Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 11:09 - Бедни ми бедни, Иран! И теб ли те САЩ ... барабан? (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3236 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 04.04.2015 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Световната новина на седмицата беше сключването на т.нар. "ядрена сделка" между групата държави "5+1" (всички постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН + Германия) и Ислямска Република Иран. Вече изминаха около 40 часа от нейното съобщаване, но на мен не ми дава мира липсата на някакви коментари, за нейната неравнопоставеност и практическо ощетяване на персийския народ.

image

Какво имам предвид? За да се поясня, ще цитирам новината от всепризнатата световна агенция №1 CNN:

What"s in the Iran nuclear deal? 7 key points

"Какво става с ядрената сделка с Иран? 7 ключови пункта"

И нека видим поне първите два от тях:

image

Първият пункт касае редуцеране/намаляване на бройката на центрофугите (устройствата, с чиято помощ се обогатява ядреното гориво с делящ се материал - нараства концентрацията на изотопа Уран-235, за сметка на Уран-238) от 19 000 (от които само 10 000 работят ("въртят се" - буквално) в момента) до 5 060 бройки. (В края на статията ще поставя кратко видео, на руски език, показващо принципа на работа на центрофугите.)

Но много по-интересен е пункт №2, от споразумението!!!! То касае директно нивата на обогатяване на ядреното гориво.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! В природата съотношението на изотопите Уран-238 и Уран-235 в естествената смес на химичния елемент е 99,29% и 0,71%, съответно. Процеса на обогатяване представлява промяна на това съотношение в полза на У-235, чиято концентрация може да нараства до 5%.

Видно от съобщението на CNN нивото до което САЩ (останалите страни са за парлама) позволяват на Иран да обогатява е далеч под 4% !!!!! Даже в България ядреното гориво идва с нива на обогатяване от 4,4%, а ядрените реактори, които експлоатираме ние и Иран са абсолютно идентични - ВВЕР-1000 (персийците имат 1 блок в АЕЦ "Бушер", на Персийския залив). Какво означава този двоен стандарт и неприкрита дискриминация към Иран, спрямо всички останали "мирни" ядрени държави (около 30 страни) по света?

Това означава много по-НЕефективен "мирен" ядрен отрасъл. По-бавна и по-ниска възвръщаемост на вложените в сектора средства, което направо си отива на загуба, т.е. на обреченост. Това означава, на старта на пистата за 100 метров спринт иранския атлет да бъде поставен на 30 метра по-назад от останалите участници в "съревнованието"!!!! Защото това е "равнопоставеност" според Съединените атомни щати.

Защо това е така ли? Защото по-високо обогатеното ядрено гориво води до по-дългото му използване/горене в реактора (до 4 и даже 5 календарни години у нас и по света) за разлика от наложения лимит на иранците (до 2 години !!!). Ферщейн? Анадъм? Понятно?

Ето ги нивата на обогатяване на урана, според Световната ядрена асоциация, в зависимост от целите за използването му след това:

image

От 4% до 5% - за "мирни" ядрени реактори, до около 20% за изследователски реактори и до 90% и висше - за ядрените оръжия.

На мен лично персийците въобще не ми изглеждат глупави хора, за да позволят толкова елементарно да бъдат "метнати на черешата". Само времето ще ни покаже, какво се крие зад това полягане?

В заключение! Ще ви напомня основния манифест на световната ядрена мафия, родена от Съединените атомни щати, съчинен и публикуван преди цели 70 години, в 1-ви брой, на 1-ва страница, в статия №1, на на техния медиен орган №1:

image

В червеното каре са посочени ЧЕТИРИ страни (за по-добър прочит кликнете с мишката върху горната страница), заклеймени от САЩ още в зародиша на световната ядрена мафия. ДВЕ от тези ЧЕТИРИ страни са Иран и ... България!!!

Тегнещото проклятие от страна на САЩ над България си пролича отново през последната седмица. Независимо, че стана безпределно ясно, че няма да се изгражда 7-ми блок в Козлодуй Уестингхаус отказват да се оттеглят, защото трябва да се ... мачка!!!

ДОПЪЛНЕНИЕ!
Понеже веднага след публикуването на статията се появиха моралисти и тълкуватели искам да направя нарочно уточнение. Аз съм 100% против ядрената мафия и тази индустрия, като цяло, така както съм и против гладиаторските двубои между живи хора, каквито са се провеждали в древноста. НО при положение че те (боевете) така или иначе се провеждат, не съм съгласен на единия от двамата гладиатори да се отреже първо ръката, с която носи оръжието си, и чак след това да бъде пуснат на арената. Сега по-ясно ли е?

Георги Котев





Гласувай:
4



1. bogoizbrania - Тази "сделка" е с политическа цел.
06.04.2015 13:36
Маймуната от Белият дом иска да угоди на приятелите си от другата страна на залива. Тези с чаршафите искат да чуят точно това, което сте написали. Как Иран ще има атом, но ще е "прецакан" от САЩ. Реалността едва ли ще е това което говори в момента. Показваните в този блог данни са интересни, но често изводите и логиката са слаби.
цитирай
2. gikotev - Re: Тази "сделка" е с политическа цел.
06.04.2015 13:44
"Показваните в този блог данни са интересни, но често изводите и логиката са слаби."

Хахахахахааааааааааааааааааа....

Първо - не съм се провъзгласил за "богоизбран" и ...

Второ - не виждам нито едно аргументирано/документално опровержение на "изводите и логиката" на автора?

Нищо лично, но даже и "богоизбран" едва ли сте освободен (от НЕГО) от отговорноста на заклеймителя?
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9866085
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930