Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 09:13 - Агенцията за ядрено регулиране е обезглавена!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8957 Коментари: 12 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какво се случва докато в публичното пространство масово се работи върху поредното ядрено облъчване на хорските мозъци, за появил се частен инвеститор, за проекта АЕЦ „Белене”?

За да си отговорим на този въпрос е хубаво да надникнем в официалната презентация на доскорошния председател на АЯР Сергей Цочев, на интернет страницата на агенцията. И понеже може скоро да я изманипулират ще я копирам тук 1:1, като ще подчертая, че такова е било съдържанието й към дата 2 октомври 2012 г. Ето какво пише там:

д-р Сергей Цочев

Председател на Агенцията за ядрено регулиране

Роден е на 28.10.1954 г

Д-р Сергей Цочев е назначен за ръководител на регулиращия орган по ядрена безопасност и радиационна защита с решение на правителството през октомври 2004 г. След довършване на мандата на предишния председател, през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат.

Преди назначаването му за председател на АЯР, Сергей Цочев е работил в продължение на 25 години в АЕЦ “Козлодуй”. Заемал е редица ръководни длъжности в областта на радиохимията, радиационната защита и опазването на околната среда. Последната му длъжност в АЕЦ “Козлодуй” е била Директор на Дирекция “Безопасност и качество”.

Завършил е Химическия факултет на Софийски университет, специалност радиохимия (1974-1979). Защитава дисертация (Ph.D) в областта на радиоаналитичната химия през 1988 г. Специализирал е в Техническия университет във Виена и изследователския център на МААЕ в Зайберсдорф, Австрия.

Д-р Цочев е член на Българското ядрено дружество, Асоциацията на западноевропейските регулатори по ядрена безопасност и на Европейската група на регулаторите по ядрена безопасност.

Забелязах те ли „през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат”? Това означава, че през август 2012 г. мандата му следва да е приключил и или да му бъде присъден нов мадат, ако това се позволява от нормативната уредба, или да бъде освободен, а на негово място да бъде избран нов председател. Не ли? Вместо това вече повече от месец не се случва нищо подобно. Вместо това се „вихрят бури” около глупаво съчинена история за появил се инвеститор за „Белене”. Защо вкупом и управници и медии, „политици и експерти” неуморно и настойчиво ни „облъчват” с невярната информация, вместо да ни казват истините за случващото се в родната ядрена индустрия? Защо ли? Защо?

Аз ли да ви отговоря или сами ще се достетите? Усещането ми е, че ще се справите и сами. Само ще ви помогна малко, като ви напомня, че в същото това време в същата тази ядрена индустрия се вихри, досущ като Батман, члена на евро-парламента (ЧЕП) Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. И двете събития, протичайки паралелно, оставят огромното болшинство български медии с широко затворени очи!

Сигурно вече се питате, защо Цочев не е сменен или пък с подновен мандат?  И аз не знам. Мога само да се досещам, но няма да ви занимавам с догадки. По-скоро ще изчакам развръзката и тогава ще коментирам, ако си струва, а предполагам, че ще си струва.

Това което със сигурност знам е, че след като беше уволнен през 2001 г. от същия този пост Георги Касчиев неистово жадува да се върне пак там. Малко преди парламентарните избори през 2009 г. се чух с него по телефона. Тогава работех в Пиза, Италия, и му звъннах на служебния във Виена. По време на разговора ни той ми се похвали, че наското се бил сдобрил с Иван Костов, който беше премиер, когато Касчиев беше уволнен от министър Евдокия Манева. Костов го бил призовал да забравят миналото и да гледат по-оптимистично към бъдещото. Непосредствено преди изборите изглеждаше, че новото правителство ще бъде от коалиция между ГЕРБ и СК. Тези индикации даваха надежди на Касчиев, че скоро ще се върне на бял конн в креслото на председател на АЯР. Но съдбата се разпореди иначе. Сега и Костов и Касчиев и кой ли още не се надпреварват да ни държат съзнанието единствено и само ангажирано с пиестите около АЕЦ „Белене” и да не виждаме и да не чуваме нищо друго. Но ние и виждаме и чуваме. И един ден неизбежно ще ги питаме.

Г. К.




Гласувай:
7



1. dembi - г-н Котев, бихте ли разяснили на ...
03.10.2012 12:19
г-н Котев, бихте ли разяснили на неразбралите следното заглавие:

"ГЕРБ се отказаха от одит на „Радиоактивни отпадъци“ - Трима техни депутати внесли докладна за проверка от Сметната палата, но след това я оттеглили, понеже държавното дружество се ПРОКОНТРОЛИРАЛО САМО" ?!?
цитирай
2. gikotev - Re: г-н Котев, бихте ли разяснили на ...
03.10.2012 12:26
Аз мисля, че и без да коментирам всичко е ясно. Не ли? В този блог вече има няколко статии, за това как ГЕРБерския ЧЕП Влад. Уручев е поставен в управата на ДПРАО, за да съдейства за източването на фонда за извеждане на ядрени мощности от експлоатация. Струва ми се, че залъка който се опитват да захапят е доста голям и ще се задавят. За сега остава само да продължаваме да следим и констатираме престъпленията им.
цитирай
3. gikotev - Re: г-н Котев, бихте ли разяснили на ...
03.10.2012 12:28
То има ли какво да се коментира? И така всичко е ясно. Остава да се надяваме, че този път залъка ще им приседне, а до тогава ще продължавам да следя и документирам престъпленията им.
цитирай
4. анонимен - Прав сте, за съжаление. Всичко е от ...
03.10.2012 12:58
Прав сте, за съжаление. Всичко е от ясно по-ясно - вече е и официално подкрепено от властта. Но все пак е тайна защо такива теми не се коментират по медиите. Та на никой ли не е чудно, че предприятие, на което външен контрол не е правен от самото му създаване преди 8 години, сега ще се самоконтролира? Та това е безумен скандал и то на ниво поне министър!
цитирай
5. randel - Г-н Котев, що това кощунство срещу ...
03.10.2012 14:32
Г-н Котев, що това кощунство срещу експремиера Костов, що го слагате и него в мръсният кюп?! Хвърлихте ме в потрес и униние....Нима и той припява в одата на фалша...Или нещо не разбрах правилно?
"...Сега и Костов и Касчиев и кой ли още не се надпреварват да ни държат съзнанието единствено и само ангажирано с пиестите около АЕЦ „Белене” и да не виждаме и да не чуваме нищо друго. Но ние и виждаме и чуваме. И един ден неизбежно ще ги питаме."
цитирай
6. gikotev - Re: Г-н Котев, що това кощунство срещу ...
03.10.2012 18:18
Всичко правилно сте разбрали, Рандел! Да, и Иван Костов припява в одата на фалша, а също така и всички сини и тъмно сини публични фактори. А Касчиев още повече. В този блог има достатъчно доказателства за това поради което сега няма да се впускам в подробности. Съжалявам ако съм накърнил политическите ви възгледи, но аз не влагам капка емоции в твърденията и изводите си. Просто фактите сочат такова развитие на пиесата. Поздрави!
цитирай
7. mitjo - Ама вие да не би да не сте чували, че ...
05.10.2012 01:27
Ама вие да не би да не сте чували, че Костов е за добиване на шистов газ у нас. Ето я и връзката в звеното:
"Впрочем, попитай онзи наш познат, с какво правят фракинга за шистов газ! Не е ли с малки термоядрени(да не замърсят газа) заряди! И не съм ли му дал инфо? Но какво прави той???
Обичаш сметките - направи тогава калкулация, колко цистерни с химически взривове ще са нужни за имитацията на няколко десетки килотона взрив, от проектите за добиване на газ, към плана "Плоушеър". И как се набутват толкова взривове там-долу, при онова налягане и топлина???"
цитирай
8. randel - Дайте повече инфо къде да четем за ...
05.10.2012 11:49
Дайте повече инфо къде да четем за Костов, щото материалите,които сте побликували тук са много. Според вас той малка епизодична роля/партия/ ли има в тая ода на фалша , или е един от големите играчи в пиеската. Щото си мисля ,че да държиш в заблуда природонаселението и да му отвличаш вниманието от важното е бая сериозно основание да си вътре в играта.
цитирай
9. gikotev - Re: Дайте повече инфо къде да четем за ...
05.10.2012 12:22
Най-голямото доказателство е, че Костов не желае да се срещне и говори с мен, макар неколкократно да е бил приканван да го стори. Считано от есента на 2009 г. и до пролетта на настоящата 2012 г.

Друг пример? Медийната група на Иво Прокопиев, близка до Костов и компания, получи в края на миналата година 3 000 000 (три милиона лева) от фондация "Америка за България", за да прокарва американските ядрени интереси и срещу проекта Белене. (Официалните мотиви са други ;-)))) Тези дни в-к "Дневник" си спретна тема Проектът АЕЦ "Белене" и ето линк към нея:

http://www.dnevnik.bg/temi/proektut_aec_belene/

Едва ли ще прочетете всичко писано там, но ако желате си е ваше право. Аз ви препоръчвам, за по-лесно и бързо, само да прегледате снимките към отделните статии и да видите лицата на "компанията". Р. Овч., Бог. Манч., Ат. Тас., мин. Добр., Ив. Кост., американските "инвеститори", Баце Боко и кой ли още не. Ролята на Костов в тази компания е да припява в хора на АЕЦ "Белене" в ролята на "бранител на народния интерес", когато всички знаят че това е дм без огън, като в същото време се прави че не знае за назначаването на ЧЕП Владимир Уручев в борда на АЕЦ "Козлодуй" и едновременно с това на ДПРАО. "Не знае и не забелязва" схемите заради които Уручев е "инсталиран" по върховете на ядрената ни индустрия? Не забелязва изтеклия мандат на председателя на АЯР.

Практически всяко едно говорене на Костов по въпросите на ядрената енергетика го разобличава като съучастник в схемата "Лъжи и кради българите, колкото се може повече". Изберете си която и да е негова медийна изява по темата и дайте линк тук и аз ще я изкоментирам. Поздрави!
цитирай
10. randel - Тогава защо моля обяснете ми ува...
05.10.2012 13:00
Тогава защо моля обяснете ми уважаваният журналист Иво Инджев се пали толкова по АЕЦ Белене ,като бита карта този проект,като е дим без огън както казвате Вие?
цитирай
11. randel - Разбирам, че това е питане, което е ...
05.10.2012 16:48
Разбирам ,че това е питане ,което е по-резонно да отправя към г-н Инджев, но тъй като вие имате с него съвместна книга, сигурно знаете неговото мнение - най-малкото дали за всичко е съгласен с вас. Прави ми впечатление ,че той избягва да коментира г-н Костов, сигурно по тази тема не е "единодушен":)),както казва един наш голям писач с заложби на комедиограф - д-р Тони Филипов.
цитирай
12. gikotev - Re: Тогава защо моля обяснете ми ува...
05.10.2012 19:53
Логично е г-н Инджев да не е единодушен с мен за ролята на г-н Костов в ядрения цирк. Ние двамата гледаме на случващото се от различни ъгли и с различно разбиране. Съавторството в книгата не ни задължава да съгласуваме позициите си. Аз не настоявам който е да е единодушен с мен по една или друга позиция, защото вярвам, че в крайна сметка времето е съдника, който ще си каже тежката дума. Когато му дойде времето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835149
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031