Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2014 15:39 - Келтските орнаменти - древни символи с магическо значение
Автор: marial Категория: Други   
Прочетен: 7962 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Келтските орнаменти - древни символи с магическо значение ХАРАКТЕРНИТЕ КЕЛТСКИ ОРНАМЕНТИ ИМИТИРАТ РАЗЛИЧНИ ПЛЕТЕНИЦИ. ВКЛЮЧВАТ И ОБРАЗИ НА ЖИВОТНИ, БОГОВЕ, ХОРА , РАСТЕНИЯ. 

Казват, че магьосническото изкуство напомня плетенето - вещите магове оплитат енергийните потоци и по такъв начин манипулират хората. Имат ли келтските орнаменти магично действие?  image Нека първо разтълкуваме символичното им значение.

Келтите вярвали, че човешката душа е частица от Всемирния дух. През множество съществувания, смърти и възраждания, човек изминава Пътя към божественото съвършенство. 
Келтските орнаменти са съставени от различни възли, всеки от който е от една нишка - нишката на живота. Възлите и орнаментите символизират Пътя. На живота. Основните детайли на орнаментите останали непроменени с векове - келтите ги смятали да дадени им от боговете.  Лабиринтът imageРанната христианска култура взаимствала красивите изображения в ръкописите, като най-разпространеното от тях  е лабиринтът. Келтските лабиринти водят навътре - към центъра, точката на духовна концентрация на жизнените енергии. Освен като средство за медитация, лабиринтите са символ на взаимовръзката и непрекъснатостта на нещата. Карта към източника на Силата. 
Келтските кръстове image 
Келтските кръстове често имат много прилики с лабиринтите. Раменете на келтския кръст символизират бекрайното духовно разширяване на кръгозора, а вътрешният кръг  - обединениеот и консолидацията на земните и небесни сили, на мъжкото и женското начало. Големите детайлно изсечени каменни сложни кръстове с богата орнаментика бързо се разпространили в келтската култура, първоначално в Северна Шотландия.  
Спиралите 
Спиралите в келтската орнаментика символизирали духовното

израстване. Обикновено келтските спирали са тройни.image 
 Декорирана бутилка с келтска спирала като аксесоар   Плетеници

Класическите плетеници символизират Пътя - земния и духовния. Понякога в тях бил вплитан  текст. image 
Животни

Птиците били разглеждани като небесни посланици, символ на свободата и отвъдното. Връщайки се на земята, те носели послание от боговете, помагали на смъртните в житейския им път.  image Руснаците също имат сходно вярване - птицата, която се блъска в прозореца, е предвестник за скорошна смърт в дома. Келтите вярвали, че гълъбите са птиците на любовта и духовното богатство, фазаните - птици- пророци, яребицата символизирала хитрост, а патицата пребставлявала мостмежду живителните сили на земните води с океана на небесните сили.

image imageСвещено животно бил заекът, символ на изобилие и благосъстояние. Вярвали също, че  той може да променя събитията и предметите. Келтите гадаели по следите от заешки лапи в снега. Заекът е свързан и с богинята на пролетта Естер. Празникът на Естер - 11 април, е в основата на християнския Великден. 
Според келтите, змиите притежавали целебни сили. Те живеели в недрата на Майката Зема, следователно влизали в досег с вълшебните и тайни. После носели това познание на повърхността. Често ги изобразявали на кралските регалии, като символ на мъдрост. Освен това  ги възприемали като символ на възраждането - та нали сменят кожата си всяка година.  
imageМного важно животно за келтите бил и еленът. Рогата му символизирали свещенотоДърво на живота. Рогатият елен олицетворявал мъжкото начало в природата и представлявал свещено животно за Рогатия Ловец, който, от своя страна, често се превръщал в красив бял елен.  Ot internet



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marial
Категория: Хоби
Прочетен: 1050403
Постинги: 1744
Коментари: 126
Гласове: 374
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031