Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2013 12:16 - Почти 4 милиарда лева подари АЕЦ „Козлодуй” на руски олигарх.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5486 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След това държавата актуализира републиканския си бюджет, за да търси заем от 1 милиард лева! Защо ли? Защо?

Случката е от месец март т.г., но оповестяването и точно сега е повече от актуално. За свое оправдание ще кажа само, че престъпленията на родния клон на ядрената мафия са толкова многобройни и виртуозни, че аз в единствено лице не успявам своевременно да ги идентифицирам и ви ги покажа. Ето каква е новината:

Кои са компаниите, които ще модернизират 6-и блок в АЕЦ ”Козлодуй”

Компаниите "Силовие машини" и "Русатом сервис" са подписали договор за ремонт и доставка на оборудване за шести блок на българската АЕЦ "Козлодуй", съобщи днес руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Силовие машини" е собственост на руския милиардер Алексей Мордашов, чието състояние за 2012 година се оценява от американското сп. "Форбс" на 15.3 милиарда долара. Крайният срок за експлоатация на 6-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е 2 октомври 2019 година, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Преди година българското правителство взе решение да направи постъпки за увеличаване на срока в който ще работят двата ни реактора в Козлодуй. Освен това България ще изгради 7-ми реактор там и евентуално 8-ми реактор. Решението бе взето след окончателния отказ на страната ни в проекта АЕЦ "Белене". Това е първият договор, сключен по силата на подписаното между двете компании споразумение през 2012 година. То предвижда съвместна работа на пазарите в България, Армения и други страни, допълва ИТАР-ТАСС. В съответствие с условията на договора "Силовие машини" ще модернизира ротора на турбогенератора с мощност 1000 МВт, ще построи и ще достави на централата нов статор на турбогенератора, включително комплекти резерви части за статора и за възбудителя на турбогенератора. Освен това "Силовие машини" ще окажат услуги по монтажа на доставеното оборудване. Срокът на доставките е второто тримесечие на 2014 година, а на монтажа - третото тримесечие на 2014 година. В резултат на модернизацията ще бъде удължен срокът на експлоатация на енергоблока, като новият статор ще има повишена електрическа мощност от 1100 МВт.

Същата новина от 4-ти март 2013-та г. може да се види и в други електонни медди, с разместени абзаци, но без промяна на същноста. Тя фигурира и на сайта на цитираната в статиято компания „Силовые машины”.

"Силовые машины" модернизируют АЭС "Козлодуй" в Болгарии

04.03.2013

ОАО "Силовые машины" и ЗАО "Русатом Сервис" подписали договор на ремонт и поставку энергооборудования для шестого блока болгарской АЭС "Козлодуй". Это первый договор, заключенный в рамках подписанного между этими компаниями в 2012 году соглашения, предусматривающего совместную работу на рынках Болгарии, Армении и других стран.

АЭС «Козлодуй» расположена в Болгарии в 200 км на северо-восток от Софии и в 5 км на восток от г. Козлодуй на берегу реки Дунай. Первый блок АЭС был введен в эксплуатацию в 1974 году. Энергоблок №5 АЭС «Козлодуй» с реактором ВВЭР-1000 был введен в промышленную эксплуатацию 23 декабря 1988 года, энергоблок №6 – 30 декабря 1993 года. Оба блока успешно прошли модернизацию в 2005-2006 годах, и в настоящее время удовлетворяют требованиям безопасности ЕС. Крайним сроком для продления лицензии на эксплуатацию 5-го энергоблока является 31 октября 2017 года, для 6-го энергоблока – 2 октября 2019 года.

И в двата новинарски материала не се споменава нищо за стойността на сделката!!! Но за сметка на това в българските варианти се посочва, че собственик на „Силови машини” е руския милиардер (разбирайте олигарх) Алексей Мордашов и, че според списание Форбс състоянието му се изчислявало на $ 15.3 милиарда (петнадесет милиарда и триста милиона долара). Отиваме веднага в сайта на списание Форбс и намираме класацията на най богатите хора във света през 2012-та г. Класацията е публикувана месец март 2013-та, в същия месец в който излиза и новината за сделката с АЕЦ „Козлодуй”. И какво виждаме там!? О небеса!

 image

image

Според авторитетното американско списание състоянието на Мордашов възлиза на скромните $ 12.8 милиарда, а според българските новинари то е $15.3 милиарда, публикувани по едно и също време. От къде идва тази разлика? Много просто! От списание Форбс все още не са научили за сделката на Мордашов с АЕЦ „Козлодуй”. Ще се поправят, но чак догодина.

Разликата от $2.5 милиарда умножена по сегашния курс на долара от 1.48 вева прави около 3.7 милиарда лева.

Сега няма да се впускам в дълги и сложни обяснения, за смисъла, съдържанеито и ефекта от подобна сделка. Ще спомена само две неща. Месец след прокарването на поредното мероприятие за източване на родната АЕЦ мощностите и на двата действащи енергоблока е намалена, за да не се срине енергийната система. И това състояние се запазва и до ден днешен. Няма изгледи през близките години тази ситуация да се измени, с оглед на затъващата в корупция и мракобесие икономика.

 image

Другото, на което бих желал да ви обърна внимание е тоталната несъстоятелност и неверност на посочените и в двата новинарски материала дати на пускането в експлоатация на сега действащите в АЕЦ „Козлодуй” блокове 5 и 6. Това лесно може да се провери в саъта на АЕЦ-а. Друге въпроса, че даже и там са манипулирани сроковете на експлоатационния ресурс на блоковете, а също така и неговото изменение в посока на нарастване, след споменатата в рйския сайт „модернизация”.

За финал на тази „блага вест” ще ви обърна само внимание, че новината за тази свръх изгодна за всички нас сделка не е намерила място на интернет страницата на АЕЦ „Козлодуй”!!!!  вместо това, два дни по-късно, е публикувана друга новина, за едно още по-изгодно споразумение:

 

06.03.2013 АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С “ШКОДА JS A.S.”

И сега какво? Да запачвам ли от начало, кой е собственик на Шкода, колко е богат и с колко още ще забогатее от ползотворното ни сътрудничество и т.н. и т.н. А? Аре сиктер! Да не съм ... Мара подробната? Сами си търсете!

Останаха ми сили само да ви напомня, че в Русия е невъзможно да бъдеш милиардер (олигарх), ако не „кихаш” на бащицата Владимир Владимирович Путин.

Г. К.





Гласувай:
9



1. nedovolen - Котев
03.08.2013 23:18
Не разбирам от ядрени техники. Това си ги разбирате вие. Аз разбирам от Русия. И ще ти кажа нещо - ние можем без Русия, а тя без нас не може. Въпрос за първокласник - а защо е така?
П.П.и не съм червена бабичка, или дядка, а съм лежал против режима на Живков преди 40 гАдини.
цитирай
2. nedovolen - ?
03.08.2013 23:24
Боли ме... крака, да чакам да ми одобри някой си коментарите. Не съм Колю Босия. По терлички съм.
цитирай
3. ok3223 - Какво ревеш, бе
04.08.2013 05:50
От години ревеш. Кой и защо ти плаща да ни баламосваш ...Дали, подарили ...Каак така се подаряват милиарди? Не ни прави телета, защото май си такова.
За същата работа, модернизиране на АЦ, ремонти, постройка на нов блок, другите, дето обикаляха като кучета около гореща тенжера около АЦ напоследък(френци, немци,американци и др), да не би да ни вземат по-малко пари, а.
Няма ли да е двойно, тройно, както и става.
Или да останем на фотоволтаиците и на МАРИЦИТЕ 1 и 3 и да плащаме 3 пъти по-скъп ток утре, каквато участ ни подготвят, ако Козлодуй спре и нямаме АЦ, която да ни доставя ЕВТИН ТОК.
Това е копитализъм. Интересо клати фесо.
Защо не броиш милиардите на американските милиардери, а?
В една задлъжняла с трилиони страна, са натрупали по 30-40 милиарда долари, при 60 милиона безработни.
Или за там, това е нормално, за другите, не.
И стига с тези сърцераздирателни подвеждащи лъжи,
ЗА КОИТО НЯКОЙ ТИ ПЛАЩА ИЛИ
СЕ НАДЯВАШ ДА ТИ ПЛАТИ.
Не пасем трева, и ние виждаме кое е бяло, кое - черно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835300
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031