Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 13:04 - Защо „танцуват” мощноститие в АЕЦ „Козлодуй”?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2923 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.08.2013 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече няколко приятеля ме питат, защо се случва това, опасно ли е, с каква цел се прави и какво следва? Затова реших да опиша и ви разкажа нещата така, както ги виждам аз. За начало нека видим в как точно „танцуват” мощностите на двата действащи блока в родната АЕЦ. До 3-ти април 2013 всичко е на ред и блоковете работят на номиналните 100%. Ето какво следва след това:

Намаляват наполовина мощността на 6-ти блок, а на 5-ти до 750 мегавата

03.04.2013: Със заповед на Централното диспечерско управление от днес започна процедура по поетапно намаляване на мощността на двата хилядника на АЕЦ „Козлодуй”. Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че заповедта е 5 блок да бъде разтоварен до 750 мегавата, а 6 блок – наполовина, до 500 мегавата. Основната причина за драстичното намаляване на производството на АЕЦ е ниското потребление на ел.енергия, както и сигурността на енергийната система на страната, коментира Николов.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй" спрян заради изтичане на водород

Заради изпускане на водород турбогенераторът на хилядамегаватовия пети блок на АЕЦ „Козлодуй" е изключен от електроенергийната система на България. Това се е случило в 22:39 часа на 14 април, съобщиха от електроцентралата.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност.

Към 11:00 часа днес (15-ти април – бел. Г. К.) другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" - шести, работи с 81% от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.

Пуснаха 5-и блок на АЕЦ Козлодуй

21.04.2013

Вчера на обяд бе пуснат 5-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Блокът беше спрян спрян точно преди седмица заради изтичане на водород. Инцидентът стана малко преди планираният годишен ремонт на хилядника.

Всички медии съобщават следното: Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" - Пети и Шести, ще работят с натоварване съгласно с разрешението на Електроенергийния системен оператор. Но никъде не се уточняват конкретните нива на натовареност. „Танцуването” продължава, но вече на тъмно. Защо ви е да знаете?

Ремонт на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

03.05.2013

Започна плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на централата.

Блокът е спрян за ремонт вчера в 23,27 ч. Ще бъде извършена и профилактика  на оборудването на системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво. Предвижда се ремонтната кампания да приключи до средата на юни. Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - Шести енергоблок, работи с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор.

Пуснаха 5-и блок на „Козлодуй” на половин мощност

11.06.2013

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” беше включен в паралел с електроенергийната система на страната вчера по обяд след приключването на годишния му планов ремонт. От преносния оператор (ЕСО) обаче са разпоредили на централата той да работи наполовина от максималната си мощност – 550 мегавата. Работа на същата мощност е разпоредена и за 6-и блок, каза зам.-шефът на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов. Той обясни, че ограничаването на мощността не е проблем, освен с това, че зареденото гориво се изгаря два пъти по-бавно.

Ограничението на мощността и на централата ни с най-евтино производство е заради проблема с постигането на баланс между производството и потреблението.

Следва (Сините правоъгълници са взето от сайта на АЕЦ-а, а графиките са от мой си източник, който не искам да споделям с ядрената мафия. Снимките се увеличават след кликване с мишката върху тях.):
image

image

image

image

image

Четири месеца, а какъв „танц” само! Толкова бурен, вълнуващ и неповторим. Но това не е всичко. „Танцът” на мощностите е много по-дълъг и още по-бурен и вълнуващ, ако го проследим не само за последните 4 месеца, а за последната година и 4 месеца. Само че аз, за разлика от ядрената мафия,  имам милост към вас. По смелите и упорити от вас и сами могат да си го проследят и видят.

Но хронологията сама по себе си не отговаря на въпросите за развитието на „танца”, особено след пускането на 5-ти блок, след годишния му ремонт.

И тук трябва да започна един дълъг и не лесен технико-икономически анализ, който да обясни необходимста от подобен „танц”, но аз съзнателно ще ви го спестя, защото отговора на въпроса ЗАЩО е много по-прост и той е ПАНИКА. Небивала паника я тресе родната ядрена мафия, че даже вече започнаха да си „постилат” за предстоящия крах, като тези дни пуснаха контролирана информация, че през второто тримесечие на тази година предприятието е работило на загуба, за първи път от 40 години. „Танцът” на мощностите по никакъв начин няма да поправи картинката до края на годината, а с голяма вероятност може даже да я влоши, като доведе до тежка авария. На нас не ни остава нищо друго освен да следим ситуацията от разстояние. Всички институции служат на ядррената мафия, а ние сме само роби без право на глас.

Г. К.







Тагове:   танц,   мощност,   сигурност,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874349
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930