Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 08:56 - Ядрената мафия граби, но никой „не забелязва”.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 9521 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 15.05.2012 09:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Проектният живот (ресурс) на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” е 40 години, а не както сега ни лъжат – 30! Защо ядрената мафия скрива цели 10 години от наистина реалния проектен живот на двете мощности? Нека видим! Прилагам статия във в-к „Дневник“, от края на 2003 г., където това е заявено от шефове на централата:

АЕЦ "Козлодуй" вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

Цитат: „Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.“

Така излиза, че в резултат на предишната модернизация ресурсът на блокове 5 и 6 се е увеличил до 55 години!!! Но не би. Вместо това сега занижават истинския проектен ресурс от 40 на 30 години и освен това „забравят“, за вече увеличения ресурс с още 15 години!!!! Така на практика излиза, че ефектът от похарчените тогава около 500 милиона евро е ОТРИЦАТЕЛЕН и сега трябва да се „усвоят“ нови минимум 250 милиона евро, за ново „удължаване“ на ресурса на съоръженията.

А ето и доказателство за късата памет на в-к „Дневник“, който миналия месец пусна следната „новина“:

Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Цитат: „Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.

На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.“

Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти. А сега де!?

Сега, след като фактите са пред вас, сами би следвало да можете да си отговорите на въпроси от рода: За какво всъщност са похарчени 500-те милиона евро в периода 2003-2006 години? Защо ви лъжат за истинския проектен ресурс на блоковете в Козлодуй? За какво ще бъдат похарчени новите минимум 250 милиона евро, в близките няколко години? Ще има ли още нови „модернизации и удължавания” на проектните ресурси на миощностите в близките 5, 10, 15, 20 и т.н. години и по колко стотици милиони ще струва всеки път това? И още много подобни бих могъл да формулирам, но и вие самите бихте могли да го сторите. Просто дайте воля на въображението си и съм сигурен, че няма да сгрешите.

Не пропускайте и да се замислите, защо „демократичната” българска преса се прави че не забелязва толкова очевадни факти, за гигантски грабежи? Защо нито един български „демократичен” политик също „не забелязва”, за какво всъщност се използва АЕЦ „Козлодуй”? Кои от тях са най-върлите привърженици на тези „модернизации и удължавания”? Аз ли да ви ги посоча поименно или сами ще се досетите? Същите тези „медии” и „политици” вече в продължение на години отказват съдействие по разкриването на далаверата с използването на експериментално ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”! Примерите за това са безброй, но аз ще се огранича със само два, пресни и актуални.

Преди няколко дни „демократичният и обективен” в-к „Дневник” пусна материал със заглавие Компанията за VII блок на "Козлодуй" е създадена. Аз пуснах по-горния коментар, за „модернизациите и удължаванията”, във форума под статията под №35. След по-малко от 10 минути статията беше свалена, както от карето „Най-важните новини”, така и въобще от титулната страница на електронното издание! Същият вестник преди време ми беше наложил едномесечна забрана да коментирам във форумите му, защото в средата на февруари, коментирах как собствениците му са получили 3 милиона лева от фондация „Америка за България”, за да рекламират строителството на 7-ми блок и удължаването на живота на действащите два, в Колзодуй!

Миналата година (2011), в края на месец април, съвсем случайно, на софийско кръстовище, срещнах депутата от европейския парламент Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. Заговорих го. Ние се познаваме от години, от АЕЦ „Козлодуй”, но никога не сме работили заедно. Причината е, че аз винаги съм работил на блокове 5 и 6, а той на малките, от 1 до 4. По време на краткия ни разговор, той не можа смислено да ми обясни, защо до сега не е взел отношение, по повдиганите от мен, от години обвинения, за грамадански и свръх рискови злоупотреби и престъпления в АЕЦ „Козлодуй”. Вместо това набързо пожела да си разменим номерата на мобилните телефони и обеща да се обади в най-скоро време, за да обсъдим фактите и аргументите. Мина повече от една година, но той все не се обажда! Вместо това миналата седмица научихме, че същия „политик” (Уручев) е назначен за консултант, на новият изпълнителен директор на АЕЦ-а! Как се нарича това, решете сами!

Г. К.




Гласувай:
12



1. uff - Проектният живот / Медиите
15.05.2012 11:08
Ами то, Георги, като надуват мощността, трябва да се очаква и по-кратък живот. Камо ли ако горят отпадъци.
Като ползват държавно магаре, що да не си го впрягат и частно. Не е само с износа, ами и чрез ВЕИ.

Медиите, без заможни спонсори, не могат да смогнат и за тампоните на журналистките.
цитирай
2. tsvetanandreev - Какво е всъщност СПАСЕНИЕТО
15.05.2012 11:17
НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЯДРЕНАТА МАФИЯ - РЕЦЕПТА?!?
цитирай
3. nomer1edno - А няма ли да е по-добре да нямаме
15.05.2012 11:22
ядрена енергетика?

ТОГАВА НЯМА ДА ИМА И ЯДРЕНА МАФИЯ -
просто НЕК ще купува от съседите електроенергия на
преференциални цени - иначе има и други продавачи на пазара!
цитирай
4. gikotev - Re: Какво е всъщност СПАСЕНИЕТО
15.05.2012 12:49
Със сигурност в началото на РЕЦЕПТАТА е разобличаването им, което и се опитвам да правя. Следва да се "вдигне на крака" и правосъдната система, каквато в България отсъства през последните 68 години, и да си свърши работа. Тогава нещата ще си дойдат на място, предполагам.
цитирай
5. gikotev - Re: А няма ли да е по-добре да нямаме
15.05.2012 12:51
Ядрената мафия няма националност, нито пък политическа принадлежност. Тя е всепроникваща. И в което и кътче на земното кълбо да се е приютила тя сее единствено и само смърт и грабеж. Поради тази причина не само за България, но и за целият свят ще е най-добре този отрасъл да бъде веднъж и завинаги и колкото се може по-скоро забранен.
цитирай
6. ka4ak - Поздрави за поста!По някое време, белким го приемат за документ!!!
15.05.2012 14:39
А,иначе:

27.04 01:43 - Като чуеш,диагноза РАК,си е кофти!:(((
А никой,не си дава сметка,след Хирошима и Нагасаки,що атомни бомби,се опукаха,на воля,за мерене на пишките!!!:(((

Постинг: 26 април - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ НИКОГА ТАЗИ ДАТА!!!
Автор на постинга: tsvetanandreev

Усмихнат ден!:)))
цитирай
7. boristodorov56 - Браво, Георги!
15.05.2012 18:08
Браво, Георги!
цитирай
8. kostadin - По принцип съм против ядрената е...
15.05.2012 21:07
По принцип съм против ядрената енергия.Никой никога не е застрахован от човешка грешка ,а това си е атомна бомба.
Вярно е ,че спирането на АЕЦ ще лиши BG от създаването на специалисти в тази област и технологичното ни ниво ще спадне на полагащото ни се място.Но даже и да продължим переспективите са ограничени и кратки -няма да има гориво за АЕЦ .
Не се надявайте на поевтиняване на електрическата енергия получавана по традиционите за света до този момент начини.
Сегашните властимащи си осигуриха още 3 начина да взимат тлъсти комисионни ,независимо от изтеглените пари до сега.
Така тепърва ще трябва да си изплатим дългът След това ще се взимат комисионни за продажбата на старият реактор Ще се взимат комисионни за новият реактор в Козлодуй ,пък след 20 години я камилата я камиларя и като започне едно проектиране на газова централа отново тръгват комисионните Щастието е пълно ,но е за сметка на българите ,които така и няма да стигнат никога до благополучието ,което не оценихме, когато искахме демокрацията на западняците или на робовладелска Гърция.Нашата демакрация е исторически нужна ,защото е записана на книга и ще е нещох като възхвала на политиците ни, но не и за добруването на обикновеният българин.Здравеопазването е безплатно по конституция -къде е?Правата на човека -има ги когато имаш пари.Кой в BG има достатачно пари е ясно, но е непоправимо.
цитирай
9. findly - Здравей,
16.05.2012 08:55
Искам да те поздравя за смелостта ти да се заемеш с разобличаването на ядрената мафия. Единици са тези, които се осмеляват открито да съобщават и анализират фактите.
Аз смятам, че такава, ако не и същата мафия съществува въобще в енергетиката. И да добавя, че от началото на управлението на ГЕРБ в НЕК в момента управлява 4-я изпълнителен директор. И всеки от тях е все по-некомпетентен. Да не говоря пък как се забатачи работата, колко специалисти изгониха, некадърно се намесиха в управлението на водноелектрическите централи и т.н. Предполагам, че същото е и в другите отрасли.
Хубав, спорен ден!
цитирай
10. mitjo - Разбрахме, че в Русия тревата има ...
16.05.2012 22:30
Разбрахме, че в Русия тревата има по-големи права от хората. Там, да газиш тревата явно е престъпление ( http://bnt.bg/bg/news/view/76205/razgoniha_okupaj_abaj_v_moskva ). Горките сигурно си нямат природа, за да видят какво се случва с тревата в реалния свят, а не в болните им мозъци. Тук пък в съдебна медицина, колкото по-пострадал си от престъпление, толкова по-скъпо трябва да платиш за медицинско свидетелство като минимумът е 30 лв. Да му мислят пострадалите и безпаричните. За какви права говорим изобщо. Набутали забрани и изисквания до небето за всичко, така че никой нормален човек да не може да ги изпълни и по презумпция да е виновен престъпник, а тия с правата изобщо не заобикалят през разни вратички – за тях врати и стени няма, няма и забрани. Едва ли има човек, който да може да отговори на хилядите изисквания за нещо си, точно за това на всеки, който иска нещо си, му се налага да снася мангизи и тогава, и грам да не отговаря на изискванията, работата се урежда.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833320
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031