Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 10:39 - 1948 г.: "Умиротворяване" на убийствения атом.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2601 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2014 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Попаднах на уникален вестникарски (или по-скоро от списание) материал, в който се излагат може би за първи път в световната история публични възгледи, за това, как ядрената мафия (в дадения случай американската, която е и майка на световната) се опитва да прокара и направи смилаемо най-голямото си престъпление - атомната/ядрената енергия за "мирни цели". Ето го и оригинала (с кликане на мишката върху снимките те се увеличават):

image

Заради уникалната ценност на находката си направих труда да я преведа за вас. В това число и обозначенията на чертежа/рисунката на картинката/снимката по-долу.

image

Но преди да ви предложа съдържанието на текста, в колонката от ляво нека направя няколко коментара. Преди всичко и най-вече !!! нито в текста, нито на изображението се среща думата РЕАКТОР!!! Това е изключително важен, ако не и един от най-важните моменти в историята на световната ядрена мафия!!! Вместо "реактор" се използва понятието купчина/куп (PILE). И това е продължавало дълги години.
В долният десен ъгъл на изображението се вижда, че публикацията е от февруари 1948-ма година. Първата "ядрена купчина" (реактор - на съвременен език) е била запусната на 2-ри декември 1942-ра година. До момента на въпросната публикация са изминали повече от пет години, а купчината още не се е превърнала в реактор. Прекръстването на купчината в реактор (все още не знам от кого и кога е станало това) бележи един от най-важните моменти в историята на ядрената мафия. А това е така, защото именно в думата РЕ-АКТ-ТОР е закодиран шифъра на ядрената мафия, който не ви вещае нищо хубаво, както в настоящето, така и в бъдещето. За сега си позволявам само този намек, като давам възможност на всеки един от вас да се опита да разбие шифъра на ядрената мафия, закодиран в думата РЕ-АКТ-ОР. За в бъдеще обещавам подробно описание на разкодирането на злокобния шифър.
А сега да се върнем на нашата публикация. На второто изображение, с червена стрелка, съм посочил мястото, от което двама човека изваждат изотопи от ядрената купчина. Журналиста ни е спестил, за кои именно изотопи става въпрос, или пък тези, които са го допуснали до съоръжението, са му спестили на него. Именно тук е пресечната и неразривно свързваща точка между военния и "мирния" атом. Казано иначе - едното без другото не могат да съществуват. А още по-просто - "мирен атом" е невъзможен, той винаги е военен. Та кои са изотопите? (Изотопите са ядра на атомите на един и същи химичен елемент, в които (ядра) има еднакъв брой протони, но различен брой неутрони. При Урановите изотопи броя на протоните винаги е 92, какъвто е и номера на елемента в Менделеевата таблица, а на Плутониевите - 94.) Изотопите, които вадят от купчината двамата чичковци са на Плутоний-239 и Плутоний-241 (Pu-239 и Pu-241). Именно, единствено и само, изключително и без всякакви други условия за производството на въпросните два изотопа (които не се срещат никъде на Земята) е построено съоръжението "ядрена купчина" (реактор). Тези два изотопа са били нужни, и до ден днешен продължават да са нужни, на ядрената мафия единствено и само за производство на ядрено/атомно оръжие. И до ден днешен всеки един (от 370-те действащи) реактор по света ги произвежда. И така ще продължава, докато не ни ... нали се сещате?
Ядрената мафия е могла без проблеми да си произвежда ядрено/атомно оръже, използвайки срещащия се на Земата изотоп на Уран-235, НО природната им ненавист към човечеството ги кара да конструират съоръжението "ядрена купчина", за да произвеждат несъществуващо нещо , за да ни ... но вие вече си знаете. Защото изотопите на Плутония дават малко по-добри характеристики при бомбите.
В края на коментара си ще отбележа само още два исторически факта. Към датата на публикацията (февруари 1948 г.) Съветския съюз все още не разполага със своя атомна бомба. Това става факт едва година и половина по-късно - през август 1949-та г. Първата "мирна" АЕЦ не е пусната в САЩ, а в СССР, през месец юни 1954-та година, в град Обнинск.

Оригиналния текст на колонката, в ляво от изображението:
КАК ДА ПОДКАРАШ АЕЦ.

Експерименталната ядрена купчина дава визия за методите, които могат да се използват, за да се произвежда електричество в бъдеще.
От Мартин Ман
Вие сте гражданин-собственик на част от 2.5-та милиарда долара от енергийната-атомна индустрия (сумата съответсва на средствата отпуснати от правителството на САЩ за т.нар. "Проект Манхатън", за производство на първите атомни бомби - бел. Г. К.). Въпреки че вашата част представлява само една 143-милионна от всичкото (143 милиона е било населението на САЩ по това време - бел. Г. К.), то е може би най-важното нещо, което въобще притежавате. Тя представлява най-мощното оръжие във вашия арсенал в случай на война, обещава лекове за много болести, и накрая ще завърши с по-евтин ток и транспорт.
Вие сте слушали много за атомната енергия. Но може би имате много въпроси, защото само мнага малко хора са имали възможност да видят атомен мотор. Е, аз имах тази възможност. Аз бях част от малка група репортери, които видяха две ядрени купчини тази зима. Докато работеха можех да ги докосна, да се кача върху тях, да видя как ги пускат и спират, да гледам кан изваждат "горещите" радиоактивни частици от тях
(изотопите на Pu-239 и Pu-241 - бел. Г. К.). Така че сигурно мога да ви помогна да си представите процеса и да разбулите загадката.
Представете си, че сте нает на работа да управлявате "атомна пещ". Да, точно това имам предвид! Един ден такава работна позиция ще бъде нещо обичайно, като локомотивен машинист, например. Моторите в бъдеще ще бъдат като тази атомна купчина, каквато аз видах в Аргонската Национална лаборатория (през декември 2005-та г. бях на две седмична работна среща в същата лаборатория, по покана на МААЕ - бел. Г. К.), която се управлява от Университета на Чикаго, за целите и нуждите на Американската Комисия по Атомна Енергия.
...............................................................................................................................

Не знам дали има още страници от тази публикация. Ако някой открие нещо може да ми го изпрати.

За капак вижте рисунка на най-първата въобще атомна купчина, пусната на 2-ри декември 1942-ра година, на студентски стадион край Чикаго:

image

Г. К.


Тагове:   реактор,   купчина,   1948,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840976
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031