Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 11:51 - Ще успеят ли да изстрелят АЕЦ "Темелин" (Чехия) в космоса?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3041 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.01.2014 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Докато готвех материала На какво се дължат честите аварии в АЕЦ "Козлодуй?  търсех допълнителни доказателства за престъпно-наглото поведение на родния клон на ядрената мафия. Във въпросния материал ви показвах сравнение между натоварването на нашите два действащи ядрени блока (5 и 6) в АЕЦ "Козлодуй" и съпоставимите с тях блокове в Украйна. Но после реших да разширя търсенията си, защото знаем, че подобни ядрени блокове, с реактори от типа ВВЕР-1000, се експлоатират още в Руската федераци, Република Чехия, Китайската народна Република и Исламска Република Иран. От всички тях за сега укпях да намеря информация единствено за чешката АЕЦ "Темелин".
АЕЦ "Темелин" е огледален образ на действащата част от АЕЦ "Козлодуй", така че сравнението между тях е повече от коректно. От ТУК можете да разгледате всички дневни бюлетини на компанията оператор ЧЕЗ (CEZ - звучи ли ви познато?) за състоянието на ядрените мощности, които тя експлоатира, те.е освен АЕЦ "Темелин" и АЕЦ "Дуковани", с реактори ВВЕР-440.

image
АЕЦ "Темелин" от птичи поглед.

Първо ще ви покажа бюлетина за 7-ми януари 2014-та г. в чист вид, а след това същия бюлетин с маркирани акценти в него и добавени изчисления от моя страна, за ваше удобство. Всеки от вас може да повтори и провери изчисленията. (С кликане на мишката върху снимките те се увеличават.)

image

image

Разделяйки произведеното количество електроенергия (синия правоъгълник) на броя на работните часове, от началото на годината (горе в дясно, с черни букви), получаваме средното натоварване на всеки блок за същия период (в дясно от сините правоъгълници). Вижда се, че натоварването на блоковете е около 98%, при средно от около 102-103% на козлодуйските им събратия. Със зелена линия е подчертано едно недоразумение - електрическа мощност на изхода от турбината!!! А тя, както е известно, не индуцира електричество, което се върши от следващия след нея електро-генератор. Между двата агрегата, естествено има загуби, което и обяснява по-ниското средно натоварване на електро-генераторите, като краен израз на цялостното натоварване на блоковете.
Нека видим и следващия бюлетин:

image

Тенденцията се запазва (98%) и тук смятах да спра и да ви покажа това, като продължение на сравнението на нашите с украинските ядрени мощности, НО междувременно се появи следващия бюлетин:

image

ВЪЙ! Хлъцнах аз. Тук става нещо интересно. Имаме скок от над 3%, но не само за последното денонощие, а за средните показания от началото на годината!!! Колко тогава ще е скока само за последното денонощие???? Ако погледнете внимателно часовете на снемане на последните два бюлетина ще видите, че разликата между тях не е 24 часа, а само 19 часа. Ако извадим показанията за електропроизводството (в синия правоъгълник), за всеки блок поотделно между двете засичания и резултата разделим на 19 часа ще видим какво е било натоварването му за този период. Например за блок №1 имаме 204 129 - 178 610 = 25 519 / 19 = 1343 MW или 134% натоварване!!!! УУУАААААААУУУУУУ...!!!! Бива си ги братята чехи? Не ли? За блок №2 резултатите са аналогични. Така де, ако ще летят в космоса няма да се делят.

Докато пишех тези редове излезе и следващия дневен бюлетин:

image

Разликата в часовете между тях вече е само 22.5, а електропроизводството е нат 25 000 МВт.ч. Останалите сметки вече знаете как да си ги правите сами.
Грубо погледнато от днешния бюлетин може да се предположи, че са се отказали да извеждат ядрените мощности на околоземна орбита, но не е сигурно дали това е окончателно или временно прекъсване на опитите. Ще продължим да следим.
А ако трябва да бъда сериозен бих казал, че има нещо силно сбъркано във воденето на тези бюлетини и ще помоля тези мои фенове от средите на родната ядрена мафия, да уведомят за това чешките си колеги и да ги помолят да се поправят, докато не е станало трагикомично.

За пълнота на картината ето и графика на натоварването на двата козлодуйски блока, през последните 120 часа:

image

Г. К.



Тагове:   Китай,   космос,   Иран,   Русия,   CEZ,   темелин,   ввер-1000,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9887561
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930