Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 12:36 - Арсен в пилетата?
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 6880 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 10.04.2012 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Арсен в пилетата? Надявам се, че не дъвчете сандвич с пиле, четейки този текст. Фактът, за обсъжданата тема, са няколко научни изследвания, които съобщават, че пилета в птицефермите обикновено се хранят с кофеин, активни съставки на Tylenol и Benadryl, забранени антибиотици, и дори арсен. image


"Ние бяхме донякъде изненадани", - казва Kив Нахман, един от авторите на двете проучвания на Центъра за пригодност на бъдещия живот от университета "Джон Хопкинс". "Това, което открихме, е невероятно."

Според него, учените смятали да анализират само антибиотиците. Но в сметката били заложени средства, които позволили да се проведат тестове за други химикали и фармацевтични продукти, така че изследователите направили и тях.

"Ние не намерихме нищо такова, което да представлява непосредствена заплаха за здравето" - казва Nachman. - "Но аз имам съмнения относно това дали е разумно изхранването на животните с тези вещества, които след това ядем. И бях много озадачен. "

Аз също съм израснал на село и си мислех, че знам какво има в моята храна. Но Benadryl? Арсен? Тези проучвания не казват, че вие трябва да се изхвърлите съдържанието на хладилника си на сметището, но те ​​повдигат сериозни въпроси за това, каква храна ние ядем и къде трябва да я купуваме - казва Никълъс Кристоф в статия,
публикувана в Ню Йорк Таймс.

Оказва се, че на пилетата (а понякога и на свинете) често се дава арсен, защото намалява броя на инфекциозните болести и дава хубав розов цвят на месото. Информацията, че такива дози не причиняват вреда на птици или хора, няма, но все пак ...

Големи селскостопански корпорации не предоставят данни за това, какви химикали слагат в храната, така че учените са измислили хитър начин за откриване на тези вещества. В перата на птиците, както и в човешките нокти се натрупват тези химикали и лекарства, на чието въздействие те са изложени. Ето защо, учените от университета "Джонс Хопкинс" и Университета на Аризона изследвали брашно от перата  - вторичен продукт от отглеждането на домашни птици, което е направено от пилешки пера.

Едно изследване, публикувано в списание Environmental Science & Technology, казва, че храненето с брашно от пера обикновено съдържа забранен клас антибиотик, наречен ftorohinolony,. Тези антибиотици (като Cipro), са забранени за използване в птицевъдството, защото те могат да доведат до устойчиви на антибиотици "супермикроби", които създават опасност за хората. Вече, сега, според Американското общество за инфекциозни заболявания, устойчивите на антибиотици инфекции убиват повече американци, отколкото СПИН.

Същото проучване е установило, че една трета от пробите на брашното от пера съдържа антихистамин, който е активната съставка в Benadryl. В повечето изследвани проби е установен, ацетаминофен, активната съставка в Tylenol. Проба на брашно от Китай съдържа антидепресант, който е активната съставка на Прозак.

В литературата по птицевъдство, Benadryl се препоръчва за намаляване на тревожността, очевидно, тъй като на птиците изпитващи стрес, месото е по-жилаво и те растат по-бавно. Със същата цел, може би на птиците се дава и Tylenol, и Прозак.

Изследователите, в повечето проби от брашното от пера е намерен кофеин. Оказва се, че птиците понякога се хранят с кафена утайка и чай на прах, за да не могат да спят и да продължават да се хранят (може би затова те се нуждаят от пов и Benadryl да ги успокоя?)

В друго
научно изследване, публикувано в списанието Science of the Total Environmen, арсен е намерен във всички анализирани проби от брашно от пера. По отраслова оценка за 2011 г., девет от десет пилета бройлери са получаваби с храната арсен.

Тези резултати изненадали някои земеделски производители, тъй като често те не знаят с какво хранят птиците си. Гигантските хранителни компании изискват от земеделските производители да използват тях фуражи, и земеделския производител, обикновено няма никаква представа какво съдържат. Помолих за коментар на Американската асоциация на производители на домашни птици и яйца (U.S. Poultry & Egg Association), но те отговориха, че не бяха запознати с резултатите от изследванията и не могат да кажат нищо.

Какво означава всичко това за потребителите? Изследванията не показват кои точно химикали и в какво количество попадат на масата. Има голяма несигурност, но аз, попитах Nachman, каква храна купува за семейството си. "Отдавна изучавам животнозъдството, и колкото повече го правя, толкова повече ме привличат органичните храни. Ние купуваме натуралното, "- отвърна той.

Аз също. По-рано се отнасях скептично по отношение на естествените продукти, но колкото повече пиша за нашата храна, толкова по-силно е желанието ми семейството ми да се храни с естествена храна - просто ей така, за всеки случай.

По мое мнение, това подчертава недостатъците на търговската селскостопанска продукция. Когато бях малък, нашата семейна ферма, беше безнадеждно неефективна, ние не давахме на нашите животни никакви лекарства. Ако нашите птици показваха тревожност, когато наблизо има лисица и през ум не ни е минавала идеята за решаване на проблема с Benadryl.

Разбирам това така, че бизнес моделът на промишленото производство в селското стопанство е едно невероятно постижение, като евтина храна, която ни спестява пари в магазина. Но ние ще трябва да плащаме много повече за медицина, заради устойчивите на антибиотици инфекции.

С
лед прочитането на тези проучвания, бях нападнат от такава депресия заради положението в селското стопанство, че си задавах въпроса: може ли да ми помогне пилешкия шницел, напоен с Прозак?




Тагове:   арсен,   пилета,   прозак,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. nikikm - Добре и какво?
10.04.2012 19:06
Храниш семейството си с природна храна и избягваш последствията от химхраните. Но съседите отсреща не знаят,нямат и възможност и си гледат децата с това,което се продава. Но твоят син е влюбен в дъщеря им.Той е здрав,а тя отровена от химиите.Какво става с тяхното поколение? Не е само до един от нас, или за малка група от хора.Проблемът е от обществено значение,първостепенно при това.
цитирай
2. zahariada - :))) Re:1 nikikm Благодаря!
10.04.2012 19:31
Така е. Прав си. Битката е трудна и продължителна, но не трябва да се отказваме.
цитирай
3. анонимен - чичо Тиквичка
12.04.2012 11:14
Господине, поздравления за публикацията! Човечеството ще се отрови само, или пък ще се пръкнат мутанти, пред които Франкенщайн пасти да яде. С удоволствие чета всичко от вас, харесва ми начина да поднесете информация по такъв начин, че да проумеят и дори иидиотите. Пишете пак, благодаря Ви!
цитирай
4. анонимен - Похвално!
12.04.2012 15:52
Чест и почитания на блогъра zahariada за информацията която дава като се надявам по този начин все повече и повече хора да ''прогледнат'' отвъд стената на информационното затъмнение и се замислят дори за малко по въпросите които се публикуват в този блог... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39902450
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930