Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 11:10 - Рекорден износ на ток за 2014-та г.! Защо нашия поскъпва?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3686 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Откакто се води онлайн статистика, на интернет страницана на Националния статистически институт (НСИ), а това започва от първата година на новият 21-ви век, последната 2014-та г. е рекордна по износа на електроенергия. Интересно тогава, защо всички родни "политици и експерти" ежеминутно ни проглушават ушите, че тока у нас се продава под себестойноста си и цената му за крайния потребител трябвало да се вдигне?
От ТУК можете да видите данните на НСИ за първите 10 месеца на 2014-та г., а от ТУК можете да си изтеглите електронната таблица, в която са данните от 2001-ва до 2014-та г.
За ваше удобство аз обработих данните, като сумирах месечните показатели в годишни и построих долната графика. Всеки един от вас, който има малък опит от работа с електронни таблици може да си построи същата или подобна, или каквато си поиска графика, която да му помогне по-лесно и пълно да анализира числата. (За по-лесен прочит кликнете с мишката върху графиката.)

image

Износа е отбелязан с виолетовите стълбчета/барчета. Нарочно съм показал предишния рекорд, който е бил за 2011-та г. и е възлизал на 12 110 ГВт.ч (гига-ват-часа). Данните за 2014-та година обхващат само първите 10 месеца и за този период износа на ток е възлизал на 10 938 ГВт.ч, което означава, ако погледнете добре тренда в електронните таблици, че до края на годината със сигурност общото количество е надхвърлило психологическата граница от 13 000 ГВт.ч. Такова нещо едва ли се е случвало някога в родната енергетика. Защо нито един "политик или експерт" не се бие в гърдите за този рекорд??? Ето това е въпроса!
За да добиете реална представа, за какво точно става въпрос сравнете тези данни с производството на електроенергия за цялата 2014-та г. само от АЕЦ "Козлодуй", което тя своевременно е показала на своята интернет страница:

image

Видно от последната графика продукцията (бруто) на АЕЦ-а за миналата година възлиза на около 16 000 ГВт.ч (все още не разполагам с точното число). И така АЕЦ-а е произвел 16 000 ГВт.ч, а страната ни е изнесла над 13 000 ГВт.ч.
Кое друго електро-производствено предприятие освен АЕЦ-а има икономическа изгода да изнася продукцията си, според цените за вътрешното и изкопуване, наложени от регулатора ДКЕВР?

image

Видно от тази таблица (достъпна на сайта на ДКЕВР) абсолютен фаворит е АЕЦ-а, а на второ място е втората по мощност и също 100% държавна ТЕЦ "Марица Изток 2". Всички останали производители са или на ръба на икономическата изгода да изнасят или под нея. За да разберете защо това е така е хубаво да знаете, че търговете за продажба на ел-енергия, организирани от АЕЦ-а, за т.нар. "свободен пазар", за изминалата година са се назначавали с минимални изкупни цени от 75 -71 лева/МВт.ч (лева за един мег-ават-час).
На интернет сайта на АЕЦ-а има обявите за назначаването и условията за провеждането на търговете, НО няма нито една буква за резултатите от тях!!! Нито като постигнати цени, нито като реализирани количества!!! На интернет страницата на държавната ТЕЦ "МИ 2", няма и архив на обяваваните търгове, какво да говорим за резултатите от тях!!! Обявява се търг, публикува се заповедта на директора за провеждането му и в деня на приключването му заповедта се сваля и все едно нищо не е било. Така практикуват в ТЕЦ-а. Държавният, т.е. нашият!

И от двете държавни централи частни търговци изкопуват тока на цени от около
75 -71 лева/МВт.ч и после го продават с печалба на съседите, а Националната електрическа компания формира микс от всички производители със средна цена, на която продава на ЕРП-тата, от 125 лева/МВт.ч (сто двадесет и пет лева за мега-ват-час). Но и това не е всичко! НЕК иска да вдигне продажната цена на 200 лева/МВт.ч!!! За да не фалирала? Или за да удовлетвори все по-нарастващите алчни апетити на всички до един родни "политици, чиновници и експерти"??? Да фалира или да препълни бездънните джобове на безскруполната енергийна мафия??? Туй е въпроса!!!

Спомняте ли си поговорката "Вода гази - жаден ходи"? Така е, и тя се отнася за болшинството от нас, но не и за шепата изроди, които се гаврят с нас. Частните търговци участващи в схемата с износа на тока знаят на кого и с по колко да се отчитат, а онези като си получат дяловете тръгват по "медии, парламенти и институции", да ни убеждават в неизбежното поскъпване на тока. Именно и поради тази причина никой не се хвали с абсолютния рекорд по износ на електроенергия за цялата история на България. Защото ако се похвалят ще възникне въпроса - ами защо тогава и държавата не е спечелила рекордно и НЕК и БЕХ да не рИват, че всеки момент ще фалират????

Сега ми стават понятни думите на премиера от миналия понеделник в Брюксе, когато проплака, че ако бъде спрян даже само един от двата действащи блока в АЕЦ-а то това щяло да се превърне в трагедия за България. Ъ-ъ! Не България има предвид Борисов! Както и никога не му е дремело за държавата! Иначи нямаше да натиска всячески за поредния гигантски грабеж от същата АЕЦ за минимум 2 000 000 000 (два милиарда) лева, по схемата за поредното "удължаване" на ресурса на двата блока.

Списъка на фирмите търгуващи с ток е много дълъг и е трудно да се видят лицата зад тях, но най-популярните в публичното пространство и най-намазали от тази схема са "политика" Георги Кадиев, ядрения мафиот Богомил Манчев и медийния олигарх Иво Прокопиев, който преди дни беше награден с пореден три-годишен грант от 3 000 000 (три милиона) лева от фондация "Америка за (унищожаване на) България".

Онзи ден държавния секретар на САЩ Джон/Джим Кери ни обеща помощ в енергетиката и в борбата с корупцията!!! вЕрвам му!

Колко струва бензина и какъв е стандарта на живота в страните износителки на претрол? Тези показатели не се ли подобряват при тях пропорционално на нарастването на износа им? А при нас???

Георги Котев


Тагове:   рекорд,   НСИ,   износ на ток,


Гласувай:
6



1. ok3223 - ТЯ ТАЗИ КРАЙ НЯМА.
20.01.2015 11:29
Има мноого за затвори разстрел, и само един нов 9-ти СЕПТЕМВРИ може да уравни сметките, друг начин поне за сега ... НЯМА.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835293
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031