Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2015 17:09 - Защо аварира Ню Йорк-ската АЕЦ "Индиан Пойнт 3"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1631 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последният уикенд стана известно, че след пожар в трансформатор и теч на хиляди литри трансформаторно масло по река Хъдсън, е бил спрян блок №3 на АЕЦ "Индиан Пойнт", която се намира на около 40 километра северно от мегаполиса Ню Йорк. Но понеже, защото, обаче нито една от световните "медии" не съобщи истинската причина за аварията и последващия няколкоседмичен принудителен престой на въпросното ядрено съоръжение ние сега, сами ще се опитаме да си отговорим на този животрептящ въпрос. За целта ще направим кратък, но съдържателен преглед на работата на този енергиен блок през последните ДЕВЕТ години, а също така и по-детайлна картина на времето непосредствено преди аварията. За целта ще се възползваме от актуална интерактивна графика, с чиято помощ да разгледаме и проанализираме интересуващите ни периоди. (Актуални графики за натоварването на всичките 100 щатски ядрено-енергийни блока можете да разглеждате от ТУК.)

image

На горната половина от графиката се вижда историята на натоварването на блок №3 за последните 9 години. С червени стрелки съм посочил периодите през които блока е бил спиран за планов ремонт и презареждане с ядрено гориво. Видно от историята на блока той е бил спиран и презареждан с гориво веднъж на 24 месеца, т.е. - веднъж на ДВЕ години. За сравнение, нашите два блока в АЕЦ "Козлодуй" (5 и 6) се спират за ремонт и презареждане с ядрено гориво веднъж на 12 месеца, т.е. - веднъж в годината.
На долната половина от горната графика съм показал по-детайлно историята на последното планово спиране за ремонт и презареждане на реактора с гориво, което се е случило преди два месеца. Видно от графиката то е продължило едва 22 денонощия!!!! Прекалено кратък срок. Ако си направите труда да разгледате продължителноста на предходните спирания за презареждане и ремонт ще се убедите, че те са по-дълги от последното, но също са шокиращо кратки и достигат до едва 30 денонощия. Изключение прави най-първото спиране от горната графика, което също е много кратко и също, както и след последното, е довело да бърза последваща авария, съпроводена с дълъг принудителен престой.

image
Японски фермери, от префектура Фукушима, искат спирането на американската АЕЦ "Индиан Пойнт".

По ирония на съдбата точно два дни след пажара на трансформатора и последващото спиране на блока американското издание Forbes публикува актуална и свръх любопитна статистика, в материала си
When Should A Nuclear Power Plant Be Refueled?

"Кога трябва да се презарежда (с ядрено гориво) един енергиен блок?"

Като цяло, в традиционния стил на изданието, статията е във възхвала на ядрената мафия, поради което няма да се спираме на поръчковите словоблудства. Но ще се възползваме от една единствена графична статистика, за средната продължителност на престой на американските блокове, за ремонт и презареждане, за последния четвърт век:

image

Видно от нея, средната продължителност за ремонт и презареждане, през новия век варира от 33 до 45 денонощия. Рекордно малкото 22 денонощия за последното обслужване на ИП3 предполага претупване на работата, за да се пИчели, и пИчели, и лАпка, и лАпка ... Цялата работа е от алчност? Типично поведение на всички клонове на ядрената мафия, навсякъде по света.

На своята си интернет страница оператора на авариралата АЕЦ Indian Point Energy Center, заявява буквално следното:

"
Entergy’s Indian Point nuclear power plant has returned to full service, renewed after a $50 million investment to upgrade, replace, overhaul and inspect hundreds of pieces of equipment that help make the plant safer today than when it was built. Control room operators returned generating Unit 3 to operation today, sending electricity to the grid after a 23-day planned shutdown to renew components and replace fuel in the reactor."

Така оператора ни се захвалва, че се е изръсил цели 50 милиона щатски долара, за последното спиране, но небрежно пропуска да спомене, че повече от 80% от тази сума е отишла за ядреното гориво. Следователно за ремонт и подмяна на възли и оборудване са останали по-малко от мижавите 10 милиона долара. Тази констатация е още по-стряскаща, като се има предвид, че въпросният 3-ти блок е на преклонната възраст от 40 (четирдесет) години!!! Ето неговата визитка от страницата на щатския ядрен регулатор (USA NRC):

image

Редовните читатели на този блог и достатъчно съобразителните от тях сигурно ще забележат, че този блок има еден-единствен лиценз, издаден от ядрения регулатор, за срок от 40 години, който изтича в края на настоящата година.

За сравнение, родния клон на ядрената мафия издава лицензии за по-кратки срокове (около 10 години), за да може всеки път да лъже робските маси, че пак трябва да удължават нещо си (имай предвид кражбАта, за поредната "модернизация"), иначе няма да има нов лиценз и край на АЕЦ-о!!! Нашите два работещи блока са напълно сравними по технология и по установена мощност с американския ИП3, но макар още да нямат и 30 години вече "усвояват" втори милиард (ще стигнат скоро и до трети) за поредната "модернизация" и удължаване на кражбАта!!!!

Само преди четири месеца министър Теменужка заяви в парламента, че от октомври 2014-та до януари 2015-та ядрената мафия вече е "усвоила" 190 000 000 (сто и деветдесет милиона) лева. Това е повече от ДВА ПЪТИ от цената на последния ремонт и презареждане на ИП3, но с тази разлика, че НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО за тези пари!!!! (Виж
Министър Теменужка в схема за 190 милиона лева.)

Такива ми ти работи. Продължаваме да следим престъпленията на ядрената мафия, по света и у нас.

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9886010
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930