Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 08:19 - Продажни български медии пробутват алтернативен клон на ядрената мафия у нас.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5129 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 15.03.2012 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предлагам на вашето внимание скорошен материал на електронния вестник Медиапул, публикуван дни преди първата годишнина от трагедията в японската АЕЦ „Фукушума-Диичи”. По хода на статията аз коментирам в скоби, с наклонен шрифт.

 

България на ядрен кръстопът

 

В началото на февруари Уърлд Нюклиър Нюз (World Nuclear News - WNN) съобщи, че американските регулаторни органи по безопасността са дали зелена светлина за изграждането на първите два нови ядрени реактора от най-висок клас. Така бе потвърдена безопасността на реактори АР1000  на компанията "Уестингхаус” (Westinghouse) и те ще бъдат изградени в щата Джорджия. Това е първият ядрен проект, който стартира, след като се е съобразил с препоръките след аварията в ядрената централа "Фукушима” през миналата година. (Цъ, цъ, цъ, цъ ... И к’ви са тези препоръки? Чии са? Къде можем да ги видим и прочетем? Или това са незначителни подробности от пейзажа?)

Реакторът АР1000 има модулна конструкция. Вече са започнали дейностите по изграждането на най-големия модул, където има пространства за съхранение на отработеното гориво, пренос, топлообмен и събиране на отпадъци вътре в корпуса на реактора. (Щом отработилото ядрено гориво ще се съхранява в корпуса на реактора, то тогава тези централи трябва да се строят за стотици хиляди години напред да издържат, без да се разрушат и изпуснат радиацията. Пълна глупост!) Планира се тези най-съвременни реактори под налягане и капацитет 1107 MWe да бъдат пуснати в експлоатация през 2016 г. и 2017 г.

И докато американците гледат в бъдещето, ядрената стратегия на България е на кръстопът (Но затова пък ние (Медиапул) сме тук, за да ви ориентираме. Ама вие не се ли сетихте веднага?) при положение, че над 30% от производството на електроенергия в страната  и в момента се осъществява от ядрени мощности. В същото време България е в технологичен плен на руската атомна индустрия (Тези са лошите! Пазете се от тях!), наследена от съветския период и се наложи под натиск да затвори 4 от своите 6 реактора. Последните два поддържа с постоянна модернизация с технологии на германската "Сименс" (Siemens), американската "Уестингхаус"и френската "Арева" (Areva) (Ако не бяха добрите...?).

Правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев през последните години се опитаха да вдъхнат живот на следващ руски ядрен проект на територията на България, заявен още по време на комунистическия диктатор Тодор Живков през 1981 г. И до този момент страната няма подписан договор за изграждане на ядрена централа в Белене, но прави разходи за стотици милиони по частични споразумения с руската страна. (Казахме ли ви, че са лоши?)

Настоящето правителство в България дойде с ясна заявка да разследва парите и злоупотребите в този проект от една страна, и заяви ясен курс на диверсификация в енергетиката, включително в ядрената, тъй като страната ни е над 90% зависима от Русия. Все още обаче като Дамоклиев меч виси опасността да бъде подписан договор с руската страна за изграждане на АЕЦ "Белене”, въпреки пълното противоречие за заявената политика и многократните скандали, свързани с качеството на руското оборудване.

Само преди година министър-председателят на България Бойко Борисов по спешност изпрати правителствен самолет, за да бъдат подменени дефектни приводи от защитата на реактора в АЕЦ "Козлодуй”, намиращи се в първи контур. Инфарктната ситуация постави под съмнение годността и трайността на доставената продукция.

Буквално преди дни Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия започна разследване за крупни измами в сферата на производството и доставката на оборудване за атомни централи в страната и чужбина. Като основни заподозрени са генералният и търговският директор на "Атом-Индустрия“, която е доставчик на продукция за атомно и енергийно машиностроене и директорът по доставките на "ЗиО-Подолск“, която е един от най-големите в Русия производители на оборудване за атомни централи. Междувременно стана ясно и, че поръчките за оборудване за чужбина, които има фирмата, са за АЕЦ в Иран, Индия, България и Китай.

Според източници на руското разследване става дума за т.нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ "Козлодуй", за които се оказало, че са изработени от стомана с качества, които не отговаряли на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка. Машиностроителният завод "ЗиО-Подолск" е изработил 8 от въпросните подгреватели по поръчка на българската фирма "Атомтоплопроект", отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане.

Първите 4 агрегата са доставени през 2010 г., монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация. Другите четири агрегата са за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпратени в България в края на 2010 г. и началото на 2011 г. Сумата, платена от българската страна, е около 29 млн. евро.  Ако се окаже, че металът е некачествен, българската страна тепърва трябва да търси отговорност на доставчици и производители.

През миналата година руските власти се опитаха безуспешно да прикрият факта за рухването на огромна 14-метрова стена при строежа на нова ядрена мощност близо Санкт Петербург. Аварията като по чудо се е разминала без жертви, а информация за инцидента изтече в руски информационни сайтове. Въпреки всичко руската ядрена индустрия, с подкрепата на държавата, прави неистови усилия да стъпи на пазара на Европейския съюз със своите технологии, които според някой наблюдатели, очевидно са компрометирани. (Този списък с провиненията на лошите може да продължи до безкрай. Но нека сега, по-долу, видим как я карат и добрите.)

Преди няколко месеца Чешката република, доскорошен съюзник на България в социалистическия лагер, започна мащабни стъпки за разширяване на ядрената си енергетика. Според публикация на Шон Карни от "Уолстрийт Джърнъл” държавната компания ЧЕЗ (CEZ AS) готви проект за 25 милиарда долара за изграждане на пет нови ядрени мощности, първите две от които трябва да заработят до 2025 г. (Аз търсих в сайта на "Уолстрийт Джърнъл” статия с такова съдържание, използвайки за критерий CEZ AS, но не намерих. Опитайте и вие.) ЧЕЗ е поканила трима кандидати за участие в последния кръг от конкурса – френската "Арева”, в която държавата има контролен дял; "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric Co.), базираното в САЩ подразделение на японската "Тошиба" (Toshiba Corp.); и руското държавно ядрено дружество "Росатом". (За да има и за добрите и за лошите.)

Реално при избора на изпълнител чехите трябва да решат дали да продължат с европейски партньор, дали да увеличат зависимостта си от енергийния мастодонт Русия или да диферсифицират отношенията си чрез американско-японския екип. Някои чешки политици смятат, че страната е вече твърде зависима от Русия в енергийните си доставки (Викам ти, дъще, сещай се, снахо! Чехия е дъщерята, а България – снахата.), пише в статията си Конъри (Последно, Карни или Конъри? Може би това не е единственото разминаване от материала на "Уолстрийт Джърнъл”? Ако въобще има такъв.) като отбелязва, че около три четвърти от доставките на петрол и газ, както и цялото ядрено гориво, използвано в страната, идват от Русия. Той цитира чешкия премиер Петр Нечас, който е заявил желанието на оглавяваното от него правителство да задълбочи трансатлантическите връзки.

В статията на "Уолстрийт Джърнъл” е цитиран и Вацлав Бартушка, специален пратеник на чешкото правителство по енергийните въпроси, който казва, че Чешката република иска да увеличи дела на електрическа енергия, произведена от ядрени реактори, от сегашните 30% до 50%. "В някои страни битуват анти-ядрени настроения", казва Бартушка. - Но поне докато алтернативните енергийни източници не подобрят икономическата си изгодност, "за нас решението е в ядрената енергетика." (Не знам какво и дали въобще нещо е казал този Бартушка, но истината е, че ако световната ядрена мафия, през последните 70 години, не подтискаше развитието на алтернативните източници на енергия, мултиплицирайки в многомилиардни тиражи лъжата, че ядрената енергия била най-евтина, сега те щяха да бъдат за струват жълти стотинки. Но и това скоро ще се случи, независимо от „облъчванията”, като този скалъпен пасквил.)

ЧЕЗ, която в момента експлоатира шест ядрени реактора, отдавна е сред водещите европейски износители на ток към съседна Германия и други държави, отбелязва още "Уолстрийт Джърнъл”. Според Вацлав Бартушка ядрената авария в Япония подчертава необходимостта от въвеждане на високи стандарти за безопасност. (Е добре де, високи. Колко високи да са тези стандарти? Кой измерва височината им и другите измерения, ако имат такива?) В същото време той смята, че за да се постигнат целите за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата, ядрената енергетика е от решаващо значение. (А да спомене за натрупването на високо-радиоактивните и дълго живеещи боклуци Бартушка не му е стигнало място в журнала, а?)

"Действително прегоряхме в еуфорията от финансиране и субсидии за изграждане на фотоволтаични мощности", добави той. (Член на ядрената мафия, какъвто явно е Бартушка, едва ли някога е бил във фотоволтаична еуфория? Не съм чувал до сега за подобен екземпляр.) "На този етап ние не възприемаме възобновяемите енергийни източници като средство за прогрес, ако субсидирането им ще излиза толкова скъпо." (А колко скъпо, дълго и рисково ще струва сухранението на ядрения боклук Бартушка пак забравя да спомене. Нито пък автора на българската статия!)

"Ние вярваме, че перспективата за решаване на проблема с глобалното затопляне и търсенето на енергийна сигурност в крайна сметка ще убеди повечето правителства, че атомната енергия е най-малката злина", смята анализаторът от "Ренесанс Кепитъл” (Renaissance Capital) Дерек Уийвинг, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл”. (Това че някой си вярва в нещо, което не кореспондира с действителността и се опитва да ни „облъчва” не означава, че сме длъжни да му се връзваме. Най-вече на твърденията му, че „търсенето на енергийна сигурност в крайна сметка ще убеди повечето правителства, че атомната енергия е най-малката злина”. На практика всичко е вярно с сточност до обратното!)

 

Край на статията. Но следва да си отговорим на въпроса: Защо родната „демократична” медиа се е загрижила за извеждането на България от „ядрения кръстопът”? А отговорът, както винаги е скрит на най-видното място, така че да избоде очите на търсещите го и те пак да не го намерят. Къде ли? В горният десен ъгъл на титулната страница на „демократичната” медия Медиапул. Какво виждате там? Нищо ли? А банера на фондация „Америка за България”? Виждате ли го? В този рекламен банер и се крие грижата на шепа предатели за нашето бъдеще. Спонсора си е платил и поръчката е изпълнена. На връх първата годишнина от трагедията в Япония! За изненаданите ще отбележа, че това не е единствената българска медиа и организация, която е получила пари от същата фондация и ще продължава да ни „облъчва и подковава” с идеята, че е по-добре да се построят блокове 7 и 8 от добрите американци, за сметка на 1 и 2 блокове в АЕЦ „Белене” от лошите руснаци. И по възможност аз ще продължавам да публикувам и коментирам тук „най-успешните им попадения”.

Истината е, че и едните и другите са еднакво и добри и лоши. Те искат да си правят убийствения бизнес на наша територия и за наша сметка. Както обичат да казват: „Нищо лично – просто бизнес”. И ние нямаме нищо лично, но да си правят бизнеса у дома, а не при нас!

Г. К.





Гласувай:
8



1. uff - Блок на Уестингхаус
15.03.2012 19:01
За нов блок в Козлодуй, дали ще е вредно за работниците на работната площадка?
Ще се надишат ли с радиоактивни газове?

Пари за сметка на здраве.
Знае се, предимно кой етнос ще се навие и какви ще бъдат последствията за региона.
цитирай
2. mitjo - http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWsteinberg2.JPG
17.03.2012 18:35
Утре при Цветанка Ризова по NTV ще дават гръмналия бушон Тр.Тр. Днес при Кабовски е бил „новият” бушон Д. Д. Като се сетя и за Цв. Цв., Б.Б. и ми става адски противно смешна тази селяндурска симетрия в инициалите.
цитирай
3. mitjo - http://chitanka.info/book/2871-rusija-na-putin
19.03.2012 00:29
...Ако считаше някого за по-нискостоящ от себе си, не очакваше да му опонира, а ако му опонираше, той се превръщаше във враг. ... Затова щом някой му противоречи, Путин веднага го призовава „да спре с истериите“. Това е причината за отказа му да се включи в предизборните дебати. Дебатът не е неговата стихия. Не знае как да води диалог. Неговият стил е военният монолог. Щом си подчинен, ще си държиш устата затворена. Когато станеш началник, започваш ти да произнасяш монолози и подчинените ти са длъжни да се правят, че се съгласяват. ... Дори на Великден вместо възкръсналия Христос, пак Путин се яви на хората. ... Тримата несръчно и комично се кръстеха, а Медведев първо докосваше челото си, а после гениталиите си. Да ти се догади. Путин се здрависа с патриарха, Медведев го последва, сякаш беше един от техните другари. Според църковния ритуал би трябвало да му целунат ръка. Патриархът се направи, че не е забелязал гафа. ... Кажете ми, какво да му харесвам на този човек? Той профанизира всичко, до което се докосне. ... . Министърът на отбраната не подаде оставка. Той е личен приятел на Путин... Защо толкова не харесвам Путин? ...заради цинизма, расизма и лъжите му, ... заради избиването на невинни хора, което не спря нито за миг... Той плете мрежи от чисти измами, лъжи вместо истини, думи вместо дела. В момента е много модерно да се правят фалшиви политически движения по директива от Кремъл. Путин по чиста случайност се сдоби с огромна власт и я използва с катастрофални последици. Не го харесвам, защото той не обича хората. Презира ни. За него сме само средство към собствените му цели, за получаването и запазването на лична власт, нищо повече. Затова смята, че може да прави с нас каквото си поиска, да си играе с живота на хората както си поиска и да ни унищожава когато си поиска. Ние сме нищо, а той, който благодарение на късмета се изкатери до върха, днес е цар и господ. И преди в Русия сме имали лидери с подобен мироглед. И това ни е довеждало до трагедии, до масови кръвопролития, граждански войни. Не искам повече. Затова толкова ненавиждам този типичен съветски чекист, когато го видя да крачи наперено по червения килим в Кремъл към трона на Русия....
цитирай
4. uff - Re: http://chitanka.info/book/2871-rusija-na-putin
19.03.2012 07:50
Институтите работят много усърдно с Путин върху масите В РУСИЯ.
Поразгледай речи в Ютуб на Путин.

Там го правят, да изглежда умен и обаятелен, макар навън да се запомни с педофилската му изцепка. Червеите са добре в ябълката, но отвън се вижда червива ябълка.
Клакьорите за Путин са голяма маса и постоянно го набиват в главите на другите.
Да не забравяме комунизма!
цитирай
5. mitjo - Пуснах този цитат не заради Путин. ...
19.03.2012 14:19
Пуснах този цитат не заради Путин. Всеки средно умен човек сам може да се сети с чие може да се замени неговото име и нещата пак да отговарят на действителността, само че у нас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873124
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930