Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 08:51 - Проекта АЕЦ „Белене” – спрян, пренесен или поскъпнал?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4740 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 13.06.2012 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Миналата събота (9 юни 2012 г.) в АЕЦ „Козлодуй” беше реализирано поредното ПР мероприятие наречено „Ден на отворени врати”. Но не за него ми е думата, а това че същото мероприятие беше използваноо от новоизпечения член на ядрената мафия и, по недоразумение, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов да ни поднесе поредното нагло заявление, че предстои още по-дълго и още по-жестоко да бъдеме крадени и унижавани. Ето как стана това, съобщено от Медиапул:

Около 8 млрд. евро ще струва VII блок на АЕЦ “Козлодуй”


Само заради съществуващата електропреносна инфраструктура проектът за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва 2 млрд. по-евтино от АЕЦ “Белене”, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от БТА. В АЕЦ “Козлодуй” в събота се състоя ден на отворените врати.


Според консултантите на България по проекта “Белене” - британската банка HSBC, новата атомна централа щеше да ни струва 10.35 млрд. евро. Това означава, че новият блок на централата ще струва около 8 млрд. евро.


А сега нека се опитаме да си отговорим на въпросите от заглавието. Какво би се случило ако проекта АЕЦ „Белене” беше реализиран и действително ли е спрян той? След пускането на двата блока в експлоатация и до края на ресурса си те биха произвели дадено количество високорадиоактивно и дългоживеещи продукти на деление на ядреното гориво. Това, което никой от ядрената мафия не ни казва е, че някой хубав ден тези опасни боклуци ще се връщат от Русия в България, не казват къде ще се съхраняват, колко дълго и колко скъпо ще струва това. Сега, с решението на властимащите, за удължаване на проектния ресурс на действащите в Козлодуй 5 и 6 блокове на практика ще се произведе почти същото количество ядрен боклук, колкото би произвел един от двата блока в Белене, ако би бил построен. А с другото „мъдро” решение, за изграждането на 7-ми блок в Козлодуй ще се произведе същото количество ядрен боклук, колкото би произвел и втория блок в Белене, ако би бил построен. Вие сами си отговорете на въпроса дали реално е спрян проекта АЕЦ „Белене”. Едновременно с това ще си отговорите и на въпроса, дали той реално си „стои” в Белене или пък не е преместен в Козлодуй. Просто е, нали?

А на въпроса, дали е поскъпнал и с колко вече ни отговори доскорошния снабдител на детски градини и настоящ изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Вал. Ник. От наглото му изявление излиза, че с парите с които биха били построени два блока в Белене сега ще се построи само един в Козлодуй!!!! Дааааааа...... Така, според него и според сметките на банката консултант (HSBC) пренесеният блок се оскъпява цели два пъти. Според последната, официално поискана от руснаците сума от 6.5 милиарда евро и като приспаднем парите за инфраструктурата оскъпяването е около три пъти! А според първоначалната поискана от руснаците цена, в момента на размразяването на проекта АЕЦ „Белене” от 4 милиарда евро, сегашното оскъпяване е повече от четири пъти!!!! Е така, защото така ни харесва!

Нали се досещате, че доскорошния снабдител на детските градини няма как сам да си го е измислил това? Кой тогава е този, който му го е казал? Досетихте ли се вече? Не? ОК, ще ви помогна. Това може да бъде единствено и само неговия официален съветник, евродепутат и член на Съвета на Директорите на АЕЦ „Козлодуй” Владимир Уручев. На позналите честито! Сега сещате ли се защо именно, той беше назначен за съветник на Вал. Ник.? Какъв мъдър съветник!!!

Но все пак остава съмнението, че идеята за двукратното (минимум) оскъпяване на един ядрен енергиен блок е идея на „гения” Влад. Уруч. А ако не е той, то тогава кой? Е, как кой? Неговия ментор и партиен лидер – премиера Слънце! Сега пък ще ми опонирате, че кофпомпата на Тиквата е много куха и поради това там не би могла да се роди такава „велика мисъл”, и ще бъдете абсолютно прави. Този път съм съгласен с вас. Но кой тогава го е „подковал” него? Е, кой, кой? Какво значение има? Българския клон на ЯМ е строго подчинен на руския клон на ЯМ, поради което ви оставам сами да си решите, кой му е подшушнал на Борисов, как се правят тези неща. И за да не ме обвините в болни фантазии нека видим и още една новина, предхождаща с 4 дни глупостите, наговорени в събота от Вал. Ник.

"Росатом": България ни предложи VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

България е предложила на Русия да построи нов блок в АЕЦ "Козлодуй", който ще е седмият поред на тази централа, съобщиха руските информационни агенции ИТАР-ТАСС и РИА "Новости".

България била предложила на Русия!!!??? Вас някой питал ли ви е? Искал ли е вашето съгласие? Поне беше ли ви уведомил, преди това да стори чиновника от „Росатом” Комаров, цитиран в материала? Не? А вие какво очаквате? Ще седне ЯМ да се занимава с вас ли? От къде на къде! Налягайте си парцалите, плащайте си данъците и се радвайте, че още не са ви гръмнали!

Нарочно изчаках цели четири дни, преди да ви „зарадвам” с тези „новини”. Оглеждах се и се ослушвах дали поне един т.нар. български „политик”, от която и да е т.нар. „партия” ще извиси глас, ще се възмути и ще скочи, за да защити поредното нагло посегателство към вашите джобове. До скоро една доста креслива група от тях денонощно биеха барабана и надуваха фанфарите, че били спрели проекта „Белене” и най-голямото разграбване в историята на България. Не беше толкова отдавна поради което се надявам сами да се досетите от кои „демократични” партии бяха те. Сега? Ъ, ъ, ъ ... Нема никой!

И накрая нека обобщим. С вкарването на Влад.Уруч., евродепутат от ПП ГЕРБ и член на ЕНП в ЕП, вече е планирано и задействана схема за олекотяване на всички наши джобове с минимум осем и половина милиарда лева!!! Осемте милиарда идват от двойното оскъпяване на бъдещия 7-ми блок, от 4 на 8 милиарда евро, а половиния милиард идва от никому ненужното т.нар. „удължаване живота на блокове 5 и6”. Осем и половина милиарда!!! Минимум!!! Не ви харесва ли? Ама нали се разбрахме, че вас никой не ви пита! Или искате да ви гръмнем?

Но преди това да се е случило нека ви подскажа и, че лъвският пай от тези минимум осем и половина милиарда лева ще заминат безвъзвратно за Русия. Ейтака, защото е по-бедна от нас! А някои наши „политици” имитират противопоставяне на руските имперски апетити у нас. Нека имитират! Някои даже им вярват.

image

Владимир Уручев (най-отпред в дясно) гласува на партийно събрание на ГЕРБ.

Г. К.

П.П. Оказа се, че докато съм готвил този материал властимащите са се усетили и започнали да замазват изпускането с цената на 7-ми блок, но далеч от истината. Ето какво съобщава Медиапул вчера (12 юни 2011 г.):
 

Управляващите се объркаха колко ще струва VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй"
Управляващите съвсем се объркаха колко ще струва на България изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с поръчания реактор за спрения строеж н АЕЦ "Белене". След като в събота шефът на ядрената централа Валентин Николов, който доскоро бе зам.-министър на енергетиката, обясни, че новата мощност ще струва 8 млрд. евро, в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви в парламента, че цената надали ще надхвърли 5 млрд. евро.

В същото време ядрени специалисти твърдят, че VІІ блок ще струва колкото планираните два блока в Аец "Белене", които по оценки на британската банка HSBС щяха да излязат 10.35 млрд. евро.

 




Гласувай:
6



1. uff - Направо да си финансираме един ITER
13.06.2012 09:43
Цената натам отиде.

Доколкото знам, с бързите неутрони от термоядрените реакции, ИТЕР ще може да гори природен уран. Така и горивото ще си набавяме сами и няма да има изнудвания и далавери. Па и в наука ще инвестираме.
цитирай
2. mitjo - http://kafene. net/analysis. ...
16.06.2012 16:46
http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=25308597
Като имат за водач дърто ченге, което не излиза от роля, защото във вените му тече кръв на долнопробен клоун от роман на Стивък Кинг, какво друго да правят освен да му подражават. Ченгетата са послушни промити гладки мозъци и за стотинки ще изкормят червата и на майка си, за да направят смърдяща огърлица за нечий богопомазан врат, а после ще тръбят наляво и надясно, че бил вещица и правела черни магии с новоредни под въздействието на опиати.
цитирай
3. uff - Питал ли си Кунева за казуса ти
19.06.2012 07:30
Все пак тя се, оказа виновна за спирането на Блоковете.
цитирай
4. mitjo - Гледам тия дни как насъскват хората ...
19.06.2012 12:41
Гледам тия дни как насъскват хората с тояга. Насилието създава силни връзки без насъскваните да съзнават колко са обвързани и как действат според тоягата. Като вързано куче, което пошляпват тук и там, за да озлобее. И после размахват тоягата пред муцуната му, за да скача в желаната посока. Явно някой иска контролирано да отпуши напрежението в обществото като създаде ново такова. Глупаци – въобразяват си, че като сговнят чуждия живот, оправят собствения си.
Вчера Милен Цветков надмина себе си и за пореден път показа, че в тая керлива професия важи йерархията в бранша, а правилата и морала са гола пропаганда (http://play.novatv.bg/program/chastnamilentsvetkov). Да не говорим за разпространявания по нет-а клип с Диана Найденова (http://www.youtube.com/watch?v=4DzXEy1PKU4&feature=related). Журналистите явно си въобразяват, че съсипвайки малкото добро около себе си намаяват престъпността и своеволията на властта. Или си мислят, че като си лепнат дебилни и невинни физиономии, всичко им е простено.
И как е възможно някой да иска нещо от лъжци и лицемери, вместо да прати лъжците и лицемерите в дрънголника. Нима Борисов и Цветанов са незаменими или някой си въобразява, че те са добрият господ, до когото нямат достъп, за да чуе молбите на милите хорица. Отделно, за лице на протеста сложили политолог, който, освен че със сервилничене си вади хляба, видите ли нямал никакви претенции спрямо справедливите действия на милицията – тя нали е за това – да брани властта и да мачка народа нищо, че народът й плаща заплатата (http://play.novatv.bg/play/275077/?autostart=true).
цитирай
5. mitjo - Хората в BG намаляват, обаче нуж...
20.06.2012 12:08
Хората в BG намаляват, обаче нужтите им се увеличвали... Тази статия е много вярна, само че, когато всяко изречение се чете с обратен смисъл. И едва ли някой се съмнява, че по въпроса се скача според руската тояга.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840517
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031