Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 11:09 - Ускориха темповете за фалита на НЕК и поскъпването на тока.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3675 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.02.2015 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В поредица от материали ви запознах с това, кака "Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на!", а също така и "Износа на ток от България 1973-2014 и защо поскъпва у нас?". Но съдържащите се в тях факти и доказателства се ограничаваха до края на изминалата 2014-та г. Сега е добре да видим, какви задачи и цели са си поставили робовладелците на територията България и как се справят с тяхните изпълнения.

Но преди това да ви припомня есенцията на досегашните констатации.


image

От горната графика, сътворена по данни на Международната енергийна асоциация, се вижда, че 2014-та г. държи абсолютен рекорд по износ на електроенергия в цялата история на България. В същото време робовладелците твърдят, че Националната електрическа компания (НЕК) е пред фалит. Но не казват най-важната причина, за да се стигне до тук. А тя е, че делът на НЕК в рекордния износ на ток през изминалата година е едва 0.38% (нула цяло и тридесет и осем процента)!!! Тази "добра практика" е започнала постепенно да се прилага от началото на 2011-та г., по време на първия мандат на настоящия министър-председател. Така се стига до следната картина във финансите на НЕК:

image

А сега да видим, какво и дали нещо се е променило през последните месец и половина, от новата 2015-та г.?
За целта ще ни помогне да се ориентираме т.нар. "Оперативна справка за Енергиен баланс", публикувана периодично (
ТУК) от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Ето и как изглежда въпросната справка към края на миналата седмица:

image

За първите месец и половина от новата година виждаме ръст на износа с почти 29%!!!! Това идва да ни подскаже, че ако продължава така, а няма причини да не продължи така, към края на 2015-та г. ще имаме нов национален рекорд по износ на електроенергия, за цялата история на България. Това добре! Но ще помогне ли този факт НЕК да избегне фалита, а робовладелците да се смилят и да НЕ ни повишават цената на тока, както искат от 1-ви юли???
За да си отговорим на този въпрос трябва да видим, дали и до колоко се е променила ролята/участието на НЕК на този сегмент от енергийния пазар. Да сторим това ще ни помогне статистиката на договорите за износ публикувани на сайта на ЕСО (
ТУК), както за цялата 2015-та г., така и за първите три месеца.

Делът на НЕК за този период е 0% (нула процента)!!!


image

За да е гаврата с робите още по-голяма и болезнена робовладелците пуснаха през миналата седмица една кратка постановка, с главни герои червената бабичка и основен играч (чрез съпругата си) на енергийния пазар Георги Кадиев и министър-счетоводителката на енерГЕПИката Теменужка Петкова. Тези двамцата надробиха един тюрлю гювеч, от който се получава само стомашно разстройство, а не, както се опитаха да ни внушат - "спасяване" на НЕК. На практика Кадиев заяви, че не е доволен, че НЕК е продала определено количество ток на някакви си фирми (не беше назована нито една!!!), на някакви си цени (нищо конкретно и проверимо!!! нито пък източника на продукцията!!!), а неговата изгора не е намазала от далаверката. И на нито един "политик, експерт, чиновник или медиа" не му/и направи впечатление скритата същност на постановката???
Кадиев, Петкова и цялата останала крадлива пастмина не питат - Защо при постоянно растящи рекорди по износ на електроенергия делът на НЕК в него се свива и това води до дълговете и???? Не, не, не! Тях ги интересува единствено и само преразпределението на кацата с меда между "правоимащите", а не истината за продънените джобове на робите.

Защото не е положено робовладелците да разкриват картите си пред робите!!!

Паралелно с този грабеж си върви и процедурата по
Истината за новия външен дълг!.

Георги Котев

 


Тагове:   НЕК,   фалит,   ЕСО,   износ на ток,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9891063
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930