Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 11:09 - Износа на ток от България 1973-2014 и защо поскъпва у нас?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 6446 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 10.02.2015 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път в българския "ефир", само тук и само сега ще видите автентични и напълно достоверни данни за количествата изнесена от България електроенергия, към съседните страни, по години, за период от 1973-та до 2014-та г. А когато ги видите и се убедите в тяхната достоверност сами ще си отговорите на въпроса - защо през последните години тока за нас постоянно поскъпва и поскъпва и искат и още, и още, и още ....

Ето графиката, която построих специално за вас (за по-добър прочит кликнете с мишката върху нея):

image

Данните за нейното построяване са взети не от къде да е, а от Международната агенция по енергетика:

image

Ако кликнете на горната картинка ще се озовете в сайта на агенцията и ще видите нещо подобно:

image

Но не съвсем същото, защото вие ще видите първоначално енергийните потоци (така се наричат тези графики) за целия свят. За да докарате изображението до начина по който ви го показвам тук трябва да поработите/кликнете върху опциите, които съм заградил в червени правоъгълници, за да стигнете до числото посочено с червена стрелка. Ако "вървите" от ляво на дясно по малките червени правоъгълнице ще ви излезе кръглата пита, показваща износа на петролни продукти и електроенергия от страната ни, за съответната година. А после, с помощта на мишката да си избирате съответната годиа, в дългия червен правоъгълник, и така да научавате и сравнявате, кога и по колко. Данните тук са до 2012-та година. За последните две години данни съм заимствал от родния Национален статистически институт. (Единствено данните за декември 2014-та са прогнозни, но консервативни, т.е. реалните, когато бъдат публикувани, ще бъдат малко по високи от показаните тук.)
Мерната единица, използвана от Международната агенция по енергетика е Тон Петролен Еквивалент (ТПЕ = Tonne of Oil Equivalent - TOE). 1 ТПЕ = 11 630 кВт.ч (кило-Ват-часа). 1 МТПЕ (милион ТПЕ) = 11 630 ГВт.ч (Гига-Ват-часа). Така превърнах данните от горната база данни във вид разбираем за нашите географски ширини и ги нанесох на графиката.

Видно от нея последната 2014-та г. е абсолютен рекордьор за цялата история на този бизнес в България.  А от последните 5 рекордни години 4 са по време на управрление на държавата от лицето Бойко Борисов!!! Защо нито един роден "политик" и най-вече прословутия със своя си нарцисизъм министър председател стикат зъби и не нареждат да се бият барабани и да свирят фанфари??? Май не отива много да кажат - "Мили роби, ние бием рекорд след рикорд, по износ на ток, поради което, за награда вие ще плащате още и още по-скъпо!"? А? Как ви звучи такова словце?

image

Самодоволен монолог на Бойко Борисов, преди да отговори на въпроса:
А освен това, независимо от гигантските рекорди ние успяхме да доведем НЕК до ръба на фалита и сега вие трябва да се бръкнете, за да я спасим!!! А причината да се стигне до тук е, че още при първия ни мандат поехме твърд курс на изтласкване на НЕК от пазара на ток за съседите, за да има хляб за нашите фирми. Така успяхме да доведем дела на НЕК на този сегмент до символичните 0.38%, за последната, абсорютно рекордна 2014-та г.!!!  (
Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на!) Какво? Нещо не ви е ясно?
А ако не се бръкнете, за по-скъп ток, за да "спасим" НЕК ние ще продадем 30-те държавни ВЕЦ-а, в това число и ПАВЕЦ "Чаира" (важен елемент за непрекъснатата работа на АЕЦ-а), които се водят нейна собственост, пак на нашите фирми, пак за жълти стотинки и вие пак ще плащате още и още по-скъп ток!!! Пак ли нещо не ви е ясно, а матриал???

И не ме занимавайте повече с глупости! Сега имам по-важни грижи. Миналата седмица наредих да се направи проверка, дали няма забавяне в кражбАта по схемата - "удължаване" живота на блокове 5 и 6, в АЕЦ "Козлодуй". Ако някой се опита да пречи на тази кражбА ще си има работа с Цецо!

Ако не ви харесва - прав ви път към Терминал 2!

Още актуално по темата:
Кой ще ГЕПИ от промените в закона за енерГЕПИката?

Георги Котев



Гласувай:
8



1. truthful - Още през 1992-93г. във вестник Д...
10.02.2015 23:33
Още през 1992-93г. във вестник Демокрация!? имаше един кратък материал, в който се казваше, че евтиния български ток трябва да стигне 20 евроцента за киловатчас. И се започна - мариците, зелената енергия и ще ги стигнем. Всичко си е по план!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833801
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031