Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 10:21 - Защо ядрената индустрия не може да бъде за мирни цели?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5132 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Доказателства за това, че ядрената индустрия е възникнала, съществувала, продължава да крета и ще се опитва да прави всичко възможно за да пребъде единствено и само за целите на военната (смъртоносната) индустрия се срещат на всеки един етап от историята на нейното съществуване. Доказателства за това се срещат и на всеки един действащ обект от тази индустрия. Най-лесно ще забележите това, ако се опитате да влезете безпрепятствено на територията на родната АЕЦ или на която и да е друга подобна, където и да било по света.

Днес ви предлагам една повече от интересна статия, която срещнах в Уикипедиа на руски език, но специално преведох и обогатих с коментари, за вас.

Ториевата ядрена програма.

Ториевата ядрена програма – е програма, използваща Уран-233 в качеството му на материал, за производство на ядрено оръжие или гориво за атомни електроцентрали. Единственият способ за получаване на Уран-233 (който не се среща в природата – бел. Г.К.) се явява горивен цикъл с използването на Торий-232, от където и идва и названието на програмата. Ториевата програма не е имала кой знае какво съществено историческо значение, в която и да било страна на света.

Технически особености.

Уран-233 се получава чрез облъчване с неутрони на изотопи на Торий-232. превръщането се осъществява по следната верижка:

 image

(С думи: Ядрено на Торий-232 поглъща един неутрон и се превръща в Торий-232, който е нестабилен с период на полу-разпада равен на 22.3 минути. Разпадането на Торий-233 става чрез изпускане на бета-частица (електрон), с енергия 1.234 Мега-електрон-Волта и се превръща в Паладий-233. Ядрото на Паладий-233 е също нестабилно с период на полу-разпада 26.967 денонощия и изпускайки електрон с енергия 0.5701 МеВ се превръща в изотоп на Уран-233. – бел. Г. К.)

Уран-233, подобно на Уран-235 (който се среща в природата и се използва практически във всички ядрени реактори в света – бел. Г. К.), има сравнитолно нисък темп на спонтанен разпад, което позволява У-233 да бъде използван в бойни заряди, които се реализират по метода на оръдейния взрив.

Исторически контекст.

В средата на 40-те години на миналия век са се разглеждали три основни варианта за създаване на ядрено оръжие, които се различават основно по делящия се материал и съответно са били възможни три различни ядрени програми:

  • Уранова (с използването на Уран-235);
  • Плутониева (с използването на Плутоний-239);
  • Ториева (с използването на Уран-233).

В САЩ са били реализирани едновременно Урановата и Плутониевата програма, докато в СССР – само Плутониевата. И двата варианта са имали съществени технически сложности. Ураниевата програма е изисквала задействането на значителни технически мощности за обогатяването на Урана. От своя страна Плутония, имайки висок темп на спонтанен разпад (период на полу-разпад – бел Г. К.), не позволява създаването на ядрено оръжие по метода на оръдейния залп, което е изисквало прилагането на сложна и потенциално ненадеждна имплозивна схема. Уран-233 е лишен от тези недостатъци. Той, подобно на Плутония, може да се произвежда в ядрени реактори (поради което и е било създадено и съществува и до ден днешен това съоръжение – бел. Г. К.), но подобно на Уран-235 има слаб темп на спонтанен разпад. Това позволява на У-233 да бъде използван в ядрени заряди реализирани по схемата на оръдейния залп.

Към средата на 60-те години ситуацията започнала постепенно да се променя. Вече били построени достатъчно много заводи за обогатяването Урана, а също така били произведени достатъчно количества бойни снаряди, използващи Плутоний. С производството на Уран-233 е свързано и производството на страничния продукт Уран-232, значително усложняващ производството на оръжия (защото е късо-живеещ, а продуктите му на разпада са силно радиоактивни, поради което и рециклираното ядрено гориво, в което също присъства У-232 е по-опасно – бел. Г. К.). Също така, ако в годините на създаването на първите ядрени реактори се е смятало, че Урана е рядък елемент то за изминалите от тогава десетилетия са били открити негови големи залежи. Във връзка с това, ако се използват реактори-размножители, то запасите от Уран за енергетиката са практически неизчерпаеми.

Отчитайки едновременно всички тези фактие Ториевата програма започнала постепенно да угасва. (Разбирайте, че в света остават да доминират Ураниевата и Плутониевата ядрени военни програми. - бел. Г. К.)

 image
200 метров облак над месноста Frenchman Flat, след взрива на бомбата Teapot "MET", на 15-ти април 1955 г., 22 кило-тона. Тази бомба е имала сърцевина от Уран-233.

Край на статията.

Интересното е, че някой представител на ядрената мафия я е забелязал, не му е харесала и я е докладвал за липса на ЗНАЧИМОСТ. Не за липса на ДОСТОВЕРНОСТ, а на ЗНАЧИМОСТ. Като се замисли човек то до някъде е вярно. След като Ториевата програма няма бъдеще значи и че не е от значение. Това не прези на не един и двама активисти на ядрената мафия да продължават да лъжат, че тази програма има бъдеще, но на практика не могат да се похвалят с нищо налично.

Г. К.





Гласувай:
5



1. gikotev - Re: Подводни
06.06.2013 22:26
Много хубав въпрос. Благодаря!

НЕ! Ако купите диамант и ме замерите и ме убиете няма да означава, че бижутерийната индустрия не може да бъде за мирни цели. Същото се отнася и ако си купите тухла, мотика, кухненски нож или найлонова торбичка, с която можете да ме удушите. И това е елементарно разбираемо за всеки здраво мислещ човек. Поради тази причина и на никой не му е дошла на ум идеята в главата да създава международни агенции (аналог на МААЕ) за мирното използване на тези и милиони други предмети за мирни цели. Единствено за атомната енергия има такава агенция и в осемнадесет страничният и устав цели дванадесет пъти се срещат производни на думата "мирен". Ако делението на атомното ядро можеше да се използва за мирни цели този прецедент би бил излишен. Не ли?
Вселената съществува повече от тринадесет милиарда години поддържайки развитието си изключително на принципа на синтеза - процес точно обратен на принудително предизвикване и поддържане на верижна реакция на тежки ядра. Лабораториите в които Вселената осъществява процесите на своето развитие се наричат Звезди, в това число и нашето Слънце. Посочете ми поне един единствен вселенски обект, небесно тяло или каквото и да било, в което се осъществява верижна реакция на деление на тежки ядра?
Бих ви помолил също така и да ми посочите поне една мина на земята от която може да се извлича елемента Плутоний? Ядрената индустрия е възникнала за да произвежда този, практически несъществуващ елемент с една единствена цел - да убива.
Поздрави!
цитирай
2. podvodni - Подводни
06.06.2013 23:40
Мога да се съглася със всичко това което написахте, но само ако нямам някои познания и повече незнания които освобождават способнастта ми за мисъл.
Вселената е далеч по-стара, но въпреки това, ако приемем тезата, че е на 13-15 миларда години, то ще илезе, че въобще нищичко не знаем за нея. Особенно пък за процесите ставащи в нея.
Разбира се, че е неабходима МААЕ, поради простата причина, че построяването на атомна мощност (реактор) не е като да напрвиш поточна линия за зглобяване на велосипеди. Самият процес на ядена реакция е достатъчно сложен и изработката на всеки един компонент изисква сериозно отношение. Мисля, че не по-зле от мен знаете това. Това със същата сила ще бъде валидно и ако се създаде реактор на ядрен синтез. Това също ще бъде опасна играчка.
Също така създаването на МААЕ е продиктувано и от не до там красивият опит който чавечеството има с използване на атомно и далеч по-страшно оръжие. Днешните пустини за пряко доказателство за това. И не само те.
Парадокса на съвременното човечество е, че огромна част от откритията (близо 95%) се използват първо за военни цели. Включително и Интернет.
Другият парадокс е, че ядреното оъжие се използавло и подължава да се използва за възпиране на тоталното унищожение на човечеството. Което, по моето скромно мнение, не е чак толкова лошо.
цитирай
3. gikotev - Re: Re: Подводни
07.06.2013 00:16
Нека бъдем логични, честни и почтени един към друг. Вие ме попитахте за диаманта и аз откровено Ви отговорих какво мисля. След това Ви зададох два въпроса. 1 - Къде във Вселената съществува самоподдържаща се верижна реакция на деление на тежки ядра? 2 - Къде на Земята или във Вселената има Плутониева мина?
Вие не ми отговорихте на нито един от двата въпроса. Това коректно ли е?
Аз достатъчно добре знам, защо и как е създадена МААЕ. Даже възнамерявам да продължавам тук да описвам и осветявам този факт. Ще бъде интересно.
Ако не знаете отговорите на въпросите, които Ви задавам просто не отговаряйте. Сам ще се досетя.
Жокер: Ядрената мафия има готов/подготвен отговор на въпрос №1. Друго нещо е дали може да го докаже и защити. Опитайте се първо да разберете, какъв е варианта на отговора на ядрената мафия на въпрос №1. На въпрос №2 даже те нямат вариант за отговор.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9870704
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930