Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2013 10:48 - Далаверата с ядреното гориво в Козлодуй се размирисва.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8993 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 07.03.2013 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Веднага след неотдвнашното интервю на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, пред камерата на предаването „Господари на ефира”, по НОВА ТВ, силно засегнат служител на централата, ръководител на средно ниво, пише отворено писмо до шефа си.

Отворено писмо до Изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” от Боян Лилков – р-л сектор “РФТ”-ХОГ в централата (по-долу ще копирам целият текст)

Случаят е без прецедент. Подчинен и шеф в родната АЕЦ да си говорят през електронни медии. Това за пореден път доказва ексалацията на вътрешните напрежения, за което най-добронамерено предупредих тук още преди месеци. Другата „полза” от това писмо на ръководител сектор „Реакторно-физични технологии” към хранилището за отработило гориво (ХОГ) Боян Лилков до директора е, че въпреки напъните му да минимизира следите от престъплението на практика прави обратното – разширява ги. И няма как да бъде иначе, когато изнасяш „домашните кавги” на обозрението на съселяните си. Не ли?

Още в самото начало на писмото си Лилков издава заслепяването си от обзелия го гняв, която слепота му е попречила да различи НОВА ТВ от бТВ и посочва по грешка последната, по която е гледал „Господари на ефира”. Следват наставнически напътствия към шефа му, в които замесва и мен, като ме определя като „ренегат”, което никак не ме притеснява, а напротив. По-добре ренегат, отколкото лъжец, крадец и убиец.

Най-смешната и силно самоизобличаваща част идва, когато Лилков започва пунктуално да „изобичава” шефа си. Ето част от него:

Това, което в интерес на истината имам да кажа по Вашите твърдения, е следното:

 - 1. Вероятно сумите на покупката и продажбата са верни – тук не споря, но към 2006 г. измежду тези касети имаше и такава, чиято балансова стойност е 59 лв.;

 - 2. Въпросните касети са закупени не през 2006 г., а в периода от 1979 г. до 2003 г., а в последствие не е било възможно да се оползотворят, поради ранното спиране на блокове 3 и 4.

Забелязахте ли? През 2006-та година, на блокове 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй” е имало ядрено-горивни касети, чиято цена е била петдесет и девет лева!!! Преди това те са били закупени за над един милион лева бройката, постояват няколко години във Възел свежо гориво (ВСГ – склада за свежо гориво) и оп-ла-ла... цената им пада в десетки пъти. Как след това, чак през 2012-та г. те са успели да поскъпнат до над 30 хиляди евро – цената на която те са продадени на руснаците според Валентин Николов? Това е една от най-големите глупости, които съм чувал/чел някога през живота си. Тук е важно да отбележим, че за разлика от мен лицето Лилков не е полагало изпит по досциплината „Икономика на ядрената енергетика”, по простата причина че в България няма такава дисциплина. Но в същото време следва и да му благодарим за това, че ни приоткрива завесата за истинския размер на грабежа, който в продължение на десетилетия АЕЦ „Козлодуй” е упражнявал над всички българи. Та нали разликите в цените на ядреното горио (и всякакво друго оборудване от Русия) в крайна сметка са се плащали от крайния потребител на тока.

Другото безкрайно ценно откровенние на Лилков е, че далаверката със закупуването и неизползване на свежо ядрено гориво е започнала през далечната 1979-та година и приключва чак през април 2012-та година, когато са продадени обратно последните „поевтинели” горивни касети. По твърденията му излиза, че последните участващи в тази схема горивни касети са закупени през 2003-та година, отлежали, за да „поевтинеят”, девет години и после продадени за ваша/наша сметка на безценица. От всичко това, което той ни казва излиза, че в периода 1979-та – 2003-та през тази схема са извъртени не само 10-те касети, за които говори Валентин Николов пред господарите, а те са десетка, а много вероятно и стотици бройки. Точната им бройка и размера на многомилионните загуби ще станат ясни, когато Лилков и компания бъдат разпитани и подведени под отговорност от съответните правоохранителни органи.

Та като казах компания, в писмото си Лилков посочва един член от нея. И това не е кой и да е, а добре познатия ни член на евро-парламента (ЧЕП) Владимир Уручев. Заслепеният от гняв и злоба Лилков, след гледането на интервюто на Николов, се опитва да оправдае престъпните деяния на ЧЕП-а, в качеството му на главен инженер на блокове 1, 2, 3 и 4, в периода 2002-2007 години, но на практика му забива нож в гърба. (Тук си спестявам саркастични каламбури, които бих могъл да си позволя между Лилков и ЧЕП-а.) Защо това е така ли? Много просто.

Последните горивни касети, участващи в схемата „купувам скъпо – продавам евтино”, според думите на Лилков са закупени през 2003-та година. ЧЕП Уручев е главен инженер на блоковете, за които е закопувано това гориво в периода 2002 г. – май 2007-ма година. През този период той е могъл многократно и е бил длъжен да се освободи от тя, на цени максимално близки до тези, за които са били закупени. Да, ама не. Още не са били поевтинели достатъчно.

Така списъка от престъпления на ЧЕП Уручев се увеличава. Сигурно има още много интересни неща да научим за този „родолюбец”?

Междувременно, скоро след публикуването на писмото на Лилков изтече информация, че Д(АН)С се заема с контрола на охраната на обекти, важни за националната сигурност. Ама разбира се, че АЕЦ „Козлодуй” заема почетно място в този списък. Също така се разбира и, че Д(АН)С ще се погрижи нищо да не препятства реализирането на подобни на описаната горе схема и внедряването на още по-оригинални и мащабни схеми за разграбване на нашето богатство в посока Русия. Ако не беше така то Лилков, ЧЕП Уручев и компания отдавна трябваше вече да са арестувани, разпитвани и съдени. Ъ –ъ. Има да чакате!
Обърнете внимание и на откровението на Лилков: "
Считам, че Вие като Изпълнителен Директор трябва да чувствате отговорност за това дали централата ще просперира или ще продължи по пътя на фалита (накъдето мисля, че се е запътила)." И това далеч не е единствения намек за скорошен сценарий в историята на АЕЦ-а. Скоро ще разберем. При всички положения, ако това се случи Лилков ще е имал неизмеримо по-голям принос за това, отколкото Николов, без да съм адвокат на последния. Той (Валентин Николов) ще си има своя принос и ще си понесе последствията също.

Г. К.

Ето го и пълният текст на писмото на Лилков до Николов:

Уважаеми г-н В. Николов, снощи (25 февруари) Ви видях по телевизията в предаването на БТВ “Господари на ефира” в което Вие, коментирайки последната медийна изява на г-н Г. Котев, разказвахте за големите злоупотреби в АЕЦ Козлодуй, които сте разкрили.

От всичките разкрития които направихте, въпроса по който аз се чувствам задължен да взема отношение, като материално отговорно лице за свежото ядрено гориво (СЯГ) за реактори ВВЕР-440 е за продажбата на 10 неоползотворени касети СЯГ за ВВЕР-440.

Ваши твърдения, които се чувствам задължен да коментирам са:

 - 1. Въпросните касети СЯГ са закупени за над 1 млн. евро, а са продадени за около 30 хиляди (евро или лв. не запомних);

 - 2. Това СЯГ е закупено през 2006 г., като потвърдихте на репортера, че това е когато блокове 3 и 4 са спрени;

 - 3. Еднозначно посочихте бившите Изпълнителни Директори на АЕЦ Ал. Николов и К. Димитров като извършители на продажбата;

 - 4. Потвърдихте на репортера, че това е злоупотреба.

Цялата работа с тези обвинения ми намирисва на оня “Лайпцигски процес”, който г-н Диан Червенкондев води срещу бившите шефове на НЕК за злоупотреби с АЕЦ Белене.

Считам, че е безотговорно да се изказвате неподготвен по въпроси, които не са от Вашата сфера на компетентност, при положение, че можехте да съберете преди това информация от подчинените Ви звена, напр. от с-р “ЯГЦ”, с-р “РФР”, с-р “РФТ”-ХОГ, които имат отношение към случая.

Считам още, че не отива на един Изпълнителен Директор на АЕЦ Козлодуй да влиза в ролята на клакьор на ренегати като г-н Котев, който заради това, че не получи (и смятам съвсем основателно) мечтаната от него длъжност, започна да воюва срещу централата. Такива Ваши неподготвени изявления могат да нанесат непоправими щети на централата, именно защото ги правите в качеството си на Изпълнителен Директор.

Това, което в интерес на истината имам да кажа по Вашите твърдения, е следното:

 - 1. Вероятно сумите на покупката и продажбата са верни – тук не споря, но към 2006 г. измежду тези касети имаше и такава, чиято балансова стойност е 59 лв.;

 - 2. Въпросните касети са закупени не през 2006 г., а в периода от 1979 г. до 2003 г., а в последствие не е било възможно да се оползотворят, поради ранното спиране на блокове 3 и 4.

През 2006 г. наистина има закупени 12 касети за зареждането на 3-ти и 4-ти блок, но те са друг тип- РК а не АРК касети;

 - 3. Възможно е процедурата по продажбата да е започнала, докато в централата е работел г-н К. Димитров, но е завършена и горивото е изнесено от АЕЦ около 8 месеца, след като г-н Димитров е напуснал АЕЦ (на 06.04.2012 г.).

Беше предвидено част от тези касети (6 броя АРК касети, получени през 2002 и 2003 г.) да бъдат оползотворени при последното зареждане на 3-ти блок в средата на 2006 г.. Така с програма (завършена на 01.11.2005 г.), утвърдена от г-н Вл. Уручев, Гл. Инженер ЕП-1 по това време , касетите са заредени в чохъл във възел свежо гориво – 2 (ВСГ-2) за да бъдат вкарани чрез него при презарядката през 2006 г. в реактора на 3-и блок. Впоследствие, след допълнителни пресмятания, г-н Уручев одобри вариант на зареждането на 3-ти блок, без тези 6 касети (чрез скъсяване на кампанията на реактора с 4-5 дни), т.е. касетите бяха “спасени”. Затова с друга програма, утвърдена от г-н Уручев, тези касети бяха извадени от чохъла в който се намираха и бяха оставени на стелаж във ВСГ-2. Впоследствие, тези касети бяха включени в т.н. “екшън-план” за пускане на 4-ти блок, при газовата криза през януари 2009 г.;

 - 4.Не може да се говори за злоупотреба по следните причини:

 а) тези касети тежаха на централата, защото наличието им налагаше, докато не се освободим от тях, да им бъдат осигурени специални условия на съхранение, физическа защита, в специално помещение (ВСГ) и при необходимост от регулярни инспекции от инспектори на АЯР, МААЕ и Евратом;

 б) никой не желаеше да закупи касетите, тъй като такива типове касети вече не се използват никъде – използва се по-ново СЯГ, с подобрени характеристики, с профилирано обогатяване и т.н.  

В крайна сметка това СЯГ отиде в завода в който е било произведено, за да бъдат използвани елементи от него при производството на други касети.

Би трябвало да сме доволни, че изобщо нещо ни платиха, защото алтернативата беше да го дадем безплатно, като заплатим за транспорта, както стана със СЯГ на изследователския реактор в София, което доста години съхранявахме във ВСГ-1 и ВСГ-2 в централата (по искане на АЯР от съображения за безопасност). 

Накрая, искам настоятелно да Ви помоля, г-н Николов, да се запознаете по подробно с въпроса и да поправите неволно допуснатите от Вас грешки, чрез същото предаване или по друг начин, защото тези скандали, които сами си раздухваме, уронват силно престижа на централата.

Считам, че Вие като Изпълнителен Директор трябва да чувствате отговорност за това дали централата ще просперира или ще продължи по пътя на фалита (накъдето мисля, че се е запътила).

В друго едно предаване преди няколко дни (по “Канал-3”), усетих Вашето негодувание за това, че 3-ти и 4-ти блок са спрени без никакво основание. Вярвайте ми, работещите в централата знаят това най добре, защото са преживели цялата сага по затварянето и на 4-те малки блока. Тази история също премина през такива обвинения, скандали и непремерени изказвания. Възможно е да докараме белята и на 5-ти и 6-ти блок.

Още веднъж Ви моля да преразгледате позицията си по този въпрос!

Що се отнася до това, че обръщението ми към Вас е публично, то е заради факта, че и Вашето изказване беше публично, било е проследено от голяма част от специалистите от централата, силно ги е наранило и е активно коментирано. Вашите служители имат нужда да видят друго отношение от Вас.  

Р-л сектор “РФТ”-ХОГ, Боян Лилков



Гласувай:
6



1. uff - Самозапалване
07.03.2013 15:51
Питай някой каскадьор, как става безопасно това, та белким те забележат изродите!
В тая държава друг начин нема.
цитирай
2. mitjo - http://www. dnevnik. bg/bulga...
07.03.2013 18:02
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/06/2013737_s_tebe_li_sme_dvama_istorii_s_plamen_goranov/

Някой вчера с бензин се запали.
Лумнал факел на скъпа цена.
Без да може това да прежали,
че виновните нямат вина...

Алчни змейове крадоха, мляха,
в изнурената бедна страна.
И накрая фалшиво запяха,
че виновните нямат вина...

Ден годината може да храни.
Далаверите - куп, планина.
А се кръстят, ей Богу, тирани,
че виновните нямат вина...

Като ангели - чисти и святи.
Неспособни на капка злина.
И си вярват, безумно богати,
че виновните нямат вина...

Оня просяк е сигур кръвникът
или куцата стара жена...
С белезници на съд да ги викат,
щом виновните нямат вина...

О, Българийо! Рай за измами,
а за честните - ад и война!
Да надпишем ли твоето знаме,
че виновните нямат вина?

Някой вчера с бензин се запали.
Дай му прошка, родино една!
Че за съвести, мъртво заспали,
той, невинният, беше с вина...

Ясен Ведрин, гр.Добрич

Прочитайки някои от коментарите, най-сетне проумявам защо гробът на Левски е незнаен.
Защо е бил замерян трупът му на бесилото от дечурлигата.
Защо семейството му в Карлово изнемогва в крайна нищета.
Майка му се самоубива. Погребана е от "християнската" църква извън гробищата, и както подобава за бедна жена с два-три пръста почва отгоре.
Брат му който е опълченец умира като просяк в "признателна и свободна" България.
Децата на сестра му, Мария, никой не ги знае. Нищо чудно да се последвали съдбата на другите членове на това семейство.
Вие просто не ги заслужвате. Героите.

Днес Милен Цветков за пореден път изтърси, че :„Тоя народ е много дебелокож!” и не излиза да протестира. Много ми е любопитно дали самият Цветков е част от непротестиращите дебелокожи, които целят внасяне на хаос в протестите и си слгат маски, за да се внедрят в тях, или е от хората, които организират останалите и са на микрофона на протестите. Въпросът ми разбира се е реторичен.
цитирай
3. mitjo - Защо да пита той, а не ти? Като ти ...
07.03.2013 21:22
Защо да пита той, а не ти?
Като ти трябва спасител и нямаш против той да страда, значи си от същия сорт като престъпниците, срещу които се борим.
цитирай
4. mitjo - Колко по-удобно е такива хора да се ...
07.03.2013 21:31
Колко по-удобно е такива хора да се палят, вместо да се множат! Истината е, че в централата работят мекотели.
цитирай
5. qwerty1234 - въпросчета...
07.03.2013 23:09
- знаеш ли какво е "балансова стойност"?
- защо мислиш, че „Икономика на ядрената енергетика” в България няма?
- как предлагаш да се използват резервни касети с нестандартно обогатяване, предназначени за първа кампания (повечето бяха такива)?
- ти би ли предложил да се купят и заредят в АЗ касети престояли някъде няколко години, без гаранция от производител?
цитирай
6. gikotev - Re: въпросчета...
07.03.2013 23:48
Пуснах коментар №5, не защото имам намерение да отговарям на анонимен заядливец, а единствено и само за да се убедите в потвърждението на размера на престъплението. Ако автора му знаеше какво е "балансова стойност" и къде в България се преподава „Икономика на ядрената енергетика” сам би ни казал, но не би. По-интересното е, че той признава че продадените през 2012-та година ядрено-горивни касети (или по-голямата част от тях) са били закупени преди минимум 30 (тридесет) години!!!! Блокове 3 и 4 са пуснати в експлоатация през 1980-та и 1982-ра години, съорветно. През тези години са били техните първи кампании (горивна кампания - времето между две последователни презареждания на реактор с ядрено гориво) (източник - сайта на АЕЦ-а: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history). Повече от 22 години вече съм дипломиран инженер-физик, но за първи път през живота си чувам израза "нестандартно обогатяване". Ако имах поне един работен ден на блокове 3 и 4 то бих бил в състояние да предложа начин за тяхното използване, така че да се "изстискат" вложените в тях милиони. Но никога не съм работил там. Вместо това там работеха хора, "физици", завършили специалност "Полупроводници" в СУ. Един от тези полупроводници (лицето Красимир Каменов, който, според Лилков, заслужено е спуснат с парашут там) в момента ръководи зареждането на реактори 5 и 6. Бедна ви е фантазията, какво се твори сега там. А когато разберем може вече и да е твърде късно?
цитирай
7. qwerty1234 - ;-)
08.03.2013 23:30
Мисля че много добре ме разбра какво имам предвид. И си спомни защо успяхте да използвате резервните касети за 1 кампания на 5 и 6 блок. Имаш достатъчно свободно време за да разбереш защо на малките блокове е значително по-сложно да се употребят резервните касети АРК за 1 кампания.
цитирай
8. gikotev - Re: ;-)
09.03.2013 10:31
ПУснах коментар №7 единствено и само за да проследите генезиса на демагогията. Анонимното недоразумение не пояснява, какво е "балансова стойност", къде в България се преподава „Икономика на ядрената енергетика”, какво е това "нестандартно обогатяване"? (Вижте коментари с номера 5 и 6.) Вместо това ми предлага да съм "разбирал, какво той имал предвид", но се крие и не публикува нищо на блога си, за да мога да го опозная и да започна да го разбирам ;-) Всичко останало, което пише за резервни касети, за първите кампании на реактори 5 и 6 са абсолютни глупости. Целта на влечугото е да ме вкара в "диалог" на ниво, което е непонятно и неразбираемо, за широкия кръг на читателите на блога ми и без да доказва твърденията си да започне да ми дава определения и квалификации. Така действат всички представители на ядрената мафия. Но тук удрят на камък ;-)
цитирай
9. kopelsony - Този не е ли един от тези около 800 000 ...
10.03.2013 07:21
Този не е ли един от тези около 800 000 хил. души, които са на хранилка на БКП, на мой и всички вас гръб? И ако е така, то не е ли време нормалните хора да отидем пред ВМЗ Сопот, Козлодуй, пред болниците заради докторите, които ме крадат през здравната каса и всички останали, които блажат по всякакъв начин, и го правят по дефолт от поколения насам. Най-вонещо от цялата работа са колегите ти. Мислих си как тея хора мълчат, за да получат под някаква форма, примерно 3 бона коледни, и стават абсолютни съучастници на грабежа. На всичкото отгоре подобните тях излизат на протести, въпреки, че са от крадците, и ме прецакват двойно, защото след 2 месеца и лихвата по кредита ми ще скочи заради това, което правят очевидно от поколения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837345
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031