Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 12:09 - Колко струва ядреното гориво? Сметнете си го сами!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5126 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Представям на вашето внимание прост и удобен виртуален калкулатор, с чиято помощ можете да пресметнете стойноста на 1 кг. ядрено гориво, а след това да сравните получените резултати с истинските цени, които заплаща АЕЦ "Козлодуй" за него. Обещавам да бъде интересно.

image

Така изглежда една ядрено-горивна касета (от американски тип, нашите/руските са шестоъгълни, техните - квадратни) - сноп от няколко стотин дълги тръбички (от циркониева сплав), в които са подредени горивните таблетки (Fuel Pellet - това, което човека държи в ръката си, на горната схема). Горивната таблетка представлява изпечена керамика на химическото съединение UO2 (уранов двуокис). Масата на урановия двуокис в една НАША (в сега работещите два реактора в Козлодуй) ядрено-горивна касета възлиза на прибилзително 495 кг, а ако ви е по-удобно можете да я приемете и за кръгло 500 кг. Грешката няма да ви вкара в затвора.

Това, което ще търсим ние е цената на чистия уран в общата смес на ядреното гориво. А тя възлиза на около 435-436 кг от общата маса на урановия двуокис. Останалото е кислород.

След тази предварителна подготовка мисля, че сте готови да се срещнете и запознаете с калкулатора ТУК. Той изглежда така (за по-добро разглеждане кликайте с мишката върху изображението му):

image

С различни цветни правоъгълници съм заградил и номерирал важните за използването на калкулатора зони, които сега ще обсъдим.

1. Тази зона, практически, може да не се пипа, поне не от новобранци. Като напреднете може. Най-първото число 0,711 показва делът (в тегловни проценти) на изотопа Уран-235 (U235) в сместа на природния уран, в която преобладава изотопа Уран-238 с дял от около 99,299%. Второто число 0,25 показва дела
(в тегловни проценти) на U235 в остатъчния материал, след обработката (обогатяването) на изходната суровина, т.е. това е т.нар. обеднен уран. Третото число 4,5% показва дела на U235 във вече обогатения уран. Това кореспондира с действителноста във всички т.нар. леко-водни реактора по целия свят, каквито са и двата в Козлодуй.

2. Цената на отделните технологични процеси по трасето на производството на ядреното гориво. На горната снимка те носят актуалните си стойности, но можете да ги варирате. Първото число показва цената (в долари за либра (=паунд = около 0,45 кг.)) на изходната суровина във вид на химическото съединение U3O8 (три-уранов осмо-окис). Второто - цената за превръщане на 1 кг. от изходната суровина в ново съединение UF6, за целите на последващото обогатяване на урана. Третото - цената за 1 кг. уран под формата на
UF6. Четвъртата - цената на т.нар. единица разделителни работи (Separating Works Unit = SWU). Това е условна единица обозначаваща дейностите по обогатяването на урана и на този етап не ви е нужно да вниквате повече в нея. Приемете я за даденост, защото на практика нещата изглеждат доста по-сложно и може да се стигне да объркване.
Всички тези цени можете да варирате, защото те са динамични във времето, а как са се променяли през последните години можете да видите от ТУК. То изглежда примерно така:

image

В червеният овал (очертан от мен, не очаквайте и там да видите такъв) е манипулатора, за прелистване от една към друга характеристика и динамиката на цените и назад във времето.

3. Трябва да подберете подходящото количество изходна суровина в британски либри/паунди (=0,45 кг.), чиято последваща обработка ще доведе до производството на достатъчно количество обогатен уран за една ядрено-горивна касета. На горния пример (втората снимка) съм подбрал нужното число, удовлетворяващо нашите условия. Не забравяйте да активиране и индикатора (кръгчето) за паунди, непосредствено след количеството!

4. Натиснете бутона Calculate.

5. В резултат на предходната манипулация ще получите количеството на крайния продукт, удовлетворяващ поставените критерии. В нашият случай то е около 436 кг.

И сега идва най интересното! За да пресметнем цената на цялото ядрено гориво в една касета трябва да умножим помежду им числата в най-малките правоъгълничета (червеното №4 и тъмно синьото №5). Първото число показва цената за 1 кг., а второто - общата маса на урана в една касета.

Резултата = 688 000 щатски долара !!! за една горивна касета.

По днешния валутен курс на БНБ 1 долар струва 1,85 лева, което превръща цената в нещо около 1 273 000 (милион и двеста седемдесет и три хиляди) лева. (Имайте предвид, че доларът поскъпна съвсем наскоро и АЕЦ-а все още не търгувал по новата тарифа, а доста по-евтино, за около 1,5 лева за долар!!! Това би означавало съвсем малко над 1 милион лева за бройка.)

През 2008-ма година, когато все още работех в АЕЦ-а цената на една горивна касета възлизаше на 875 000 евро, което прави около 1 750 000 (милион и седемстотин и петдесет хиляди) лева.

В началото на 2011-та г. тогавашната председателка на Съвета на директорите на АЕЦ-а и едновременно шефка на кабинета на министър Трайчо Трайков Милена Ценова заяви, че цената на една горивна касета е скочила до 1,5 милиона евро!!!! Колко е сага? Не знам, но със сигурност не е паднала. (Защо в евро? Не смесвам валутите нарочно, за да ви обърквам! Калкулатора си е в долари, а руския клон на ядрената мафия винаги търгува с родните продажници на тази валута, която в момента е по-скъпа на международните пазари.)

И последно. За нуждите от презареждане на един ядрен реактор (веднъж на годината), като двата работещи сега в Козлодуй (от типа ВВЕР-1000), средно годишно трябва да се доставят около 45 броя свежи горивни касети или общо около 90 броя и за двата реактора.

Смятате ли?
Смятате ли?

Като приключите със сметките можете да си припомните и съвсем пресното заклинание на сегашните
Депутати: Не е нормално робите да не си плащат тока за електрическия стол?

Ако си поиграете с вариации на цените от група №2 ще видите, че цените на ядреното гориво в световен мащаб са били най-високи в периода 2008-2010-та години.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833617
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031