Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2013 10:48 - Калинки сменят калинки в управата на АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3094 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 11.05.2013 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 19-ти април министър Асен Василев обяви промени в бордовете на предприятията на които е принципал. Бяха анонсирани 23 бъдещи промени в 11 предприятия, без да се споменава нито едно име, но пък беше заявен конкурс за изпълнителен директор на АЕЦ-а. В последствие това се оказа не съвсем така, защото се наложи лично министър-председателя Райков да спасява "топлото място" на Валентин Николов. Дуг е въпроса, колко абсурдно е да заявяваш, че Николов се справял добре, когато по негово време за по-малко от една година успя да постави рекорд по цели пет аварийни спирания на двата действащи блока.
Една седмица по-късно, на 26-ти април пак министър Василев обяви, че ЧЕП Владимир Уручев е подал оставка от бордовете на АЕЦ-а и на ДП "РАО". От тогава до сега, обаче в интернет сайта на АЕЦ-а не се отразяваше тази промяна. Много хора ме питаха, защо, какво и как, но не можех нищо да им отговоря. Започнах да се ровя в нета, с надеждата да попадна на някава следа и едва вчера случих на следното, в сайта Атоминфо.бг. Материала от 08/05/2013г. е озаглавен: Персонални промени в ръководствата на АЕЦ “Козлодуй” и НЕК

Изчаках цяла седмица вярвайки, че на страницата на АЕЦ “Козлодуй” ще се появи състава и биографиите на новия Съвет на директорите.

Воден от желанието да отговоря на интереса на читателите свързан с отсъствието на професионалисти в ядрената сфера в управителното тяло на централата, позвъних на 7 май в Информационния център на централата. Зададох въпроса: Защо не се публикува състава на Съвета на директорите и биографиите на членовете му. Отговориха ми, че информацията на сайта на МИЕТ е всичко, което могат да кажат официално.

image

Обясниха ми още, че новият Съвет на директорите още не е вписан в регистъра на сметната палата и не е конструиран. Чак след това ще може да се очаква публикация на сайта на централата, което щяло да стане съвсем скоро.

До момента на публикуването, 8 май, такава информация не се появи.

Понеже шило в торба не стои, помолих всезнаещият GOOGLE да помогне да намерим биографиите на новите членове на управителното тяло на централата.

Тодор Шопов се оказа добър познат на търсачката:

image

Източник: http://www.bulnao.government.bg/index.php?p=2460

Но за другия нов член информацията е съвсем оскъдна:

МИЕТ – Дирекция „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ 

Директор: Валентин Груев

E-mail: v.gruev@mee.government.bg

Телефон: 02 940 7230, 02 940 7231

Адрес: София, ул. „Славянска“ №8

Работно време: 9:00 – 17:30

 

С други думи в новия борд на директорите няма нито един професионалист в ядрената област. Новите членове са непознати за българската и световната ядрена общност. Контактите в ядрената енергетика на световно ниво – градени в продължение на много години, доколкото ги имаше, са почти напълно загубени. Ако и за председател на АЯР на мястото Сергей Цочев, чиито мандат изтече, се появи някой добър и послушен мениджър – това ще сложи кръст на международния авторитет на България в ядрената сфера.

Край на материала.
Няма да коментирам много, освен че последния абзац ми се струва доста смешен. Да ме извинява автора, но аргумента за скъсване на международните контакти не важи при ядрената мафия. Преди по-малко от година Валентин Николов беше също така "спуснат с парашут" и веднага хукна за Москва, за да договаря ново ядрено гориво. Това че калинките са нови не е проблем за връзка със световната ядрена мафия. Проблема е, че персонала от професионалистите в предприятието гледа с неприязън на калинките, настройва се срещу тях и даже се опитва да ги саботира. А това вече е опасно. Миналата година вече веднъж видяхме една такава акция, през октомври, когато 6-ти и 5-ти блокове спряха аварийно непосредствено един след друг. Наглото поведение на новите калинки може да ескалира ситуацията.
Не дърпам дявола за опашката, а само предупреждавам.

Г. К.

 



Гласувай:
4



1. chavdar01 - ОТНОВО "БАКАЛИ" ЩЕ УПРАВЛЯВАТ АЕЦ-А!
12.05.2013 13:40
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875066
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930