Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 08:54 - Бакалските сметки на ядрената мафия.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2050 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или как българския и други дружески клонове на ЯМ тържествено отбелязват 26-тата годишнина от трагедията в АЕЦ „Чернобил”.

Но за да можете в края на тази история да си направите верните изводи и заключения следва да ви „загрея” с една не много известна сред широката общественост новина. А именно, че проектният живот на блокове 5 и 6, в АЕЦ „Козлодуй” е 40 (четирдесет) години. И не е нужно да ми вярвате, че това е така, а единствено и само да помислите. Спомнете си, че по време на дългогодишните страдания за затварянето на малките блокове от 1 до 4 (с реактори ВВЕР-440) нееднократно беше повтаряно, че проектният им живот е 30 (тридесет години) и следва да си го изживеят, преди да бъдат затворени, но това не се случи. Да, но малките блокове са по проект от 60-те години, а блокове 5 и 6 са с цяло поколение „по-млади” – от 80-те години. Поради тази причина те са и с по-добри технически характеристики, във всяко едно отношени иначе ЕС щеше да иска и тяхното затваряне и щеше да го постигне. А сега да се върнем към хронологията на събитията от последната година.

Подготовката започва още през зимата на миналата 2011 г. Ето какво, съвсем небрежно, в деня на празника на жената, 8-ми март, съобщава говорителя на българския клон на ЯМ в-к Дневник:

АЕЦ "Козлодуй" търси оценител за удължаване на срока на 5-и и 6-и блок

АЕЦ "Козлодуй" търси компания, която да определи състоянието на блокове 5 и 6 в момента и какво трябва да се направи за удължаване срока на експлоатацията им, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Двата реактора са с по 1000 мегавата мощност и са пуснати съответно през 1988 и 1993 г. Срокът им на работа изтича през 2017 и 2019 г. От централата се надяват да ги удължат с 15 и 20 години.

Обявеният конкурс е за минимум 2.3 млн. лв., ако се изчисли според гаранцията за участие, която възлиза на 70 хил. лева и е до 3% от стойността на конкурса. Компаниите могат да подават заявка за участие най-късно до 9 май. Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени свободно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Следват словоблудства, които да имитират „организация на конскурс”.

Приблизително три месеца по-късно, пак е празник – 2-ри юни 2011 г. и пак в-к Дневник ни съобщава „радостната вест”:

Руско-френски консорциум най-вероятно ще удължава живота на реакторите в "Козлодуй"

Консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" и "Електресите дьо Франс" най-вероятно ще спечели конкурса за удължаване на живота на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй", прогнозира изпълнителният директор на централата Костадин Димитров, който присъства на откриването на международния атомен форум "Булатом" във Варна.

"Над 100 млн. лв. ще са необходими за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Теоретичното обследване на въпроса ще трае 18 месеца, или най-много 2 години", обясни Димитров. Той допълни, че от обследването ще стане ясно как трябва да се извърши удължаването на живота на двата блока. Този консорциум обединява много фирми, който по наши предварителни оценки ще се справи, каза още Димитров.

Документация  за удължаване на живота на централата първоначално беше купена от около 15 фирми, част от които впоследствие са се обединили в един консорциум с водещи компании - руснаците и французите. "Няма пречки според Закона за обществените поръчки и процедурата може да се проведе. Тепърва ще се гледа техническата документация на заявлението. Считам, че след около три месеца ще бъде избран изпълнител – август или септември", обясни Димитров.

Забелязахте ли? „Обявеният конкурс е за минимум 2.3 млн. лв.” и „Над 100 млн. лв. ще са необходими за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"”. По-малката сума се дава, за да се прецени до колко ще стигне голямата! Няма горни граници, а само долни!

Кави излизат сметките, обаче, по малко от година по-късно. Точно пет дни преди 26-тата годишнина от трагедията в Ченобил, на 21-ви април ни информира в-к Дневник:

Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.

На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.

Договорът за комплексно изследване и за оценка на остатъчния ресурс на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с консорциума между "Росенергоатом" /Русия/ и "Електрисите дьо Франс" /Франция/ е на стойност 31 243 087 лева, или малко по-малко от 16 милиона евро, уточни Николов.

Удължаването на ресурса на експлоатация е сред най-важните в момента енергийни проекти в страната, коментира изпълнителният директор на централата.

Програмата за модернизация ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй", уточни той.

Забелязахте ли? Малката сума е набъбнала от 2.3 до над 31 милиона лива!!! А голямата от над 100 милиона до над 500 милиона (250 милиона евро)!!! И пак няма долна граница! И един милиард да стигне, какво му плащаш?

Нарочно ви спестявам лигавите лъжи на настоящия изпълнителен директор, за „ползите” от тези „инвестиции”, защото нито той нито пък вестник Дневник или която и да било родна медия не пита: „С колко ще се увеличи ядрения боклук, който ще произведат удължените животи на двете съоръжения? Кога той ще започне да се завръща в България, къде, колко дълго и за каква цена ще се съхранява?” Айде сега, подробности от пейзажа!

И какво се получава в крайна сметка? Лъжат със сроковете. Лъжат за действително нужните суми за провеждане на „мероприятието”. Накрая крадат парите от всички нас и сред седем и половина милиона българи не се намира нито един човек, който да забележи, че това си е класическо престъпление. Да, да, вие така си мислите. За тях това си е културно-масово мероприятие, по повод тържествата за 26-тата годишнина от трагедията в Чернобил. Не ли?

Кулминацията на тържествата ще бъде отбелязана с пищен концерт, на връх 26-ти април, в зала 1 на НДК, изнесен от всенародния любимец и изпълнител на хита на столетието „Родната полиция ни пази” Веселин Маринов!

Г. К.



Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842735
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031