Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2013 10:06 - АЕЦ „Козлодуй” кандидатства за вписване в книгата на рекордите „Гинес”?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3069 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Предстои ли назначаването на шести директор на централата, за по-малко от четири годишен период? За нещо такова намеква в последният си брой вестник „БанкерЪ”, във водещия материал:

 Плевят герберите в БЕХ и АЕЦ

Ако това се случи то родната централа наистина би следвало да кандидатства пред книгата на рекордите „Гимес” и така да ни донесе световна слава и гордост. Не ли? Но преди да ви покажа материала нека споменем с „уважение” имената на участниците в рекорда.

Идвайки на власт ГЕРБ заварват на директорското място в АЕЦ „Козлодуй” близкия приятел, от студентските години, на Р. Овч. инж. Иван Генов. През септември 2009-та той е заменен от племенника на Гриша Филипов (министър председател на България 1981-1986 години) инж. Димитър Ангелов. През ноември 2010-та Ангелов е заменен от счетоводителя Костадин Димитров. През септември 2011-та последният подава оставка, по здравословни причини и на негово място е назначен инж. Александър Николов. Поради особенно бурния си нрав малко повече от два месеца след назначаването на Николов за шеф на централата той бива нападнат пред дома си, повален на земята с леки охлузвания, но и с порязано ухо. С тази случка той сигурно също би могъл да кандидатства пред книгата на рекордите, защото едва ли има по света друг негов колега, който да се похвали с такава „случка”? Макар че е сменен през май 2012-та, за съжаление, не може да кандидатства за най-кратък престой на върха, защото рекорда тук се държи от Иван Иванов – Беловеца, поставен преди много години. През май 2012-та директор на централата става „експерта” по доставки на детски закуски Валентин Николов, инженер по диплома, но търговец по душа. По негово време родната централа се прочу и с един друг рекорд. За по малко от шест месеца успя да спре аварийно цели четири пъти някой от дават действащи енергоблока/реактода. Три пъти блок/реактор 5 и веднъж -6-ти. За подготовката на последните две спирания даже си направих труда да ги предупредя цели две седмици предварително, но те са прекалено горди да слушат един обикновен блогър.

Толкова честа смяна на ръководството на каквото и да е предприятие е повече от тревожен симптом и знак за дълбоки и непреодолими проблеми. За една АЕЦ подобен тренд е сигнал за предстоящ апокалипсис? Не ли? Само се поставете на мястото на персонала, който през по-малко от осем месеца трябва да настройва програмата си за сервилност към особенностите на новия „вожд”. Представяте ли си? Ама то не се издържа. Как след това да си гледат и изпълняват спокойно и професионално преките служебни задължения? Всяка сутрин се събуждат в студена пот: „Кой ще ни спуснат днес?”

„БанкерЪ” не споенават предположително име на новия кандидат. Но в същото време, изреждайки серия от парашутисти/калинки, който най-вероятно ще последват Валентин Николов по обратния път към София, в материала учудващо нито веднъж не се споменава името на ЧЕП Владимир Уручев? Последния, бидейки евродепутат и нарушавайки член 68 на Конституцията на РБ участва в СД на АЕЦ „Козлодуй”, а също така и в УС на ДП „РАО”. Сигнал за тези негови закононарушения е подаден в Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) още на 3-ти септември 2012-та година. За сега имаме устното уверение на председателя на комисията Филип Златанов, че решение по казуса е било взето на 19-ти март 2013-та, но вече две седмици въпросното решение не се публикува. Въпреки това лично от докладчика по случая знам, че решението е, че Уручев не е в конфликт на интереси. Ако ви харесва? Защо „БанкерЪ” не споменава нищо за това, не знам? Ето какво казва за предстоящите рокади вестника, в частта за АЕЦ „Козлодуй”:

Другият кадър на ГЕРБ, нарочен за гонене, е шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Едва ли има някой в бранша, който да не се е убедил в "компетентността" на специалиста по двигатели с вътрешно горене. В началото на март дори се стигна до открит конфликт между него и заместника му в атомната централа Александър Николов, който го обвини в забавяне на ремонтната и инвестиционната програма и прогнозира, че последиците от управлението му ще са фатални не само за "Козлодуй". Ушите на "бунтаря" бързо бяха издърпани от началника, но пък казаните тогава думи няма как да не предизвикват съвсем основателни притеснения в новото ръководство на министерството.

С Валентин Николов очевидно ще си заминат и другите партийни креатури в централата. Най-вече членът на борда на директорите Марина Армутлиева, която бе началник на кабинета на енергийния министър Делян Добрев. Младата еколожка вече започна да губи почвата под краката си, след като бе освободена като член на съвета на директорите на друго държавно дружество - "Мини Марица-изток". Все още обаче освен в АЕЦ-а фигурира и в надзора на Хидроенергийната компания "Горна Арда".

Спорна фигура в ръководството на "Козлодуй" е и главният административен секретар Калин Стануков. Бившият заместник-кмет на район "Студентски" по времето на СДС е завършил хидравлична и пневматична техника, което е доста далеч от атомната енергетика.

Международният секретар на ГЕРБ Валя Чилова пък е изпълнителен директор на ВЕЦ "Козлодуй". Там в борда влиза и бизнесменът Петър Яйманов, който по едно време бе и съветник на земеделския ексминистър Мирослав Найденов.

Очаква се да бъде посочена вратата и на изпълнителния директор на проектната компания за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" Любен Маринов. Той е бил експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, при все че съдейки по някои непотвърдени информации, е завършил история в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Справка в информационната система "Дакси" показва, че през юли 2007-а е регистрирал фирмата "Маринов сервиз" - ЕООД, с предмет на дейност: ремонт и диагностика на автомобили и кари, проектиране, изработка и монтаж на алуминиева и PVC дограма и други хидро- и топлоизолации и т.н. Та този човек бе определен да движи изграждането на нов 1000-мегаватов блок в АЕЦ "Козлодуй".

В интерес на обективността поискахме и официалната позиция на икономическото министерство за политическите назначения, но така и не получихме конкретен отговор. Обяснено ни бе само, че кадровите смени вече се обсъждат и след уточняването им ще бъдат съобщени на медиите. А че разместване на пластовете ще има, говори и поисканата от Асен Василев проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция на обществените поръчки на най-големите държавни предприятия в енергетиката. Както се казва, няма дим без огън.

Ако бях религиозно вярващ щях да възкликна: „Боже, пази ни от некадърни, прости и безгранично алчни управници!”

Докато готвех за пускане горния материал излезе поредна „новина”: Главния диспечер на тока подаде оставка.

Очевадно корабът потъва, бавно но сигурно?

Г. К.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833901
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031