Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 14:15 - Орешарски и Стойнев отвръщат на удара на Уестингхаус за 7-ми блок.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2855 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като в последния брой на Прокопиев-ия в-к "Капитал" (21-27 юни) беше направен недвусмислен намек, че кабинета на Орешарски най-вероятно изнудва американците от Уестингхаус, за рушвети, по време на преговорите за условията, за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", моята скромна личност (още на следващия ден - 22 юни) беше първата, която ви преведе на прост и разбираем български език посланието, в материала:

Колко си поискаха Орешарски и Стойнев от Уестингхаус за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"?

Веднага на следващия ден (23 юни) тандема Орешарски-Стойнев предприемат незабавни мерки. Поръчват на общата ни позната (от материала
Българска журналистка изпада в транс след изплющаване в руски ядрен завод. ) Весела Ванева, в-к "Преса", да скалъпи и публикува ответния удар. Нашата любимка не е от тези, които отказват, но ответния удар е слаб и анемичен:

Заробващи условия за VII блок в „Козлодуй“

Подготвя се смесено акционерно дружество с “Уестингхаус”


Публикувано днес (24 юни), в хартиения вариант на вестника.

image

В ответния удар няма нищо интригуващо, просто опит да не си оставят кобилата в калта, но който желае нека чете:

"В условия на строга секретност днес в София се водеха предпоследни преговори между американската компания „Уестингхаус“ и българската държава за създаване на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор АР 1000.

„Проектът за акционерно споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Драгомир Стойнев“, съобщиха пред „Преса“ отлично информирани източници.

Документът е трябвало да се подпише във вторник след инфарктни преговори днес. Някои текстове в него обаче смущавали българската страна и до до момента нямало съгласие по тях. В преговорите в София участва делегация от „Уестингхаус“, водена от вицепрезидента за Европа Майк Кърст.

Проектът за акционерно споразумение предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй“ - Нови мощности“ да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй“, а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус“.
В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво.

Тези условия противоречат на очакванията, че Уестингхаус ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност. Българските власти все още не са оповестили каква е очакваната стойност на седми блок на АЕЦ с реактор АР 1000, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд долара а капиталът на проектната компания - 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да осигури 700 млн. долара.

„Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е той да бъде подкрепен с национален консенсус“, заяви вицепрезидентът Майк Кърст пред БНР в неделя."

Продължаваме да следим развитието на прецакването.

Г. К.



 




Гласувай:
3



1. kasnaprolet9999 - Не разбирам-хем ще си платим реа...
24.06.2014 15:57
Не разбирам-хем ще си платим реактора, хем ще им дадем възможност да участват с 30% в съвместното дружество с някакви си 300 млн. долара. После обаче не си мислете, че цената на ел.енергията от там ще бъде евтина, както до сега. Това е все едно да си купя бойлер и да се къпя заедно с тези които го доставят и монтират:)))
цитирай
2. gikotev - Re: Не разбирам-хем ще си платим реа...
24.06.2014 16:19
Неведоми са пътищата ядрено-мафиотски, но това с бойлера ми си го бива, като сравнение ;-)
цитирай
3. penchoan - Сметки без кръчмара!
24.06.2014 20:25
Сметки без кръчмара!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9883223
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930