Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2014 12:09 - Милиарди за ядрения боклук сблъскват мафията и правителството на САЩ.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1762 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американски съд е постановил стопиране на над 40 годишна практика за събиране на такса, за управление на радиоактивните отпадъци, произвеждащи се в американските АЕЦ, включена в сметките за електроенергия на всеки американски гражданин или бизнес субект. Таксата не изглежда голяма, само четвърт цент от стойноста на всеки изконсумиран киловат-час, но това прави около $ 750 милиона на година или $ 43 милиарда за целия период, от които $ 12 милиарда вече са "отлетели" без да има черно-на-бяло нито едно лицензирано и действащо хранилище за "мирния" ядрен боклук. (Единственото лицензирано и действащо ядрено бунище, НО за военния атом даде фира през февруари т.г., в щата Ню Мексико, след само 15 години на експлоатация.)
От десетилетия различни щатски администрации се опитват да довършат проект за изграждане на скално, дълбоко хранилище в планината
Yucca Mountain, в щата Невада, но сега проекта е замразен и краят му не се вижда. Именно за него и са "отлетели" въпросните $ 12 милиарда, но въпреки това генерирания до сега високо-радиоактивен боклук (оценен на около 70 000 метрични тона) продължава да се съхранява в циментови контейнери, пръснати по цялата територия на САЩ, съпроводен със скъпата охрана на специални военни подразделения.
Спорът между ядрената мафия и правителството е за това, че сборовете от таксата се управляват от администрацията, а тя от своя страна не може да осигури тъй желаното/желаните хранилища за непрестанно трупащия се смъртоносен материал. В момента в САЩ са действащи 100 "мирни" ядрени реактора.
Сега американските граждане ще почувстват леко облекчение в сметките си за ток, но това по никакъв начин няма да ги спаси от продукцията на ядрената мафия.

Така на кратко се опитах да ви разкажа една истинска история, публикувана вчера в изданието Лос Анджелис Таймс и титулована
Tiny nuclear waste fee added up to billions
"Тънка такса за ядрен боклук набъбва до милиарди"

image

Статията, естествено, не дава рецепта за изход от забатачилата се ситуация, която с всеки изминал ден ще става още и още по-сложна и трудно управляема. Лично аз не виждам разделителна линия между ядрената мафия и което и да е щатско правителство, през последните десетилетия. За това съм склонен да възприемам изнесената сценка за предварително скроен спектакъл, който в крайна сметка пак ще се плати от жертвите на ЯМ, но може би не само с пари.

У нас нещата са още по-тъмни и кошмарни. Не съществува абсолютно никаква яснота относно бъдещото съхранение и упправление на произвежданите от 40 години (те тези дни празнуват юбилей) ядрени отпадъци. Но часовника тиктака и деня на големия кошмар наближава.

Г. К.



Гласувай:
2



1. tinkov44 - Павел Тинков
16.05.2014 19:56
Интересно, защо този път "русофилите" не коментират?
Балансирана позиция. Няма как да плюеш от политически и антиамерикански позиции!
Ех, господин КОТЕВ, поне да им бяхте спестил последния абзац - тогава пак нямаше да може да им се затвори устата. А то - да се чудиш кой радиоактивен боклук е вражески и кой "братски"?! Кой ще убие децата и внуците ти по-мирно и по-хуманно?! Пък и тази пуста "евтина" атомна енергия, колко ли скъпа ще излезе, когато Съдбата ни поднесе накрая хесапа???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9883758
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930