Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 11:05 - Крещяща некомпетентност ще продължава да аварира АЕЦ „Козлодуй”.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4790 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ето какво е казал за „24 часа” доскорошния доставчик на закусчици, за детски градини и ясли и настоящ изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, около 11 часа след аварийното спиране на 6-ти блок и около 4 часа след като пуснах новината, че „Прогнозата за саботаж с авария в АЕЦ „Козлодуй” се сбъдна!

Той обаче съобщи още, че днес са щели да спират V блок заради 4 дефектни датчика, които са върху тъй наречените приводи. Тяхното предназначение е да спрат реактора. Те са част от системите за защита.

В момента въпросните датчици, въпреки че били дефектни, работели. Ако изключат, нямало да се разбере на какво ниво са приводите. Дори и това да стане, то няма опасност, просто ще намалим мощността, каза още Николов. Пети блок ще бъде спрян, след като се пусне шести.

Вие разбрахте ли, кое спира реакторите – датчиците или приводите? Нито едното, нито другото! Реактора може да бъде спрян от органите за регулиране, които могат да се движат с помощтта на приводите, но могат и да падат от собствената си тежест, без помощта на приводите.

Как датчиците хем са дефектни, хем работят? Как тогава са разбрали, че са дефектни? Вие кога разбирате, че сте погълнали отровна храна? А? Не е ли когато стомахът ви или друг човешки орган сигнализира с болка-симптом, за нередност в организма. (Ядрения реактор играе ролята на стомаха, в „тялото” на всеки ядрен енергиен блок, а не както ядрената мафия му приписва ролята на сърце.) Защо кифладжията Николов не ни каже просто, какви са симптомите? За да ни държи „спокойни” или от елементарно неразбиране? Някой нещо му е казал, той запомнил, каквото запомнил, останалото „донарисувал” и давай да разкзвам на народа.

Потвърждение на това е и продължаващата тирада на Николов, че датчиците показвали нивото на приводите, а не това на органите за регулиране!!! След като вече знаем, че не приводите а органите за регулиране спират реактора, то тогава защо ни е да знаем нивото на първите и да не се интересуваме от положението на вторите? Свещенна простота! При аварийно спиране приводите изключват и органите за регулиране падат в реактора под собствената си тежест, за да го спрат за секунди. Ако датчиците показваха нивата на приводите, а не на органите за регулиране, то тогава при аварийно спиране на реактора, ние (разбирайте - операторите на реактора) няма да знаем колко от шестдесетте и един органи за регулиране са се спуснали в реактора и до какво ниво са достигнали. Казано по-просто, няма да знаем дали сме спрели реактора. Но за сметка на това ще знаем, че приводите са високо над активната зона – мястото в рреактора където се разполага ядреното гориво.

А финала е направо разтърсващ! Нямало опсност а ко не се знаели нивата на органите за регулиране (приводите, според Николов), просто мощността щяла да намалее. Потресаващо! Тогава защо въобще го спират блока? Нали това води до загуби?

Причината за тези бръщолевения на кифладжията е, че докато той е сърфирал с баничарката по детски градини и ясли, на 1-ви март 2006 г., на 5-ти блок, в резултат на аварирала циркулационна помпа, на реактора се подава автоматичен сигнал за намаляване на мощността от 100% до около 66%. Това става с въпросните органи за регулиране. При тази операция част от тях (шест броя, от така условно наречената 1-ва група органи за регулиране) трябва да паднат от собствената си тежест, а други органи, от групи 10, 9 и ако се наложи и 8-ма (в такъв обратен ред се движат) се вкарват в реактора с помощта на приводите, докато се стигне желаното ниво на мощност. И тогава станало ясно, че част от органите, които трябва да се освободят от връзката с привода си и да паднат не могат да го сторят, защото са „залепнали”. Желаното ниво на мощност, заради авариралата помпа, не може да се достигне и дежурния инженер на блока издава нареждане за спиране на реактора. Това става с пускането на самоход, без приводи, на всички 61 органа за регулиране. И, О небеса! Какво става? Цели 22 органа от 61 не искат да паднат!!! Но това става ясно не по показанията на датюици отчитащи нивата на приводите, а на органите за регулиране. Реактора на 5-ти блок беше на ръба да се изпусне контрола над верижната реакция на деление и да се саморазгони до неуправляеми нива.

Кажете ми вие, от къде би могъл кифладжията Валентин Николов да го знае това? Затова сега говори абсолютни врели не кипели. Затова и не се учудвайте, че откакто е станал директор (малко повече от 5 месеца) спирането на 5-ти блок е четвъртия инцидент, на който ставаме свидетели. „Старите кримки” го пържат, както си искат. Следвайки тенденцията не би следвало да очакваме край на поредицата от инциденти. А после и наслда от „грамотните” Николови разяснения.

А къде е ЧЕП Владимир Уручев? Сигурно „кове” закони в европарламента? Или брои милионите във фонда за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация? Нали уж щеше да съветва Николов? Виждаме колко и как го съветва. За какъв ЧЕП тогава го сложиха в управата на АЕЦ-а? Предполагам че и сами се досещате?

Вчера, 5-ти блок беше наистина спрян. Очакваме още „новини”.

Г. К.




Гласувай:
3



1. mitjo - Ще си внесем спецове от някой бра...
25.10.2012 21:26
Ще си внесем спецове от някой братски концлагер. На бас, че тоя пост няма шанс да се класира никъде ;-)
цитирай
2. uff - Като човек, порабитил доста в Енергетиката, ще кажа:
27.10.2012 08:48
Там по принцип работи пълна сган, до най-ниското ниво.
Защо ли?
На клановите структури капе достатъчно, а босовете им могат да се глезят финансово до насита.

Има и впрегатни "говеда", които не смеят да се обадят, защото са усетили остена на безпаричието.

Що се отнася до ядрената енергетика - тя ИМ е неудобна. Защото ако са прекалено вътре, изродеността ИМ ще започне да личи и телесно в поколенията. Но в Ядрената енергетика може да се пипа и отстрани. Например обектът на Доган, "Цанков Камък", също бе част от епопеята "Белене". Има толкова много фактори, за да не(или да) стане една АЕЦ бомба и гадините са сложили ръка на тях.
цитирай
3. uff - И две въпросчета:
27.10.2012 09:27
Дали има разхерметизирани касети заради инцидента?

И дали от бързането за разхерметизиране няма да изпуснат повече "здравословни" газове върху ни?
цитирай
4. gikotev - Re: И две въпросчета:
27.10.2012 10:27
Не знам дали има разхерметизирани касети. Но даже и да има едва ли ще повторят грешката от миналата година, да отворят вентил от първи контур (реакторния, охлаждащ кръг), преди да намалят налягането в него.

Във всеки случай ако има нещо и сега го крият един ден все едно ще се разбере.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832328
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031