Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 10:19 - Викайте попа! Ядрената мафия е на смъртно легло.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1952 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Онзи ден (29/07/2014г.) беше публикуван традиционния годишен доклад "Независима оценка за развитието на ядрената индустрия в света" (The Independent Assessment of Nuclear Developments in the World). С пълното съдържание на подробния 159 страничен доклад (на английски език) можете да се запознаете, а също така и да си го свалите и съхраните от ТУК.
Почти няма да коментирам. Ще се възползвам от краткия коментар на авторитетното американско издание US News & World Report:

"Продукцията на ядрената индустрия е като динозавър в цветарски магазин".

В подкрепа на горното твърдение на водещия автор от екипа съставил доклада ще приложа по долу част от емблематичните графики от него. Към всяка една графика, в долния десен ъгъл, е посочен източника на информацията за построяването и. Най-често, както сами ще забележите, това е Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - IAEA). За по-добро разглеждане и четене на графиките можете да кликате върху тях с мишката, за да се увеличат.

image

Титулната страница/корица на доклада. Одобрявам! Симбиоза от картата и знамето на Япония. Липсва само лицето на директора на МААЕ, японеца Амано Юкия?

image

Производството на електроенергия от ядрената мафия в периода 1990-2013 години. Тънката крива изобразява процентния дял в общия микс от източници на ток.

image

Брой ядрени реактори в експлоатация. Истинската бройка е всъщност малко по-малка, но няма да се заяждаме.

image
Любимата ми графика! Показва броя на ядрените реактори ("мирните", за производство на електроенергия) от настоящата 2014-та до 2059-та години, в световен мащаб. Зелените колонки сочат бройката на реакторите с продължителност на живот под 40 години. Кафявите колонки - на тези с ресурс над 40 години. Виолетовите колонки сочат бройката на реакторите пуснати в експлоатация след дълъг престой (Long Term Outage LTO). Тази нова категория е въведена, заради сега бездействащите около 48 броя японски ядрени реактора, в очакване поне част от тях пак да заработят и да продължат да произвеждат смърт.
По-важното в случая, обаче, е че се вижда хоризонта на издиханието на ядрената напаст. Личното ми мнение е, че това ще се случи доста по-скоро, но не защото силно го желая, а защото аварии, като тези в Чернобил и Фукушима ще продължават да се случват и така процеса ще се ускори. Поради тази причина и повиках дядо поп.
На този фон е хубаво да видим и сравним мястото на България, на фона на безспорните тенденции. По думите на сегашния меринджей на АЕЦ "Козлодуй", пуделчето на Р. Овч. Ив. Ген., от преди около месец по БНТ1 (
Шефа на АЕЦ-а, по БНТ1: "Няма да спрем да крадем и лъжем." ) ако построим и пуснем в експлоатация 7-ми блок на АЕЦ-а (по американска технология) ще си осигурин "евтина и чиста" енергия до началото на следващия век, т.е. до след 2100-та година!!! Вие сами преценявайте дали това човече е с всичкия си и дали мястото му е в управата на АЕЦ-а или в специализирано заведение?

И тук бих могъл да спра, но има още интересни неща.

image

Глобални инвестиции във ВЕИ източници на електроенергия по региони до миналата година.

image

Развитието на ядрената и алтернативните - слънчева и вятърна енергетики през последните 13 години.

image

image

Не можем да пропуснем Китай.

Това е, уважаеми дами и господа! Изводите и сметките си ги правете сами.
Да напомня, че най-горе има линк към оригиналния доклад, за желаещите да се запознаят по-подробно.

Г. К.

















Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863209
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930