Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2014 09:49 - Филм показва, кой почерни споразумението между Уестингхаус и АЕЦ "Козлодуй".
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3580 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди 41 дни (на 08/08/2014г.) АЕЦ "Козлодуй" публикува на интернет страницата си т.нар Споразумение с японско-американската корпорация Уестингхаус, за бъдещо изграждане на 7-ми енергиен блок (или само реактор, както в действителност пише в документа). (Споразумението маже да се види от ТУК.) Веднага след като публикувах тук благата вест, за публикуването на въпросното Споразумение, заваляха вълни от възмущение и негодование, по повод факта, че то не е пълно, а силно осакатено. Веднага се забелязва, че отделни, думи, изрази, изречения, параграфи и даже цели страници за почернени, така че да не могат да бъдат прочетени. Ето един пример:

image

По този начин е заличено между 15 до 20% от цалото над 100 странично съчинение, което пречи на правилния прочит и тълкуване.

В същото време, точно 10 дни преди публикацията на осакатеното споразумение (от 27/07/2014г.), по екраните на няколко страни в света стартира новият филмов сериал носещ култовото име "Манх(А)тън" (Manh(A)ttan).

image

Действието в сериала се развива преди 70 години, когато на територията на платото Лос Аламос, Ню Мексико, САЩ, кипи трескава работа по проектирането, производството и изпитанието на първите атомни бомби в света, част от проекта Манхатън. Казано иначе, това е един от изключително редките случаи на екранизация, на историята (или по-скоро вариант на нейната интерпретация) на зараждането на ядрената мафия.
До сега съм видял само пет епизода, от първия сезон, но се надявам, че качването на следващите епизоди ще продължи. Лично аз гледам руско-езично озвучената версия на сериала и няма да скрия от вас, че ако искате можете да ги видите от ТУК. За тези, които имат трудности с руския предполагам, че могат да открият в мрежата оригиналната, англоезичната версия или даже и на други езици.

Ета на какъв епизод се натъкнах още в края на трети епизод, от първия сезон:

image

Една кака почерня думи и изрази от кореспонденцията на участници в проекта Манхатън, с външния свят. И тогава се сетих за Споразумението между Уестингхаус и АЕЦ "Козлодуй", което е обработено по абсолютно същия начин. В същото време се сетих, че същата компания Уестингхаус е една от няколкото американски корпорации, взела активно участие във въпросния Проект Манхатън. В сериала, до този момент, това не се споменава, но този факт е безспорен и има много документални потвърждения. За желаещите да научат повече подробности бих предложил книгата "Проектът "Манхатън"", от Стефан Груев, достъпна за свободен прочит (от ТУК) в сайта на Читанка. Ето един откъс от нея:

image

Генерал Гроувс е ръководител на проекта, на държавно ниво.

Сега направихте ли връзката? Конспирацията, шпиономанията, непрозрачноста и истеричния страх от разкриване на убийствените тайни на ядрената мафия я съпътстват от самото начало на нейното зараждане, преминават през цялото и все още съществуване и накрая ще я принудят да се самоунищожи. Неизбежно! Въпросът е дабли ще и позволим да завлече и нас със себе си?

Г. К.




Гласувай:
4



1. pinkpanter - Ей дойде време и аз да ти благодаря за нещо
18.09.2014 15:45
Не знаех за този филм. Ще си изтегля сериала и ще го гледам с удоволствие. Макар че съм малко скептичен относно историческата точност. След като прегледах списъка на героите в IMDB установих, че липсват основни фигури - Енрико Ферми, Емилио Сегре, Ханс Бете, Джеймс Чадуик, Ричард Файнман, Глен Сиборг, Норман Рамзи, Едуард Телър, Клаус Фукс и много други - все велики физици. Самият Нилс Бор го има само в един епизод, а Робърт Опенхаймер - в три. Явно пак са спретнали някаква американска боза за домакини. Би трябвало сценаристите да се опрат на книги като "По-ярко от хиляди слънца" на Робърт Юнг, "Atoms in the family" на Лаура Ферми и "Проектът "Манхатън"" на Стефан Груев. Последната я препоръчвам горещо на всички, които не владеят руски или английски език. Първите две са преведени на руски.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832972
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031