Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 09:39 - Енергетиката в партийните програми: "Искате на топло? Копайте си го!"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3065 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Остава точно една седмица до т.нар. "избори", от които, както е известно, ако зависеше нещо отдавна щяха да бъдат забранени. Но понеже паралелно с изборите очаквате с нетърпение и поскъпването на тока е хубаво да видите, какво ви обещават "политическите" групировки в сектор енергетика.

ВЪВЕДЕНИЕ: Ще приведа три, независими едно от друго доказателства, че т.нар. модернизация и удължаване на живота/ресурса на действащите в АЕЦ "Козлодуй" блокове 5 и 6 е отдавна приключил ФАКТ, и не е необходимо да се харчат нови стотици милиони и даже милиарди, за същото мероприятие.
1-во.

image

Статията е от в-к "Дневник", от декември 2006-та г. Сега е достъпна на сайта на вестника само за регистрирани ползватели. От нея става ясно, че мероприятието е струвало почти 1 милиард лева, без лихвите по заемите към банките. Но, което е още по-важно, става ясно, че мероприятието е удължило проектния ресурс на съоръженията от 40 с още 15 години. Това прави безпроблемна работа до 2042-ра и 2046-та години за блокове 5 и 6, съответно!!! А какво мислят по въпроса любимите ви "партии" ще разберете по-долу.

2-ро.
Дълги години френския държавен енергиен гигант АРЕВА, участник във въпросната модернизация, твърдеше на интернет страницата си същото, което и в-к "Дневник" и ръководителя на самото мероприятие от горния пример:

image

След като този факт неколкократно беше публикуван и обсъждан на страниците на този блог и най-вече след едно енигматично посещение на посланика на Република Франция в АЕЦ "Козлодуй", през април т.г., изведнъж беше добавено едно ново изречение, което "постилаше пътеката" за продължаване на схемата "модернизация/удължаване". Подробностите и доказателствата в материала:
Ядрената мафия се "поправи" след поредното ми разкритие..

3-то.

image

Извлечението от последния финансов отчет на АЕЦ-а показва, че задълженията към банките по вече удължения ресурс възлиза на над 280 милиона лева и плащането му ще продължи до 2021-ва г. От вас! През сметките за тока, естествено.

ИЗЛОЖЕНИЕ: Какво залагат по този въпрос "партиите" в програмите си за предстоящите "избори":
Водещата ГЕРБ:

image

Общи приказки, без капка конкретика или поемане на ясен ангажимент. Въпреки това, между редовете разбираме, защо в предния управленски мандат на същата тази "партия" техния ЧЕП (член на евро-парламента) Владимир Уручев (бивш главен инженер в АЕЦ-а!!!) тъпчеше законите и Конституцията на страната, съвмещавайки ЧЕП-ските си задължения с участие в СД на АЕЦ "Козлодуй" и в УС на ДП "Радиоактивни отпадъци", едновременно. Явно то е било за да "спре ежедневното им източване"??? Цъ-цъ-цъ-цъ ... ! А пък аз си мислех? Грях ми на душата!
В същото време, през изминалата седмица патрона на партията и кандидат за втори управленски мандат Бойко Борисов изнесе лекция по енергетитака пред свои избиратели, на която той не подмина и въпроса за "рехабилитацията", както той го нарече, на блокове 5 и 6, в АЕЦ-а. Там той вдигна цената на мероприятието до нечуваните до сега 2 000 000 000 милиарда лева.

image

Тук е важно да отбележим хронологията на ескалацията на апетитите по тази схема. Преди 4 години министъра на енергетиката Трайчо Трайков в кабинета на Борисов постави началото на тази далавера при цена от 266 милиона евро. Последваха нива от 400 и 600 милиона евро, за да се стигне до умопомрачителните 1 милиард евро, оповестени от Борисов преди броени дни. (Подробностите за тази и други изцепки на Борисов в
Нова мощна доза убийствени за България лъжи на Бойко Борисов.)

Партията майка БКП/БСП:

image

Кратко и ясно!

Третите според сондажите ДПС:

image

И най-вероятния бъдещ партньор на Борисов РБ:

image

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Заради неиздължените заеми по предното мероприятие няма кой да отпусне нови такива на АЕЦ-а, но родните "политици" нямат търпение за лапачката та са подготвили нова схема за финансиране на грабежа. Предвижда се идното правителство да освободи АЕЦ-а от внасянето на дивидента от годишната печалба в републиканския бюджет и с тези пари да се финансира "модернизацията/удължаването", а дефицита в хазната ... А да! Дефицита в хазната ще се финансира от външни заеми, за които вчера, контролираното от ГЕРБ служебно правителство поиска да е в размер на 5 000 000 000 (пет милиарда) лева.

Няма значение за кого ще "гласувате"! От вас може единствено да зависи избора на мястото на което да си изкопаете дупката?

Г. К.





Гласувай:
6



1. momchil - Странно е, че червените калинки още ...
28.09.2014 11:56
Странно е, че червените калинки още не са Ви налазили. Явно днес е неделя и леко са се отпуснали. Поздрави
цитирай
2. gikotev - Re: Странно е, че червените калинки още ...
28.09.2014 12:23
Тайната е в това, че заради техни предишни зловредни полазвания бях принуден да въведа модерация и те го знаят това, поради което и не се хабят, но редовно проверяват, какво се пише тук ;-)
Поздрави!
цитирай
3. carfree - Позиция на Синдикатите относно: Кадровите промени в АЕЦ "Козлодуй"
29.09.2014 02:02
Позиция на Синдиката на атомните енергетици - КНСБ, Национална федерация на енергетиците - КНСБ и Федерация "Атомна енергетика" на КТ "Подкрепа" ???
http://www.podkrepa.org/content/news.php?id=1118
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837345
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031