Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2013 10:30 - Как АЕЦ „Козлодуй” си е правил „печалбите”?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5176 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.08.2013 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди повече от един месец (на 01/07/2013) настоящия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, известен също и като пуделчето на Р. Овч., Ив. Ген. си позволи в ефира на Българското национално радио (Хоризонт, „12 + 3”) да ме „опровергава” и упреква, че понеже не съм бил икономист, а инженер (в дипломата ми пише „инженер-физик”) то това НЕ ми било позволявало да разчитам и тълкувам правилно финансовите отчети на предприятието. Така той отговори на оповестените от мен ден по-рано, пак в ефира на БНР („Неделя 150”), разкрития за драстичното/престъпното поскъпване на ядреното гориво от над 500% за послесните 6 години, като го „минимизира” на около 50%, т.е. с един порядък по-малко. В същото интервю той обещава на следващия ден, в интирнет сайта на АЕЦ-а да бъде публикувано писмено опровержение и сдържа обещанието си.

02.07.2013 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

Несъществен пропуск в това „опровержение” е отсъствието на поне един от финансовите очети на дружеството, за обсъждания период (2006-2012), както и точни и ясни инструкции, как правилно да бъдат четени и тълкувани от не икономисти. (Самият Ив. Ген. има диплома от Стопанската академия в Свищов, но все още не ясно дали и за нейното придобиване пак се е ползвал от услугите на Р. Овч., както за инженерната си диплома от Москва?) Да не е луд Ив. Ген. да ви „отваря очите” безплатно?

Е, аз за разлика от него не съм толкова стиснат и сега ще споделя с вас четенето на Отчета за дейността на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД за 2007-ма година. Нещо повече, ще ви кажа откъде всеки желаещ от вас може съвсем свободно да си го изтегли и да си го чете до захлас. Това място е сайта на Търговския регистър, където след въвеждането на ЕИК номерът на АЕЦ-а (106 513 772, вижте горното ограждение на снимката) можете да си изтеглите, както Отчета за 2007-ма, така и за всички останали години.

 image

Избора на 2007-ма е нарочен, заради преломния момент настъпил тогава в релизацията на престъпното/незаконното провеждане на схемата с експерименталната експлоатация на рециклирано ядрено гориво в родната АЕЦ. Но нека караме подред и първо да видим титулната страница на Отчета и личния подпис „опровергатора” Ив. Ген.

 image

Следва запознаване със „Статус на ядреното гориво” (стр.14/54) и по-специално на доставките на свежо ядрено гориво (СЯГ – съкратено в Отчета), оградените в червена рамка на снимката.

 image

От тях разбираме за две доставки на партиди СЯГ, с еднакво количество ядрено-горивни касети в тях (по 63 бр. на партида или общо 126 бр., при необходимост от около 90 бр., общо за двата действащи реактора за една година), но описани по различен начин, което ми изглежда повече от кретенско. Първата партида била предназначена за Възел свежо гориво 3 (ВСГ-3, помещението в което се съхранява СЯГ преди да се отправи за зареждане в реактор) и е разделено на два типа/сорта, указващи на началното обогатяване на горивото с Уран-235 (N3996, означава че началната концентрация на изотопа на Уран-235 е около 4% срещу около 96% на У-238. Аналогично – около 4.3% за втория тип.). Втората партида пък била за ВВЕР-1000 (наименованието на реакторите на действащите блокове 5 и 6), но с неизвестен състав на типовете горивни касети в нея. На практика и втората партида постъпва първо във ВСГ-3 и най-вероятно е с повече от един тип касети в състава си, но ... някой „умник”, най-вероятно съвсем не случайно, решил да прикрие нещо, а „гения” в четенето на отчети Ив. Ген. „ не е забелязал нищо” и е подписал. За да може сега да ни поучава, как и какво правилно да четем?

Но нека продължим четенето на Отчета, което ни води до стр.21/54 и Таблица 17 – Материални запаси, и по-специално графата Ядрено гориво, в края на календарните години 2007 и 2006, съответно (оградени с червено на снимката). Виждаме, че в края на 200-ма АЕЦ-а е разполагал със запас от ЯГ на стойност почти 98 милиона лева, а в края на 2006-та – с малко над 52 милиона лева.

 image
От съдържанието на тази таблица въобще не става ясно дали посочените запаси включват само недоизгорялото, но все още горящо и в двата ядрени реактора гориво или към неговата стойност е прибавена и тази на СЯГ, което още стои на склад и не е „помирисвало” реактор? Очевидно нито съчинителите, нито проверителите, нито приемателите на този Отчен нямат никакво желание на някой да му става нещо ясно. По подобие на по-горе описаните две партиди СЯГ. Затова преминаваме на следващата стр. 22/54, която може да ни хвърли повече светлина?

 image
 

От нея научаваме общата сума, за която са придобити двете партиди СЯГ от общо 126 бр. касети през 2007-ма г, за почти 140 милиона лева, което прави по около един милион и 78 хиляди лева за бройка. Пак от тук разбираме, че далеч не всичкото придобито през същата година ядрено гориво е намерило място в реакторите, а вместо това гориво за повече от 46 милиона лева е останало да „презимува” в склада и да се надява да му излезе късмета през следващата 2008-ма г. Но дали само за тези малко над 46 милиона лева запасено гориво става въпрос или за доста повече, най-вероятно двойно? Нали през предходната 2006-та година се е провела същата „врътка” – купуваш повече, а зареждаш само част от него, като пълните нужди се запълват от остатъка от предната година. И така вървейки назад схемата е стартирана през октомври 2004-та година, когато идва първата партида с новото/експерименталното/рециклираното ядрено гориво в размер на 48 броя касети в партидата, но само 6 броя от тях постъпват в реактора на 6-ти блок и започват да горят, а останалите 42 остават в склада за следващата година. До тогава свежото ядрено гориво се доставяше максимум до месец преди зареждането му в реакторите. Но за целите на уникалната престъпна схема започва никому ненужно презапасяване за повече от година напред, гарнирано с последващо драстично поскъпване на горивото, за което даже не трябва да плащаме, а да получаваме пари, защото то е експериментално!!!

Ето защо смело можем да предположим, че към края на 2007-ма в склада на АЕЦ-а е лежало неизползвано ядрено гориво за около или малко повече от 90 милиона лева, а не както хитро подадените по-горе две числа се опитват да ни подведат, че става дума за малко над 46 милиона лева. Това заключение се потвърждава и от безспорния факт, че през следващата 2008-ма година схемата с презапасяването стига до бройката 96 (деветдесет и шест) броя касети на стойност много над 100 милиона лева. Тази схема продължава и до днес да източва това предприятие, като ежегодните размери отдавна са надхвърлили 200 милиона лева. Така коректно направеният тук извод за колечествата/сумите презапасено гориво в края на 2007-ма повече кореспондират с изнесеното по-горе в Таблица 17 – Материални запаси, като там не е включена стойността на все още горящото, но далеч не изгоряло ядрена гориво.

Но думата ни беше за печалбата? Ама след толкова, далеч не всички показани, засукани игрички и закачки дали някой от вас все още очаква да види точен и коректен извод за размера на „печалбата” на АЕЦ-а? Но нека все пак се разходим до края на Отчета, където на стр 51/54 откриваме таблица с „Основни параметри на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД за периода 1-12.2007г.”

 image


image
 

И тук изведнъж цената на ядрената гориво изведнъж е скочила с повече от 4 милиона лева, от обявената по-горе (стр.22/54), малко повече от 89 милиона лева. Как стават тези неща само „гении” като Ив. Ген. могат да ни кажат? Но и това не е всичко! Малко под новата сума на използваното през 2007-ма ядрено гориво виждаме и печалбата на дружеството – съвсем малко над 4 милиона лева. Планирали са да останат на загуба от над 41 милион лева, а се оказват с печалба от над 4 милиона??? При това ако по някакъв магически начен цената на ядреното гориво не се беше покачила с повече от 4 милона това щеше да вдигне „печалбата” до над 8 милиона!!! Да се смее ли човек или да плаче?

А какво виждаме в Консолидирания отчет на същото дружество, за същия отчетен период? (Той също може да бъде изтеглен от сайта на Търговския регистър.)

 image

Айдееее.... утече до някакви си 3 милиона. Вервайте им!

Ако само за секунда им повЕрвате и в същото време си представите, че АЕЦ-а не си плаща за ядреното гориво повече от година предварително/авансово (безлихвено кредитира руснаците), а използваше като оборотни тези 100-на милиона лева, то само доходността от този оборот ще превиши в пъти декларираната „печалба”!!!

Сега разбрахте ли как се формира „печалбата” на АЕЦ-а? Ако нещо не ви е ясно продължавайте да изучавате и отчетите за следващите години. Например през следващата 2008-ма година за „подобряване на накърнения от мен имидж” на родната ядреня индустрия (именно през юли с.г. за първи път публично оповестих престъната схема с горивото) „счетоводители и технократи” са се постарали повече от прилично и докарват „печалбата” до цели 70 милиона след облагането с данък!!! За една година печалбата скача с над 23 пъти!!! Повече от 2300%!!! Ако тази компания се листваше на фондовата борса щеше да предизвика световен интерес? А икономиката на станата в която такова нещо е възможно би следвало да предсавлява най-мощния електомагнит за чуждите инвестиции. На практика, обаче, ние си знаем дереджето ...

 image

До към наши дни с помоща на същите трикове почти се удвоява „печалбата”, но само на хартия, защото реалността е доста по-различна и ... преди дни започнаха контролирано „да изпускат пара”, заявявайки, че АЕЦ-а работи на загуба за първи път от последните 40 според тях (39 реално) години.

Ако продължите да четете отчетите им ще срещнете още много смешно-весело-трагични истории. Като например какви са били годишните възнаграждения на пуделчето на Р. Овч. Ив. Ген., за да работи за ваше „добро” и други.

Г. К.



Гласувай:
4



1. zaw12929 - ПО КРОТКО, ДА НЕ СТЕ ИКОНОМИСТ, НО НЕ ...
11.08.2013 19:31
ПО КРОТКО , ДА НЕ СТЕ ИКОНОМИСТ, НО НЕ СТЕ И ИНЖЕНЕР, МИЛЕЕЩ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
СТИГА СИПВАХТЕ ОМРАЗА. НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ЕДИНЕНИЕ, РАЗБИРАТЕЛСТВО И ТЯ ТРЪГВА ПО ДОБРИЯ ПЪТ. ВИЕ СТЕ ИЗБРАЛ ДРУГ- ОСТАВЕТЕ НИ! СПРЕТЕ СТИГА НАДМЕННОСТ И ОМРАЗА!! МЛЪКНЕТЕ , ЩОМ НИЩО ДОБРО НЯМАТЕ!!!
цитирай
2. georgimet - 2 правописни грешки
12.08.2013 09:25
Здравейте г-н Котев,
Благодаря за тази статия :) Видях 2 грешки, липсва последната цифра в годините:
Виждаме, че в края на 200-ма АЕЦ-а е разполагал
...за която са придобити двете партиди СЯГ от общо 126 бр. касети през 200-ма г...
надява да му излезе късмета през следващата 200-ма г...

Бъдете здрав!
цитирай
3. gikotev - Re: 2 правописни грешки
12.08.2013 09:47
Благодаря за поправката! Покрай тези две забелязах и отстраних още една.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842159
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031