Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2012 08:30 - Отровната Фукушима.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5400 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Измина една година от трагедията в Япония. Ето как "Дойче веле" разказва и описва ситуацията там днес.

Отровната Фукушима.

Преди близо една година земята в Япония се разлюля, а цунамито, последвало труса, превърна природната катастрофа в атомна. В авариралата АЕЦ Фукушима и днес не може да се влиза за повече от 2-3 минути. Заради радиацията.

В 20-километровата защитена зона около централата може да се влезе само със защитно облекло. Всеки посетител получава специални дрехи, ръкавици и противогаз, както и дозиметър. Пейзажът наоколо би могъл да бъде наречен идиличен, ако не бе абсолютната пустота. Руините от разрушените при земетресението сгради не са премахнати - радиацията все още е твърде висока, за да могат хората да се върнат.

600 души крепят положението

Три километра преди входа на "Фукушима 1" лъчението нараства рязко - 500 пъти по-високо е, отколкото преди аварията. Реакторите се намират на самия бряг, а от заобикалящия ги парк не е останало почти нищо: пълно е с грамадни цистерни, във всяка от които има по повече от 1000 тона вода - заразена вода, използвана за охлаждането на разтопените горивни пръти. Предстои да се докарат и още цистерни, за да се побере цялото количество вода - 165 000 тона. Но и това няма да е достатъчно, тъй като обеззаразяването трае дълго, а паралелно се произвежда радиоактивна тиня, която също трябва да бъде събрана и отстранена. Затова постоянно има нужда от нови цистерни.

В командния пункт на "Фукушима 1", напълно защитен от светлина и земетресения, всичко изглежда чисто като в болница. Стотина мъже седят пред компютрите и методично планират стъпките, насочени засега към поддържане на статуквото. "Стремим се да подобрим ситуацията", казва сегашният ръководител на централата Такеши Такахаши. Неговият предшественик Масао Йошида, който в нощта след цунамито против волята на шефовете си разпореди стопените горивни пръти да бъдат охладени с морска вода и така предотврати настъпването на още по-голяма катастрофа, е болен от рак.

"Временните ни съоръжения не са перфектни", казва Такахаши. До март миналата година "Тепко" - компанията-собственик на централата, дори не е била подготвила мерки в случай на авария. Един от мениджърите обосновал това бездействие с думите, че хората биха се разтревожили, ако "Тепко" започне да се подготвя за катастрофа.

Подобно на останалите 600 души, които работят в командния пункт, и Такахаши спи в централата. По отношение на "погребването" на разтопените горивни пръти, което ще може да се извърши най-рано след 10 години, шефът на "Фукушима 1" казва, че ще бъде възприета концепцията от инцидента с реактора в американската "Три майлс айлънд", която ще бъде модифицирана.

Протакане с фатални последствия

 

Долу, на брега, където са реакторите, междувременно е издигната временна стена за защита от цунами. По въпроса са се водили разговори още преди катастрофата, вътрешноведомствено проучване описва опасността от цунами като съвсем реална. Но в продължение на цели шест месеца "Тепко" бави предаването на доклада на Агенцията за ядрена сигурност. Тя го получава едва четири дни преди бедствието.

Около трети блок радиацията достига до 1 500 микросиверта на час. "В районите, в които облъчването е особено високо, работниците не могат да останат повече от 2-3 минути", казва Такахаши. Но времето всъщност е достатъчно за свързването на две тръби, например, за да бъде гарантиран притокът на студена вода.

Пред втори блок радиацията намалява - до 110 микросиверта. Обяснението е елементарно: сградата не е била разрушена. Вътре обаче облъчването достига 200 милисиверта - твърде високо за хората, поради което за работата по реактора се използват роботи.

АГ, ЗЦ, КН, Б. Михайлова, Редактор: Д. Попова-Витцел

И докато това се случва родни и продажни медии и институции "облъчват" съзнанието на българският народ, за необходимостта от нови ядрени мощности. Но за това в следващият материал.

Г. К.

 



Гласувай:
4



1. uff - Германия
11.03.2012 09:54
Там си пуснаха резервирани блокове за през студената зима.

Това не е лош вариант за затваряните атомни енергоблокове.
Ако самите служители в АЕЦ обуздаят ядрените мафии, ще има достатъчно хляб за тях, когато не произвеждат електроенергия.
В противен случай се превръщат отровени зомбита на ЯМ.
цитирай
2. mitjo - http://mileidi46.blog.bg/hobi/2012/03/11/pozorno-shokirashto-video.918374
12.03.2012 20:03
При Цветков днес ( http://play.novatv.bg/play/267707/ ) говориха за Япония и, както се очакваше, не казаха нищо, но един от гостите му, живеещ в Токио, се изпусна, че радиацията там не е по-висока от тази в София. Освен това спомена и че преди аварията е била 3 пъти по-ниска. А тук има хора, които се питат защо ракът бил като епидемия и си го обясняват със стреса. Преди тази тема Коритаров и Гарелов влязоха в роля, за да подготвят населението за война като се представиха за пацифисти, но едва ли има човек, който да не знае, че думите на тия твари трябва да се разбират наобратно. Щом твърдят, че BG не взима никакво участие, значи е точно обратното.
Ще ти препоръчам да гледаш предаването му от 09.03. В него става ясно как първо се купува държавата чрез нейните чиновници и после се подмитат следите с неправителствените организации, които изобщо не са неправителствени, иначе нямаше да се казват така. Както знаем дяволът не върви по права линия.
цитирай
3. mileidi46 - При нас май се завихря радиация о...
12.03.2012 21:57
При нас май се завихря радиация отвсякъде..Незнам,дали у нас медиите отразиха голямата авария във Франция миналата година.В атомната централа.А и бомвите с обеднен уран ,дето американците преди достатъчно близко време хвърляха над Сърбия??!!В моя град Видин умират масово хората от рак!!Моята майка на 85 години си отиде за една година от..рак на гърдата??!!В момента две мои приятелки се борят след ампутация на гърдата ..с химиотерапия!! Зле са. нямам думи,нямам овяснение къде свършва границата на търпението!!!...
цитирай
4. mitjo - mileidi46
13.03.2012 00:58
Не е въпрос на търпение, а на измама. Ако хората имаха увереност откъде идва проблемът, щяха да се борят, но така като им се дават други обяснения и се крие истината, те са несигурни и се чувстват объркани, дори и здравият им разум да нашепва истината излиза, че няма срещу какво да се борят, защото правителството лъже, че проблем не съществува. Как да докажеш на някой, който те лъже в очите истината. Ясно е, че този някой не е с всичкия си и усилията са безсмислени. Както се казва по-добре да спориш с радиото. Има достатъчно разсейващи елементи и едва ли някой си прави изследвания свързани с радиацията. Доколкото знам тя се натрупва в костите, така че предполагам може да бъде открита и от патолог при аутопсия стига да търси точно това. Обаче знаем какви са патолозите в BG, но със сигурност доказателства има и то много.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832665
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031