Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2014 11:07 - Унгарската АЕЦ "Белене" се нарича АЕЦ "Пакш-2".
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2178 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.01.2014 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди три дни (14/01/2014), в покрайнините на Москва, в резиденция на Президента на РФ Владимир Путин се е състояла среща между него и министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, на която се е обсъждало бъдещето на ядрената индустрия на Маджарската Република, съобщава на интернет сайта си дъщерната на РОСАТОМ компания "ТВЕЛ" (ТВЭЛ - същата е доставчик на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй").

image

14.01.2014, Россия выделяет Венгрии 10 млрд евро на строительство двух атомных энергоблоков

 

Итогом встречи президента РФ Владимира Путина и премьер-министра Венгрии Виктора Орбана стало принятие решение о выделении Венгрии государственного кредита из бюджета России в пределах 10 млрд евро на завершение строительства атомной электростанции "Пакш".

 

Сергей Кириенко, глава "Росатома" сообщил, что необходимые контракты на сооружение двух энергоблоков АЭС и их сервисное обслуживание, а также на поставку топлива будут заключены в течение нескольких ближайших месяцев, сразу после того, как венгерская сторона составит смету строительства и вся документация пройдет утверждение. Общая стоимость этого проекта составляет $18 млрд.

Сейчас на АЭС "Пакш" действует 4 энергоблока, их мощность составляет порядка 2 ГВт, мощность двух новых современных энергоблоков составит от 2,5 до 3,4 ГВт. На достройку венгерской АЭС претендовали также французская компания Areva и американско-японская Westinghouse. Предпочтение дочерней компании "Росатома" «ТВЭЛ» было отдано потому, что только Россия выразила готовность предоставить предварительное финансирование.

Да обобщим? Русия ще отпусне на Унгария 10 милиарда евра, за строителството на нови ядрени мощности, чиято стойност ще възлиза на 18 милиарда щатски долара (разликата във валутите!) без да е известен размера на общата инсталирана крайна мощност - 2.5 или 3.4 ГВг (Гига-Вата). Нещо стана ли ви ясно? ОК! Нека ви го преведа на български. Вие обещавате да дадете на съседа си заем от 10 000 евра за да си купи нова лека кола, която струва 20 000 щатски долара, но той все още не е решил, какъв модел да си вземе, Ситроен С3 или С7. Сега по-ясно ли ви е? Е, ако ни вие ясно, какво съм виновен аз?
Възможно ли е човек да стигне до някъде ако не знае на къде е тръгнал? Да постигне нещо ако не знае какво точно иска да постигне? Да си изпържи кокоши яйца, ако не знае от къде да си ги набави, какви още продукти, посуда и уреди са му нужни, как се прави подготовката и самото пържене? Само една брънка от веригата да му се губи и ще си остане гладен завалийката. Не ли?
А на унгаро-руските клонове на ядрената мафия май доста повече брънки от веригата до изграждането на нови убийствени ядрени мощности не са им ясни. И ако си мислите, че това е само моментно объркване на превъзбудените (от "успешната сделка") руски дописници нека видим и унгарската страна.
Отиваме на посещение на
интернет сайта на унгарската компания-оператор на сега действащата АЕЦ "Пакш" и претендент за новата АЕЦ "Пакш-2" MVM Group.

image

И какво виждаме там?

image

От подчертания с червена линия (от мен) текст се вижда, че самият маджарски клон на ядрената мафия вече година и половина не е в състояние да се определи какво и колко иска да строи - един, два или повече блока, да не говорим като мощност в абсолютни единици? Поради тази причина и приставката за множествено число в английския език "s" е в скоби, като опция - неопределеност. По-малка подробност е, че думата "block" е русизъм, на която съответства английската "unit" (на жаргона на ядрената мафия) и тогава в горния текст би следвало да пише "unit(s)". Но това са подробности от пейзажа.

image
Сега действащата АЕЦ "Пакш", с четири блока, с реактори от типа ВВЕР-440 (много близко копие на вече затворените блокове в Козлодуй), с обща мощност 2000 МВт.

Остава си в сила основния въпрос: Иска ли руско-маджарския ядрен тандем да изпържи яйцата и да нахранят народите си или искат да изпържат самите хора? Аз залагам на второто. А вие, както си решите. След време пак ще си говорим.

Г. К.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872714
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930