Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2014 12:46 - АЕЦ "Козлодуй" пална фитила на нова мощна бомба.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3370 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 11.02.2014 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Новината е от преди по-малко от 24 часа и идва от интернет сайта на самата АЕЦ. Ето как изглежда и какво съдържа тя:
  image

Стартират процедура, за възлагане на изработване преценка за изготвяне на т.нар. ОВОС (Оценка за въдейстние на околната среда), ако се удължи живота да ействащите два блока 5 и 6. В синьото правоъгълниче е линка към офертата за преценка, но за ваше удобство го поставям и ТУК.

image

Важно е да се види името на настоящия меринджей на предприятието и вярно пуделче на Р. Овч. Ив. Ген.
Веси един от вас може да си чете офертата (15 страници), но за да видите формите на бомбата, чийто фитил е запалила вчера ядрената мафия ще заостря вашето внимание на сямо няколко ключови момента. И още на втора страница виждаме:


image

Най-по-най-тлъстата лъжа, че проектната документация определя експлоатационен лимит от 30 (тридесет) години на действащите мощности. Истината е, че той е 40 (четирдесет) години! Защо това е така ли? Защото изразът "проектна документация" звучи много общо/абстрактно и мъгливо за това, къде и какво се твърди. Би следвало да е посочена точна референция (позоваване) към конкретен документ, с име, номер, година, автор и т.н.  Референция няма! И второ. В края на миналия и началото на настоящия век родния клон на ядрената мафия орИва орталъка, че проектния живот на вече спрените блокове (от 1 до 4) са с проектен ресурс от 30 години и ... "дайте да не ги затваряме до изтичането му ...". Това би означавало спиране на 1-ви блок през 204-та г. и последователно до спиране на 4-ти блок през 2012-та година, считано от годините на въвеждането им в експлоатация. Но както всички вие прекрасно знаете те бяха спрени през 2002-ра и 2006-та години, съответно. Т.е. нито един не изконсумира проектния си ресурс. Ако приемем, че и действащите блокове 5 и 6 са с ресурс от 30 години то следователно те са от същото поколение/генерация, като вече спрените!!! А ако са от същото поколение/генерация, като вече спрените то и те вече щяха да бъдат спрени. Не ли? За допълнителна ваша информация вече спрените блокове (от 1 до 4) са проектирани през 60-те години на миналия век, а все още действащите - през 80-те години. Сега проектиращите се АЕЦ дава вече 60 годишен проектен ресурс.
Но и това не е всичко. Още на същата 2-ра страница на офертата четем:


image

Ама той не беше ли вече удължен с 15-20 години? Нека ви припомня, какво пишеше и показваше материала: Френска атомна бомба в двора на българския ядрен октопод. Както там, така и тук, е поставен линк и снимка от сайта на френския/европейския/световния ядрен/енергиен гигант АРЕВА, който твърди буквално следното:

image
Беше реализирана широка програма за модернизация на блокове 5 и 6. Тя е продукт на успешното сътрудничество между АРЕВА и руската компания Атомстрой експорт (АЕС – сега съди НЕК по проекта АЕЦ „Белене”). Бяха изпълнение всички иновационни мерки, важни за безопасноста, което позволи удължаването на живота на блоковете в Козлодуй с от 15 до 20 години.”

Ко се е объркал? Меринджейя/пуделчето Ив. Ген. или АРЕВА? Може би ако продължите да четете офертата ще разберете?


image

Изключително раздуто число, получено при максимално натоварване на двата блока в продължение на 30 години. Ако това беше възможно и реалистично то числото на до сега произведената електроенергия (посочена в същия абзац) би следвало да се приближава плътно до прогнозната, а не да е близо два пъти по малко, с оглед на доста над 20 годишната експлоатация на действащите блокове. (Който от вас си направи труда да продължи да чете този парцал-оферта скоро ще стигне да смехотворната прогноза за производство на ел-енергия от по приблизително 16 TWh (16 Тера-ват*часа) на година, когато през току що изминалата (2013-та г.) резултата е далеч под 14.5 ТВт*ч!!!)
О-п-п-п-а-а... Дали тук не става дума за кредитите, по онази същата модернизация, за която говори и АРЕВА???? Ами да! Да, същата е. Проведена в периода 1998-2008 (при кабинетите Костов-Сакскобурготски-Станишев), струвала 1 милиард лева, без лихвите по кредитите, по която остават да се изплатят още над 300 милиона лева, съгласно последния (2012г.) финансов отчет на АЕЦ-а. Сега светна ли ви? Няма български поУитик, който да не е блажил от вече "удължения ресурс на блокове 5 и 6" (според АРЕВА), поради което и сега всички до един са ЗА ново "удължаване", за да изплатим кредитите по предното "дължаване"!!! След 5-10 години схемата ще се потрети. След 5-10 години ще се почетвърти и така, докато ... носите последните си гащи, ако ви останат такива.
Когато са конструирани тези два фонда те са разчетени да се напълнят достатъчно до края на проектния ресурс на мощностите, НО понеже те не са преставали да се точат ... сега, а и в бъдеще, те непрестанно ще се нуждаят от дозапълване, с пари от цената на тока. Пак няма да чуете нито един поУтик да ви каже и буква, за всичко това, пък бил той и най-великия аналлизатор на всички времена и народи. Ако някой си е помислил за Ив. Кост. си е негова работа. Той си получава паричките, за да аналлизира, а аз ви "заблуждавам" тук безплатно.
И за финал - смъртоносен цинизъм! Произвежда ме ви смърт и ако искате да се спасите се бъркайте още по-дълбоко в джобовете. Но не се притеснявайте - ще има и за вашите деца, внуци, правнуци ... 100 000 (сто хиляди) години. По-дълъг срак на експлоатация на ядрените мощности - по-големи количества произведен смъртоносен ядрен боклук - по-големи разходи по тяхното "безопасно съхранение - по-големи страх/ужас и харчове за хиляди поколения на пред.
Какъв е смисъла да продължавам да ви показвам останалите количества убийствена гавра до края на офертата? Не ви ли стига и това? Който иска да продължи сам. На мен отдавна ми се гади.

Останаха ми сили само да ви кажа, че прогнозата за новата лапачка е около 266 милиона евра (над половин милиард лева), без лихвите по кредитите. Но това са само прогнози.

Г. К.

 



Гласувай:
5



1. kostadin - Ако живота не ви е толкова скъп бихте могли:
11.02.2014 15:50
С зъби и нокти да се борите за още и още атомна енергия.
Дано все пак се вразумим и да напуснем мечтите за луксозните екстри ,които използват около 4% от населението на земята.
ВСеки трябва сам да се грижи за съществуването си ,а не да чака да му паднат от някъде парици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832378
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031