията няма да се повишава, не се основават на реалистични разчети


Още от заглавието и под-заглавието става ясно, че Прокопиев-ите роби, пишещи по темата енерГЕПИка, ни наричат олигофрени. Но няма да ви занимавам с подробен и тежък анализ на словоблудствените лигавщини. Най-долу ще поставя целият текст на статията 1:1, защото на сайта на вестника тя е достъпна само за регистрирани. Който иска да си я чете и анализира.
Вместо това ще акцентирам вниманието ви към единствената прикрепена към статията инфографика. Тя показва плановете на Националната електрическа компания (НЕК) за изкупуванене на количествата електроенергия от различните производители и на какви цени, за третото тримесечие на настоящата година. За по-доброто и разглеждане и осмисляне кликнете с мишката върху графиката, за да се увеличи.

image

Разгледахте ли я добре? Разгледахте ли я? Осмислихте ли видяното? Направихте ли си сравненията и изводите?
На първо четене прави впечатление, че най-малко пари (малко над 16 милиона лева) НЕК са заделили за продукцията на най-големият и най-евтин производител на то - АЕЦ "Козлодуй". Забелязахте ли? Подобна е и картинката и с втория по големина производител - ТЕЦ "Марица Изток 2". И двете предприятия са 100% държавна собственост.
А сега ще ви покажа това, което "Капитал"-истите не ни показват. В зелените правоъгълничета/барчета ще поставя (с бял цвят) цената в левове на която НЕК ще изкупува 1 МВт.ч (Мега-Мат-час = 1000 кВт.ч) от съответния производител. А с червен цвят ще посоча размера на установената мощност (това е максималната мощност до която може да бъде натоварен даден АЕЦ или ТЕЦ) на съответния производител в Мега-Вати. За упростяване на анализа съм разгледал ситуацията само за четиримата най-големи играчи на този пазар - държавните АЕЦ и ТМИ2, плюс двете американски ТМИ1 и ТМИ3. (Цените на останалите производители можете да си ги пресметнете и сами, а установените им мощности трябва да се търсят от ... не знам къде и как.)

image

А? Забелязахте ли? Най-големият и най-евтин производител (АЕЦ-а) ще продава най-малко количество електроенергия на НЕК за регулирания пазар (разбирайте - за нас), а най-малките и най-скъпи ТЕЦ "Марица Изток 1" (ТЕЦ "Еи И Ес Гълъбово") и втората американска - най-много!!!
Какво още не е показано, както на инфографиката, така и в статията на "Капитал"-истите е делът на количеството ток, което всяко едно предприятие продава на НЕК, но не на тримесечна база, както е на графиката, а на годишна? Не знам, а се досещам, как е за останалите производители, но за "любимата ми" АЕЦ това е лесно да се пресметне и оцени. Показаните на графиката 552 000 МВт.ч умножаваме на 4 (заради четирите тримесечия на годината) и получаваме приблизително годишното количество, което НЕК купува от атомната. Това прави около 2 208 000 (два милиарда и двеста хиляди) МВт.ч. След това от сайта на централата проверяваме количеството на произведен ток за миналата (2014-та) година и то е около 15 500 000 МВт.ч. И пресмятаме:

( 2 208 000 / 15 500 000 ) * 100 = 14,4%

Така научаваме, че държавната АЕЦ предоставя едва под 15% от продукцията си, за да ни е "евтин" на нас тока. По груби оценки този дял за другата държавна ТМИ2 е между 20-30%.

Нека ви напомня, какво се обяснява директора на АЕЦ-а, на 2-ри май т.г., пак на сайта на централата:

Към момента 40 % от произвежданата от централата енергия се доставят на НЕК в качеството му на Обществен доставчик, на цена от 29,75 лв./MWh. Регулираната цена е значително под производствената себестойност, но именно благодарение на нея при формирането на енергийния микс се компенсират високите цени на други производители. ...

А също така ще ви припомня и данните от официалните финансови отчети на АЕЦ-а, за съотношението на реализираната продукция на регулирания и "свободния" сегменти на пазара:

image

Къде е истината? Къде? То се знае! В джобовете на олигарси, като Прокопиев!!! Той също е дългогодишен и активен играч, на т.нар. "свободен пазар" на ток от АЕЦ-а, на който се оказва че отива над 80% от най-евтиния ток!!!

И как след това да не ни (дез)информира, като абсолютни олигофрени, че поскъпването на тока за нас е неизбежно???
Но и това не е всичко!!! В материала на "Капитал"-истите няма нито една буква, за рекордите по износ на електроенергия и делът в тях на НЕК:

image

Станали ви всичко ясно бе, олигофрениииииии.... ???

Георги Котев

Оригиталната статия на "Капитал":


Енергийната политика се среща с реалността
Очакванията, че цената на електроенергията няма да се повишава, не се основават на реалистични разчети

Едно от най-сериозните обещания на ГЕРБ - пребалансирането на енергийния сектор така, че Националната електрическа компания (НЕК) да спре да трупа загуби, без да се повишават цените на електроенергията, е на път да се сблъска с със суровата реалност. До края на следващия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР) трябва да определи цените за бита и малкия бизнес за следващия период - юли 2015 - юни 2016 г. От това решение зависи не само социалното спокойствие преди местните избори и здравословното състояние на трупащия загуби енергиен сектор, но бъдещето на много големи индустрии износители, които са в България до голяма степен заради евтината електроенергия.

В комисията вече постъпиха заявленията на основните енергийни предприятия и може да се прогнозира доста точно пред какво е изправен избраният само преди два месеца нов състав на регулатора. Заявките засега са повече от оптимистични. Министърът на енергетиката Теменужка Петков каза в интервю за БНР в началото на седмицата, че не вижда основание за повишение на цените. Според нея и НЕК, и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са внесли доклади в КЕВР, в които няма искане за по-високи цени. Ден по-рано същото потвърди и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Това, че не можеш, не означава, че не искаш

Факт е, че в заявлението на НЕК няма директно искане за по-високи цени. Следвайки обаче предложения модел от държавната компания за закупуване на електроенергия, както и претендираните от нея компенсации (повечето напълно основателни) за натрупани загуби поради предишни регулаторни решения, всъщност се вижда, че държавната компания иска сериозен ръст на цените. Образно казано, сметката е попълнена, но от НЕК не са посмели да дръпнат чертата. Единствено ЕРП-тата са били откровени в исканията си за по-високи цени.

НЕК предвижда, че средната себестойност на един мегаватчас, който компанията ще закупува за периода 2015/2016 г., ще бъде 190 лв. В зависимост от компенсациите, които държавното дружество ще получи за загубите си от минали години, себестойността лесно ще прескочи 200 лв. За сравнение - сега одобрената от КЕВР цена, на която НЕК продава на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", е 125.32 лв. При нея обаче компанията беше на червено от всеки продаден мегаватчас. По собствените оценки на НЕК загубата само за втората половина на годината е 425.5 млн. лв. Сумата е астрономическа - близо 30% от общите продажби на компанията. 

Причината за огромната финансова дупка бяха поредица от решения на регулатора, който залагаше по-ниски от реалните разходи за изкупуваната от НЕК електроенергия. Целта беше да се задържат цените на дребно. През миналата година ДКЕВР просто реши, че НЕК ще намали разходите по дългосрочните си договори с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" с 540 млн. лв. Както се оказа, никой не беше питал за това двата ТЕЦ-а и държавната компания трябваше да продължи да има плаща много повече от определената от регулатора сума. ДКЕВР намали и разходите на НЕК за зелена енергия с 230 млн. лв., но без да има нормативно основание за това. В резултат на това НЕК започна да затъва с над 50 млн. лева месечно.

Къде се крие уловката

В ценовата политика в българската енергетика винаги има по някоя уловка. В случая за няколкостотин милиона лева.

От Министерството на енергетика коментираха, че министър Петкова нееднократно е подчертавала, че намаляването на тарифния дефицит в НЕК може да бъде постигнато чрез комплекс от мерки. "Част от тези мерки вече бяха предприети с промените в Закона за енергетиката, които ограничават преференциите за нови ВЕИ проекти, както и за топлофикационните дружества и заводските централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин. Важна стъпка в тази посока са и постигнатите споразумения с ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" за намаляване на цената за разполагаемост по техните дългосрочни договори", казват от енергийното ведомство.
 
Както се оказва, НЕК изобщо не е заложила в ценовия си модел тези мерки. Първата от тях изисква НЕК да изкупва от заводските и топлофикационните централи само електроенергията, която е произведена по високоефективен начин (т.е. това, което спестява поне по 10% от използваното гориво при комбинираното производство на ток и пара). Това би било сериозен удар за дружествата, за които се смята, че са контролирани от Христо Ковачки и Борислав Лоринков. Това разграничение между ефективни и неефективни производители не само че не е направено, но НЕК дори предвижда да изкупува повече електроенергия от тези централи. Така, изглежда, се повтаря вече двегодишната сага, при която правителството ограничава когенерациите законодателно, но реално нищо не се случва и държавната компания продължава да изкупува скъпа и ненужна електроенергия.

В същото време количествата зелен ток, предвидени за изкупуване, необяснимо скачат с цели 13% спрямо реално полученото през 2013 и 2014 г. от възобновяемите източници на енергия. Според НЕК това се дължи на по-високите заявки за производство. Това е възможно, тъй като през тази година се наблюдава по-висoко производство от ВЕЦ. Тогава средната цена на зелената енергия обаче би трябвало да пада, а не да се качва, както твърди дружеството.

На трето място, очакваните спестявания от предварителните споразумения с Ей И Ес и "КонтурГлобал" също не са заложени. Всичко това оскъпява електроенергията на НЕК с приблизително 200 млн. лв.

Компанията има защо да е предпазлива в прогнозите си, особено изхождайки от досегашния си опит, когато регулаторът редовно й залагаше нереалистично ниски цени. От НЕК обясняват: "Процесът на подписване на споразуменията [с "Ей И Ес – 3С Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3"] и влизането им в сила все още не е приключил." Споразумението с т.нар. американски централи ще влезе в сила едва когато държавната компания плати дължимите от нея 700 млн. лв. А дали това ще стане, все още не е ясно. Пожелал да остане анонимен представител на банка, финансирала един от двата ТЕЦ-а, обясни, че финансовата институция няма да се съгласи на сделката, докато не бъдат решени проблемите с неплащането от страна на НЕК по другите подкрепени от нея проекти в сферата на възобновяемата енергия. 

Друг проблем е практиката на НЕК да завишава прогнозите за стойността на електроенергията, която изкупува. Например през октомври миналата година държавната компания предвиждаше да губи по 35 лв. за всеки мегаватчас, продаден на регулирания пазар. Реалният разход през третото тримесечие на 2015 г. е обаче 137.83 лв., което означава, че загубата е 12.5 лв. Тази тактика вероятно цели да не допусне политиците и КЕВР да се ентусиазират твърде много и да решат, че има големи възможности за намаление на цените. Заблуждаващият маньовър обаче подрива доверието в прогнозите на НЕК.

Големият розов слон в НЕК

Дори и всички предвиждания за спестявания наистина да се сбъднат, това няма да спаси НЕК от нуждата да получи допълнителна подкрепа. Както подчертава дружеството в отчета си за третото тримесечие на 2015 г., излизането му на печалба не се дължи на фундаментално подобрение на оперативните му резултати, колкото на компенсациите, които то получи за загуби от минали периоди. Ако те се извадят, вместо на печалба от 25 млн. НЕК би бил на загуба от 56 млн. лв.

От енергийната компания са изчислили, че всички компенсации, които дружеството трябва да получи, са 1.282 млрд. лв. Сумата се равнява приблизително на задълженията на държавното дружество към доставчиците му. 700 млн. лв. от тях така или иначе ще трябва да се платят на "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", вече сериозно се обсъжда дали държавата да не помогне за покриването и на останалите задължения.

Въпреки това, дори тези дългове да се изчистят и дружеството да намали разходите си за изкупуване на електроенергия, НЕК ще продължи да трупа загуби, тъй като одобрените цени все още не покриват нейните разходи за закупване на електроенергия. Ако няма някаква кардинална промяна в енергийния сектор, а такава не се вижда на хоризонта, оптимистичният сценарий предвижда скок с около 10%, като тук не се включват исканията на ЕРП-тата. С тях процентът стига до 15%. Което е доста неприятна перспектива пред КЕВР и Министерството на енергетиката - цените на тока могат да бъдат задържани, но само с продължаване на политиката за трупане на загуби в НЕК.


Тагове:   НЕК,   капитал,   цена на тока,


Гласувай:
13



1. dimat - Уважаеми gikotev,
03.06.2015 12:58
Похвално е желанието Ви и завидно упорството,да отворите очите на стадото,но то се оказва безсмислено.Даже,може да се каже,вредно.

Стадото много повече се увлича по други проблеми,като циганския,например,който му се представя за "нерешим",насочва изцяло вниманието си към него,лющи го с години,през което време,и ядрената мафия и банковата мафия и редица други мафии(всъщност,пипала на една и съща) необезпокоявани си вършат своите престъпления и изпълняват главната задача на техните западни господари,"обезлюдяване на Територията".

За съжаление,аз поне така ги виждам нещата.Лично аз правих опити да насоча вниманието на стадото към значими въпроси от друго естество,но всичко завърши с тотален неуспех.Никой от стадото не пожела да се включи в обсъждането на поставения въпрос ,за намиране на адекватно решение.

Така стигнах до извода,че стадото си желае участта и временните писъци и хленч,които надава,са само и просто част, от неговия арсенал, за демонстрация на "обществен живот"...по пътя към изчезването си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863186
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930