Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 13:15 - Как държавата крепи високите сметки за ток?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4632 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Като ви лъже, разбира се. Но не е зле да знаете механизъма и размера на лъжата? Ако искате де.

В деня преди да си подаде оставката Борисов обеща поевтиняване на тока от 1-ви март с 8%, като за целта отреди най-важна роля за това на АЕЦ „Козлодуй” и преразглеждане на дела (сега 40%) от общата продукция на ток, която се продава на т.нар. „свободен пазар”. И както обикновено пак ни излъга. Ето как.

Датата е 8-ми януари 2012-та година, а медията е в-к „Капитал”:

Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

Минава една година и вече датата е 29-ти януари 2013-та година, а вестника си е пак „Капитал” – интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Нииколов:

Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?

Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Защо, какви цени постигнахте?

 64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

Имаме поевтиняване на 40% от продукцията на АЕЦ-а е поевтиняла с малко над 10.4%, а цената на останалите 60% не се е променил – останала си е 44 лева за мегаватчас!!! Или като цяло имаме близо 5% поевтиняване на цената на цялата продукция на АЕЦ-а, която произвежда 1/3-та от електроенергията в страната. В резултат на това цената за крайния потребител е повишена преди повече от половин година с 13.6%. Нито „медиите”, нито „политиците” забелязват.

А вие сигурно вече сте забелязали, че шефа на АЕЦ-а казва за „Капитал”, че квотите са продадени само за февруари, но не и за март и април?!!! Няколко дни след това започват всенародни протести, заради раздутите сметки на и без това поскъпналият ток. На 19-ти февруари премиера Борисов обещава поевтиняване с 8%. Не минават и 10 дни и ето какво заявява шефа на АЕЦ-а Николов пред Дир.бг, на 27-ми февруари:

АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 14 млн. мегаватчаса годишно, ако всички те влязат в микса за регулирания пазар при цена от 44 лв. за мегаватчас, каквато е тя в момента, то това ще доведе до загуба от приблизително 10 лв. на мегаватчас, каза Николов. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" реализира най-голямата си печалба за миналата година, но тази печалба остава при НЕК, заяви Николов. Задълженията, които НЕК има към АЕЦ "Козлодуй", са около 300 млн. лв., посочи той.

Николов подчерта, че на централата й предстои да реализира инвестиционна програма, свързана с удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос какъв би бил максималният размер на енергията, която АЕЦ "Козлодуй" може да отдели за регулирания пазар, без да е на загуба и без да е застрашена инвестиционната й програма, Николов каза, че работа на ДКЕВР е да направи необходимите изчисления и да прецени.

В момента до края на регулаторния период (30 юни 2013 г.) можем да предоставим всичката си свободна енергия, която не е обвързана с дългосрочни договори или това са 200 000 мегаватчаса, каза Николов. Той посочи, че останалите количества енергия са договорени при осъществените от централата търгове за продажба на енергията на свободния пазар и ако не бъдат предоставени по силата на тези договори се дължат неустойки. Тези 200 000 мегаватчаса са възможността ни в краткосрочен план да повлияем на цената на електроенергията за бита, а в дългосрочен план - нека ДКЕВР да смята, заяви Николов.

Разбрахте ли сега? В края на януари квотите за март и април не бяха продадени, а в края на февруари са продадени чак до края на юни при това на същата цена от 64.5 лева за мегаватчас!!! Каква светкавична реакция, а? Шефа на АЕЦ-а се подиграва с българския народ, като им предлага мижавите 200 000 мегаватчаса. Както и да го смятата това се равнява на продукцията на един от блоковете за само осем дни и осем часа. А двата действащи блока ще произведат тези 200 000 мегаватчаса за четири дни и четири часа!!! Ето това ни е оставил Валентин Николов и менторите му – четири дни от четири месеца!!! Ако ви харесва.

Поевтиняване ли? Да, да, ама някой друг път!

В тези дни на справедлив всенароден гняв всички „медии” и всички „политици” продължават да „не забелязват”, че твърд гарант за непрестанното и нарастващо източване на АЕЦ „Козлодуй”, респективно – обедняване на българския народ, вече девет месеца продължава да бъде действащият член на европейския парламент (ЧЕП), от партия ГЕРБ Владимир Уручев? Да сте чули това име на някой от протестите? Докато този „политик” продължава да тъпче Конституцията на РБ вършеейки в две 100% държавни предприятия не очаквайте поевтиняване на тока даже и с 0.1%! Второто предприятие от където Владимир Уручев ви „прави по-богати” е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО).

Ако протестиращите успеят да свалят Уручев от незаконно заеманите от него длъжности, а така също и Валентин Николов и Марина Армутлиева от постовете им в СД на АЕЦ-а могат да се надяват на преразглеждане на договорите с „свободните” търговци, в посока на вдигането на цените до нивата от началото на 2012 година, за сметка на намаляване на цената за регулирания пазар до близо 10%.

Г. К.




Гласувай:
16



1. mitjo - Напоследък мисля, че тълпите са се ...
28.02.2013 15:10
Напоследък мисля, че тълпите са се дoказали като неефективни и водещи до големи проблеми.
Тълпата е лесно достъпна и лесно манипулируема. Докато отделният индивид като единица в аморфно и свободно множество е трудно управляем и достъпът до него е като в стадата от зебри – как да избереш конкретна зебра, когато всички имат райета.
Мисля, че е време за нов вид протести, при които хората не е нужно да имат едно искане и да се събират в тълпа, достъпна за милиционерските недоносчета и така наречените „провокатори”.
Всички сме недоволни от управлението и то не по една, а по много причини.
Според мен би било по-безопасно и по-ефективно, ако протесът е в някаква свободна форма.
Например да се обяви ден и час, в който хората да са на улицата, вместо по домовете си.
Не е нужно да са на конкретно място – може просто да са на разходка в парка или на път към някой приятел. Важното е да се уточни например да се придвижват пеш, но това да не ограничава седенето по пейките или стоене на едно място. Така никой полицай няма да знае кой е излязъл да протестира и кой да се разхожда, а и няма да има основние да е агресивен. Освен това страхувашите да се включат може би биха участвали.
Властта ще бъде поставена в шизофренично положение, а в същото време хората ще са максимално защитени. Или поне толкова, колкото и когато не протестират.
Другата добра форма на протест е националната стачка. Защо да се лъжем: хората, които ни ограбват, са хората с пари и бизнес. Парламетът, полицията, правосъдната система, са само инструменти в ръцете им.
Последната, която ми хрумва в момента е неплащането на налози. Масовото неплащане на данъци, обезсилва инструментариума, с който ни малтретират.
В момента изчистват ЧЕЗ и останалите посредници от веригата, защото хората изнемогват и доходите към руснаците естествено намаляват, колкото и да ги засилват изкуствено. Това ги кара да се освободят от марионетките. Този процес е представен като воля на народа и не цели и няма да спре ограбването нито ще подобри условията, в които живеем. Затова сега е момента да не останем под контрола на управляващите, но и да се изплъзнем от насилието, което ни готвят, за да ни подчинят. Затова не трябва да се протестира по познатите от историята схеми. Хората трябва да мислят за нови варианти на отреагиране, а не да следват шаблоните на миналото.
цитирай
2. mitjo - Не виждам защо посланията от хората ...
28.02.2013 17:38
Не виждам защо посланията от хората към властта трябва да са прости, ясни и прозрачни, когато властта е потайна и подла. Нека не знят кой и за какво е излязал на улицата, нека нямат удобен вариант за действие, нека влязат в лудницата, която приготвиха за нас. Тогава сами ще се стремят да са ясни и конкретни, за да не им случи отново да не знаят в каква действителност живеят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875936
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930