Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 08:56 - На фенове на Тр. Тр. - едно от последните му „геройства”.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 16594 Коментари: 15 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече близо седмица не прекъсват народните ридания по загубата на непрежалимия министър Тр. Тр. Не само по този повод съм длъжен да ви покажа едно от последните му „постижения”, за ваша сметка и риск. Надявам се, че очите леко са ви попресъхнали и ще можете да прочетете и разберете истината.

Става дума за „инвестиция” от € 60 милиона, за замаяна на електро-генераторите, с цел вдигане на мощността на блокове 5 и 6. Тази схема беше анонсирана от Тр. Тр. още на 3 септември 2011 г., в предаването на Кошлуков, в ТВ7. А сега вече можем да проследим и нейната практическа реализация. Главните действащи лица в нея – министър Тр., изпълнителният директор на централата Ал. Ник. и председателя на АЯР Серг. Цоч. И това се случи, както винаги, в момент в който представят престъпните си деяния за нов успех и даже рекорд за родната и световна ядрена енергетика и на благо  народу.

В-к „Дневник”: „АЕЦ "Козлодуй" произведе рекордно количество ток

20 дек 2011

Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" произведоха от началото на годината до 14.40 ч. днес рекордните 15 765 105 200 киловатчаса електроенергия, съобщи БТА.

Същото количество електроенергия е произведено от двата 1000-мегаватови блока на атомната централа през цялата 2008 година. Надминаването на рекорда беше проследено от министъра на иконовиката Трайчо Трайков на монитор в пълномащабния тренажор на Шести блок, където бяха и председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев и изпълнителният директор на АЕЦ Александър Николов.

Според министъра допълнителното количество над планираното, по цени от последния търг за продажба на ток за вътрешния пазар, ще донесе над 73 милиона лева приходи за АЕЦ "Козлодуй". Трайков допълни, че в експерти на министерството са изчислили, че с произведените от атомната централа 16 милиарда киловатчаса за 2011 г. би могло да се освети за няколко минути цялата сухоземна и населена част на планетата.

Очаква се до края на годината АЕЦ "Козлодуй" да произведе близо милиард киловатчаса електроенергия над планираното. Изпълнителният директор на централата Александър Николов допълни, че границата от над 16 милиарда киловатчаса годишно производство досега не е преминавана от реактори от типа "ВВЕР".

Трайков изтъкна, че високите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са постигнати при изпълнение на най-високите стандарти за безопасност и на икономическа ефективност. Според него това е признак, че тук се работи компетентно, като ръководството и персоналът на централата могат да се справят не само с преките си задължения, но и с проект за изграждането на още един реактор на площадката на централата. В отговор журналистически въпрос министърът не се ангажира със срокове за реализиране на проекта, но добави, че се прави всичко възможно той да се осъществи.

Енергийният министър подчерта, че приоритет в момента е удължаването на експлоатацията на двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ "Козлодуй" и е предприета процедура за това.

Модернизацията на реакторите трябва да доведе до увеличаване на топлинната им мощност до 104 процента, обясни изпълнителният директор на централата Александър Николов. Той допълни, че проектът е готов и представен в АЯР, а разрешението за увеличаване на мощността до 1100 мегавата за всеки реактор трябва да се очаква след 5-6 месеца. След това ще се премине към подмяна на генераторите на блоковете, като процедурата е в ход и би трябвало да завърши през 2013 година, допълни той.

Впечатляващ резултат! Но от своя страна този рекорд, показан в конкретно число ни дава възможност да проверим и оценим, как точно е постигнат той. Как ли? Много просто, използвайки инструментариума на елементарната математика.

И нека започнем с констатацията, че календарната 2011 година се е състояла от 365 дни. За двата енерго-блока (5 и 6) това прави общо 730 календарни дни. За да оценим на каква средна мощност са били натоварени, по време на тяхната експлоатация, докато постигнат този рекорд, следва от всичките 730 календарни денонищия да извадим тези, по времето на които енерго-блоковете не са били експлоатирани. И понеже рекорда е установен на 20 декември 2011 г. става ясно, че до края на годината остават още 11 календарни дни или 22 общо и за двете мощности. От сайта на АЕЦ „Козлодуй” научаваме, че през същата година 5-ти енергоблок е бил 37 денонощия спрян, за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. За 6-ти блок, за същият период този престой е представлявал 33 календарни дни или общо за двата блока 70 дни. Като прибавим към тях и общо оставащите до края на годината 22 дни се получава числото 92. Следователно 730-92=638. Толкова дни са работили общо двата блока за да постигнат рекорда.

И накрая, за да оценим средото натоварване на всеки един от блоковете трябва да разделим рекордното постижение от 15 765 105 200 киловатчаса електроенергия на дните през които те са били произведени, а след това и на 24 часа. Числото, което се получава в резултат на това упражнение е 1 029 591.51 киловатчаса електроенергия. Средно такова количество електроенергия е произвеждал всеки един от блокове 5 и 6 всеки час, за да постигнат търсения рекорд. Но така полученият резултат ни показва, че средното натоварване на производствените мощности е с цели 3% над проектно допустимите! Ако така полученият резултат кореспондираше с проектните допуски на реакторите те би следвало да се наричат ВВЕР-1030 (по подобие на вече затворените по-малки реактори ВВЕР-440), а не както е в действителност – ВВЕР-1000!

Но и това не е всичко. Ние получихме средното почасово натоварване на всяка една от мощностите без да отчитаме една неизвестна на широката публика особеност в работата на ядрени съоръжения. И тази особеност на професионален жаргон се нарича „работа на реактора на мощностен ефект”. Това е период в края на горивната кампания, на даден реактор, когато той в продължение на няколко дни (приблизително до около 30) работи принудително на по-ниски от номиналните нива на мощността. Тези нива варират от 97 до 75 % от номиналната мощност на реактора. Това се прави с цел по-ефективно използване на ядреното гориво. Да, но тези принудителни по-ниски нива на мощността влияят в посока на намаляване на средното почасово натоварване на реакторите в рамките на годината. Или казано по-просто, когато реакторите не са били принудени да работят на понижени параметри то средната им натовареност е надхвърляла 3-те процента над максимално-допустимата мощност, както се убедихме по-горе. И това предположение не е плод на развихрената ни фанатзия, а напълно доказуем факт.

Ето какви данни изнася в своя интернет сайт самата АЕЦ „Козлодуй”, в началото на месец март 2012 г. На показаните по-долу графики са посочени помесечните количества произведена електроенергия, за месеците февруари 2012 г. (29 дни) и общо за януари и февруари 2012 г. (31+29=60 дни).

 image

image

Всеки читател, който желае може да се поупражнява с калкулатор, като раздели количествата произведена електроенергия на съответните календарни денонощия, а след това и на 24 часа, за да се убеди, че за разглежданият период натоваренсостта на 5-ти блок е била плътно 105%, а на 6-ти почти 104%. Но ние имаме основание да се съмняваме, че е възможно да съществуват и други, неизвестни нам факти (например приспадане от посочените количества на собствените нужди), които да променят този резултат в посока на увеличение.

А сега нека пак си припомним какво казва изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” пред репортера на „Дневник”, от 20 декември 2011 г.: „Модернизацията на реакторите трябва да доведе до увеличаване на топлинната им мощност до 104 процента, обясни изпълнителният директор на централата Александър Николов. Той допълни, че проектът е готов и представен в АЯР, а разрешението за увеличаване на мощността до 1100 мегавата (Тук е допусната грешка, защото номиналната топлинна мощност на реакторите ВВЕР-1000 е 3000МВт, а след увеличение с 4% би била 3120МВт. Посочените в материала 1100 МВт най-вероятно са електрически, което означава увеличение на натоварването на електрогенератора с 10% над номинала. Кое от двете е вярно си знаят само участниците в постановката. А е възможно и нарочно объркване с цел загубване на следата. – бел. авт.) за всеки реактор трябва да се очаква след 5-6 месеца. След това ще се премине към подмяна на генераторите на блоковете, като процедурата е в ход и би трябвало да завърши през 2013 година, допълни той.

Нека си припомним и изкаването на министър Трайков от 3-ти септември, пред камерите на ТВ7 в диалог с водещия:

Водещ Емил Кошлуков: Добре, дайте ми пример в енергетиката за такъв тип модерно производство с голяма добавена стойност?

Трайчо Трайков: Ще дам един пример за ефективно технологично решение. В момента в АЕЦ "Козлодуй" се работи по проект за подмяна на генераторите на Пети и Шести блокове с по-високопроизводителни генератори, в резултат на което с инвестиция максимум 60 милиона евро ние ще получим допълнително 120 мегавата инсталирана мощност, или по 500 евро на инсталиран мегават. Ако можехме за сравнение да построим АЕЦ "Белене" на цена по 500 евро на инсталиран мегават, тогава АЕЦ "Белене" щеше да излезе един милиард евро. Така че ние търсим такива възможности, такива решения за умни подходи, с които да постигнем максимален ефект с минимални пари.

Водещ: И единственото, което министерството прави в тази посока, е да финансира чрез европейските фондове такъв тип проекти и бизнеси?

Трайчо Трайков: Конкретно този ще си го финансира централата.

Излиза, че целите поставени пред „инвестицията” от 60 милиона евро (120 милиона лева) е практически отдавна изпълнена, но независимо от това тя продължава да се промотира, с цел ... „усвояване” на средствата!!! И това става в присъствието на тримата най-отговорни фактора за състоянието на ядрения сектор в България в момента – Тр., Цоч. и Ник.!!!

Но нека продължим с „дисекцията” на рекорда от 20-ти декември 2011 г. Вече видяхме от изказването на Ал. Ник., че разрешението за увеличаване на мощността следва да се очаква след 5-6 месеца. А ето какво виждаме и във все още откриваема в интернет презентация на бившия изпълнителен директор Дим. Анг., изнесена пред гостите на годишната среща на форума „Булатом”, през 2010 г.

 image

Няма грешка. И двамата твърдят, че едва през втората половина на 2012 г. следва да се получи разрешение за работа на по-висока от номиналната мощност. А какво се получава на практика? Вече минимум година и половина блоковете са натоварени над пределно допустимите нива без разрешение от АЯР! И самият шеф на АЯР празнува това нарушение!

Но и това далеч не е всичко, което може да се каже около този рекорд. Ето още един откъс от медийното отразяване на събитиети: „Според министъра допълнителното количество над планираното, по цени от последния търг за продажба на ток за вътрешния пазар, ще донесе над 73 милиона лева приходи за АЕЦ "Козлодуй". Трайков допълни, че в експерти на министерството са изчислили, че с произведените от атомната централа 16 милиарда киловатчаса за 2011 г. би могло да се освети за няколко минути цялата сухоземна и населена част на планетата.

За втората част от съобщението министъра твърди, че изчислението било направено от експерти на министерствот, но не е ясно, кой е „произвел” 73-те милиона лева „приходи” за АЕЦ-а. И понеже експертите от МИЕТ са много по-загрижени за обгрижването на света с електроенергия, отколкото на българският народ, ние ще се заемем с не леката задача да проверим, какъв е истинският икономически ефект от рекорда. За целта пак посягаме към калкулаторите. И така, при постигната максимална цена от 72 (седемдесет и два) лева за един мегават-час електроенергия (или 7.2 стотинки за киловат-час), на последните търгове имаме 72 000 (седемдесет и два хиляди) лева на блок, за един час, защото мощността им е 1000 мегавата. Така, за едно денонощие всеки един от блоковете ще произведе продукция равняваща се на 24 часа по 73 000 лева, което се равнява на 1 728 000 лева. До края на годината (2011) остават 11 календарни дни или общо 22, за двата енерго-блока. И сега следва да умножим 22 дни на 1 728 000 лева на ден, за да получим 38 016 000 (тридесет и осем милиона и шеснадесет хиляди хиляди) лева. Разликата с твърдението на министъра е приблизително на половина. Явно за тези сложни сметки няма достатъчно подготвени експерти в повереното му ведомство или тази „пара в свирката” цели нещо съвсем друго? И какво може да е това друго нещо ако не раздаването на още по-тлъсти премии, послучай историческия рекорд? Честито на рекордьорите, както се казва! Но понеже заявените от министъра допълнителни приходи за АЕЦ-а са представени в съобщението като нещо което прилича на печалба или даже безплатен обяд се налага да поразсъждаваме още малко. Така ли е това или не?

Ако продукцията на електроенергия за последните 11 дни на декември не беше реализирана, така както ни я представвят, благодарение на рекорда, а през това време се изпълняваше годишния план, какво щеше да се случи тогава? Същата продукция щеше да се реализира през първите дни на януари 2012 г. Какво излиза тогава на практика? Излиза, не само че няма допълнителен приход от 73 милиона лева, а няма и такъв за 38 милиона, защото по-рано реализираната продукция води единствено и само до изпреварването на инфлацията и нищо повече. Ако приемем, че инфлацията за една трета от месеца е половин процент (около реалистичните 1.5% на месец) ще получим допълнителни приходи от по-малко от двеста хиляди лева. И то при условие, че разплащането на търговците се централата става ден за ден. Внушението, което министъра се опитва да направи пред широката публика, с твърдението си за много милионни приходи се базира на факта, че хората не знаят, че горивната кампания на даден реактор (времето между две презареждания с ядрено гориво) не е дъвка или ластик, който се разтяга. Не. Продължителността на всяка една горивна кампания се знае предварително, още преди реактора да бъде затворен и пуснат в експлоатация за пореден път. Продължителността на горивната кампания се измерва в т.нар. „ефективни денонощия”, за разлика от календарните, с които ние боравим ежедневно. Ако в рамките на едно календарно денонощие реактора е работил на 85% от номиналната си мощност, то той ще е изработил 0.85 ефективни денонощия от кампанията си. По този начин, натоварвайки реакторите до нива от 105 и повече проценти в рамките на едно календарно денонощия ще имаме изработка на 1.05 ефективни. Така престъпното повишаване на мощността на двата реактора ще доведе до по-бързото приключване на горивната кампания в календарният график, но по никакъв начин няма да удължи работата им. Тогава, например, ако за един реактор-рекордьор е било предвидено да бъде спрян за презареждане на 15 май то това ще се случи на 1 май, защото е бил „надуван” над номинала. И той ще е произвел същото количество електроенергия, колкото и ако беше работил до 15 май. Резултат – изпреварване на инфлацията с около половин месец, за сметка на непредвидимите последствия от нерагламентираното натоварване на мощностите. Следват фанфари, тържества, премии, ПР и т.н. и т.н.

Но не на последно място възниква и още един въпрос. За медиите. Не само цитираните тук, а повечето български медии, които са отразили не само този рекорд, но и ред други „заслуги” на родната ядрена индустрия. Защо тези медии, които се кълнат във вярност към етичния кодекс на журналиста, не информират читателите си обективно и правдоподобно. Защо не търсят алтернативни източници на информация, а винаги и само се позовават на високопоставените представители на сектора? Защо ли? Защо?

А ето и какво казва шефа на АЯР в началото на 2012 г., по националното радио:

Сергей Цочев: Никога не е обсъждано изграждането на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев заяви, че никога не е обсъждан вариант за изграждане на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", но е възможно мощността на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде увеличена до 1050 мегавата .

Излиза, че той не знае, че това вече е факт? Дали?

Както виждате, уважаеми фенове на ЕнтЕлЕгентния Тр. Тр., той ви е оставил бомба със закъснител, като предварително си е осребрил зрелището, което ще ви се случи, а той радостно ще наблюдава отстрани. И това не е единствената негова гавра с вас. Абсолютно по същият начин стои и въпроса със схемата за удължаване на живота на блокове 5 и 6. но виждам, че вече сте уморени, та за нея ще ви разкажа друг път. РИвете за него! РИвете за този „топ мениджър”, както сам се определя! Или топ престъпник? Не знам? Решете си сами!

Г. К.

П.С. За домашно: Колко човека от 4200 членния персонал знаят за тази далавера? И какви са им аргументите да мълчат?


Тагове:   НИК,   рекорд,   Ди,   тр тр,   ал,   серг цоч,   анг,


Гласувай:
17



1. uff - Повишената мощност
26.03.2012 11:46
Те мощността са я били повишили топлотехнически(така да са каже), с руските части, дето се оказаха менте.

http://www.energyonline.bg/2012/02/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B8/

Оказа се, че далаверата, за която тръбят, не е за българския потребител.
.............................................

Далавера, за каквато ти говориш, по-трудно ще изгърми. Там има и доста голямо военно-политическо измерение. Естествено Мафията извлича финансова изгода от това статукво.
Ако не бяха ядрените тайни на БГ, офицерите нямаше да са с такива големи пенсии и влияние. Да не говорим, че те са червените палачи.
цитирай
2. injir - Героите вече ги знаем. Геройство е ...
26.03.2012 12:58
Героите вече ги знаем. Геройство е да задигнеш някой друг милион. Ах, знаели ли са Ботев и Левски за какво рискуват живота си... Ако знаеха, нямаше да си мръднат пръста за тая България.
цитирай
3. demonwind - Само да не
26.03.2012 13:13
повишат мощността така, че хилядотонните капаци да не изхвръкнат като коркови тапи в небесата... Че Украйна голяма, ама Чернобил разката фамилията на цяла Европа. Ама и сега с тая Фукушима, май ще станем резистентни към радиацията ;)
цитирай
4. zabylgarite - КУР ЗА ТЯХ
26.03.2012 15:50
ДА ЕБА ТЯХНАТА МАМА ПРОДАЖНА И МАЗНА!
цитирай
5. georgimet - до кога няма да им пука на повечето българи?
26.03.2012 16:15
АЕЦ "Козлодуй" ли трябва да експлоадира? Това се питам, когато виждам как иначе интелигентни и млади хора приемат за даденост факта, че държавата ги лъже и краде ежедневно. Просто са го приели, и дори не искат да знаят как става и какво може да се направи по въпроса. Пълно обезверение и апатия. Та, до кога така? Ами според мен, докато не стане нещо, което да ги разтърси и да ги събуди от летаргията на мисленето. И това нещо може да е примерно гръмването на АЕЦ "Козлодуй". Като гледам какво става там, това никак не е изключено.
Поздравления, г-н Котев, не спирайте. Да сте жив и здрав! :)
цитирай
6. georgimet - знаели са
26.03.2012 16:18
injir написа:
Героите вече ги знаем. Геройство е да задигнеш някой друг милион. Ах, знаели ли са Ботев и Левски за какво рискуват живота си... Ако знаеха, нямаше да си мръднат пръста за тая България.

Много добре са знаели. И по тяхно време е имало много продажна измет сред българските "големци". Но въпреки това са имали надежди да сме свободна и правова държава. И делата и смъртта им заради тази надежда не са били напразно. По това мисля, че няма спор.
цитирай
7. sartorium - Тук възниква и въпросът , доколко можем да се доверим
26.03.2012 20:34
на изнесените от ръководството на АЕЦ , данни , след като и проверяващи и проверени гризат един и същи кокал и не се съмнявам , че ще направят всичко възможно да не го изтърват . Подобни ентусиазирани изказвания на Тр. Тр. биха били по-подходящи за някоя селскостопанска кооперация , която е преизпълнила плана за бране на домати с няколко тона .
Все пак не се разбра , получила ли е АЕЦ Козлодуй разрешение за работа на мощност 104% или си я покрива мощността и без такова разрешение . Или пък , как да си оправдаем откраднатите милиони като ги пишем бонуси за добре свършена работа , нищо че е малко незаконна :-))

цитирай
8. gikotev - Re: Тук възниква и въпросът , доколко можем да се доверим
26.03.2012 20:41
Разрешение за работа на 104% все още не е издадено!
цитирай
9. sartorium - Разбира се , че не е издадено . Аз всъщност се опитах да ги иронизирам , може би
26.03.2012 20:59
не много удачно .
Такова разрешение (както е видно по-горе в постинга ти) "може да се очаква" към края на тази година . Както се казва във вица : "А дано , ама надали" . При условие , че големият руски брат иска да продава обновявания , първо ще трябва да се споразумеят кой колко ще налапа от далаверата . Тая изгодна за България сделка ще я плати естествено българинът . Какво излиза накрая - произвеждаме електричество да осветим и Луната , а цената на тока продължава да расте . Гледайте сега лятото дали няма да има поредно увеличение .
цитирай
10. qwerty1234 - Някой пак не е чел :-)
26.03.2012 21:32
1) Ако може да не смесваш електрическа и топлинна мощност - реакторите си работят на 100% топлинна и 104% електрическа;
2)Ако беше чел внимателно програмата за модернизация нямаше да се чудиш какво става;
3)Смяната на генератора е за да има смисъл повишаването на топлинната мощност, 104% електрически и сега си ги прави.
цитирай
11. gikotev - Re: Някой пак не е чел :-)
26.03.2012 21:53
Нарочно и в извънреден порядък пуснах коментар №11, за да се види гърча на олигофренията.

В публикуваният в постинга линк към презентацията на Дим. Анг. има графика с КПД-тата по блокове и години. Там се вижда, че най-високото достигано ниво до сега е 34%, което, ако е вярно, би означавало достигане на максимална електрическа мощност от 102%, при работа на реактора на номинал - 3000 МВт. Без престъпно и неразрешено вдигане на мощността на реактора е невъзможно да се стигне до нива на електро-генератора от 105 и повече проценти! Елементарно, но не и за кухи лейки, като автора на този коментар, който, за пореден път отбелязвам, се е регистрирал тук, само и само да лее помия, а собственият му блок е по-празен от скъсана торба. Нека този двупръсточел олигофрен не се хаби повече да пише тук, защото няма да го огрее. Има си блог - да си пише там!
цитирай
12. boristodorov56 - Солидарен!
27.03.2012 08:59
zabylgarite написа:
ДА ЕБА ТЯХНАТА МАМА ПРОДАЖНА И МАЗНА!

цитирай
13. mitjo - Боко Тиквата излъга за Белене. Това ...
29.03.2012 02:36
Боко Тиквата излъга за Белене. Това със сигурност не беше откровенно говорене и бебетата могат да го видят. При толкова много лъжи и грам да не смогне да си ошлайфа поведението, егаси темерутът нескопосан.
цитирай
14. momchil - Интересно, какво мислят другарите ...
25.10.2012 20:32
Интересно, какво мислят другарите европейци за тази практика на АЕЦ-а. Те изобщо ли не подозират или знаят, но си траят. Разбира се възможно е посланниците и прес аташетата да не грабнат веднага калкулаторите и така да пропуснат подобни разсъждения няма да им минат през главите. Ако обаче бъдат запознати официално.... . Ами Гринпийс защо и той мълчи? Или нашите зелени.
цитирай
15. momchil - Интересно, какво мислят другарите ...
25.10.2012 20:33
Интересно, какво мислят другарите европейци за тази практика на АЕЦ-а. Те изобщо ли не подозират или знаят, но си траят. Разбира се възможно е посланниците и прес аташетата да не грабнат веднага калкулаторите и така да пропуснат подобни разсъждения няма да им минат през главите. Ако обаче бъдат запознати официално.... . Ами Гринпийс защо и той мълчи? Или нашите зелени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9864119
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930