Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 08:16 - Вампирите Р. Овч., Тр. Тр., Пет. Дим. и компания.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4100 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 05.03.2012 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Трайчо Трайков не е взимал бонуси, а възнаграждения от два фонда.

Това е заглавие на материал във в-к Дневник от преди няколко дни (24 фев 2012). Ето какво още се казва там:


Днес представители на БСП се позоваха на данни от Сметната палата и разпространиха информация, според която министри и зам.-министри на ГЕРБ са получавали пари над заплатата си през 2010 г. В справката се посочват средства от други трудови правоотношения, извън доходите за заеманата от тях длъжност. Според документа икономическият министър Трайчо Трайков е декларирал в тази графа 36 960 лв....

По този повод пресцентърът на МИЕТ предостави информация, от която става ясно, че допълнителните му възнаграждения му се полагат по закон за управлението на два фонда, в които той е председател на управителните съвети в качеството си на министър - Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци"....


Напомняме, че от приемането на закона през 2002 г, министрите на икономиката насам са председатели на УС на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения, съгласно закона и цитираните подзаконови нармативни актове. За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката г-н Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504.18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката г-н Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687.46 лв., уточняват още от МИЕТ.


МИЕТ припомня, че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чл. 51, ал.2 и чл. 95, ал.2, министърът на икономиката, енергетиката и туризма е председател на УС на Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци". Съгласно чл.52, ал.1 от ЗБИЯЕ в УС на фонда "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" влизат зам.-министри на финансите, на здравеопазването, на икономиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, председателят на АЯР, представители на лицензиантите, експлоатиращи ядрени централи и директорът на "Института по ядрени изследвания и ядрена енергия" към БАН. Съгласно чл.95, ал.3, членове на УС на Фонд "Радиоактивни отпадъци" са представители на МИЕТ, МРРБ, МОСВ, МЗ, МФ, АЯР и БАН.

Размерът на възнагражденията се определя с Вътрешни правила за дейността на управителните съвети, приети 2003 г. С последната актуализация от 1.01.2009 г. те възлизат на 770 лв. за член на работната група и двойния размер за член на УС (в това число и председателят).


Изключително полезна информация, която ни дава възможност да си проведем едно малко упражнение по елементарна математика, което ще позволи да оценим по колко литра кръв изпиват от нас тези вампири, които, както ще видите ви/ни крадата за да ви/ни крадат. Както и се очакава, от органа на ядрената мафия, в-к Дневник, информацията е половинчата, изкривена и НЕ целяща да ви информира, а единствено и само да ви се подиграе и унизи. Но независимо от това ще се възползваме от „подадените отпадъци”, за да си съставим по-ясна картина.


Първо: Сумата, която е посочена, като възнаграждение за вампира Тр. Тр. е само за една година – 2010, докато парите окрадени от Р. Овч. и Пет. Дим. са за периоди от над една година или общо около 100 хиляди лева, за период от три години. Така се създава фалшивото впечатление, че вампира Тр. Тр. пие по-малко кръв от събратята си. Не забравяйте, че Тр. Тр. става министър като личен избор на собственика на Дневник Ив. Прок.!


Второ: Независимо че „възнаграждението” на Тр. Тр. е посочено само за една година ние отприщваме нашето въображение и си представяме, че мандата му е цели четири години. Тогава посочената сума, прибличително 37 хил. лв., следва да се умножи по четири, за да се получи 148 хил. лв. Но едва ли това е окончателното число, защото Дневник цитира последна актуализация на наредбата, определяща възнагражденията, от преди цели три години. Някой вярва ли, че за цели три години тя не е актуализирана поне веднъж?

Трето: В материала на Дневник са посочени и останалите длъжностни вампири, членове на управителните съвети на двата фонада. Без да включваме Тр. Тр. аз наброих още осем вампира, в това число и шефа на АЯР Серг. Цоч. и директора на ядрения институт. Така, сега следва 150 хиляди лева да се умножат на девет, за да се оцени количеството кръв, което изпиват от всички нас тези вампири, в рамките на четири години.

Четвърто: В материала на Дневник, обаче не се посочва броят на членовете на работни групи, които се „възнаграждават” на половина от по-горе посочените вампири. Но от опит, всички ние знаем, че бройката им винаги е повече от шефовете. А и сигурно, който желае може да се разрови из нета и да уточни, но не ми се занимава.

Пето: На всички членове на УС на двата фонда това не им е основно препитание, а добавки към заплати, приблизително равни на месечните им възнаграждения от двата фонда. Или ако пак погледнем към Тр. Тр. средно месечно той изпива народна кръв за 6 хиляди лева. В тази сума не влизат парите за командировки, в страната и чужбина, представителни, подкупи и други форми на „стимулиране”.

Шесто: Парите, захранващи двата фонда идват като отчисление от цената на всеки произведен и продаден киловат-час електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”. Парите за фонд „Радиоактивни отпадъци” следва да стигнат за десетки, а може би и за стотици, хиляди години напред, а вече се пилеят безразборно и без грам контрол от страна на хората, от чиито джобове се вземат., т.е. от нас.

Седмо: Всички посочени по-горе възнагражения се изплащат на членовете на УС и работни групи единствено и само за да източват и останалата част от фондовете! Не ли? Не ви се вярва? Ето какво пише в началото на февруари другото издание на Ив. Прок. в-к Капитал:

Скъпият край на една централа

"Златните" контейнери

Разточителни проекти не липсват и при управлението на радиоактивните отпадъци. През октомври 2007 г. ДП "РАО" си поръчва 355 стоманобетонни контейнера за ниско и средно активни отпадъци. Те ще се складират в националното хранилище, което ще бъде построено до 2015 г. Договорът за 812 950 лв. (2290 лв. за брой) е сключен с "Атоменергостройпрогрес" (фирмата е собственост на дружеството "Ем корект 2004", което от своя страна е заложено в Първа инвестиционна банка срещу 2.6 млн. евро). Макар година по-късно доставката да не е изпълнена, през ноември 2008 г. отново е сключен контракт със същия изпълнител. Този път става дума за 60 контейнера, но при почти двойна цена – 4157 лева за брой, или общо 249 400 лева. Според вътрешна проверка в предприятието, с която "Капитал" се запозна, двата договора са еднакви, единствените разлики са в количеството и доставяните цени, за което "няма логично обяснение".

Въпреки че поръчката от 2007 г. изглежда по-изгодна, реалното й изпълнение се случва през 2009 г. Според доклада не са доставени 115 броя и "няма документална следа за потърсени неустойки по този договор, както и за следене на изпълнението по него".

Доставката на контейнерите от 2008 г. е извършена за 20 дни, като на датата на сключване на договора (27 ноември) са приети първите 20 контейнера. Договорът вероятно е съставен по време на производството. Това означава, че преди да са направени доставките, договорени през 2007 г., ДП "РАО" е купило други контейнери, при това много по-скъпо.

През юли 2010 г. ДП "РАО" поръчва отново на "Атоменергостройпрогрес" 20 броя при цена от 2478 лева, или общо 49 560 лева. Според този договор обаче възложителят трябва да осигури стомана за контейнерите, но не е ясно какви количества. Проверката установява, че впоследствие се осчетоводяват разходи като материал за 20 контейнера и отделно разход като за завършено изделие.

"Ако кандидатстват повече кандидати, нормално е цената да е по-ниска. Ако се яви само един кандидат, цената може и да е по-висока от тази, по която контейнерите са купувани преди", обясни пред "Капитал" Дилян Петров, който от август 2010 г. е изпълнителен директор на ДП "РАО". От доклада по проверката става ясно, че предприятието разполага с техническия капацитет за изработката на контейнерите – задание, форми и машини. По думите на Петров практиката с поръчки на готови контейнери е прекратена – сега всички се произвеждат в предприятието. С поръчки на бетон и стомана са осигурени материали за 200 контейнера, чиято себестойност е около 1900 лева. С разходите за труд и наем на помещения цената на един контейнер собствено производство достига 3000 лева, допълва Петров.

Проблемни са и доставките на минерала зеолит, който се използва при преработването на радиоактивни материали. Според доклада през 2008 г. бюджетът на предприятието олеква с 57 000 лв. заради разлики в цените на суровината, доставяна от една и съща фирма. Раздутите поръчки стигат чак до памучните ръкавици – веднъж те са доставяни за 37 стотинки на брой, а друг път - срещу 86 стотинки. В изводите на доклада от проверката е отбелязано, че при възлагането на поръчка на външен изпълнител не се прецизира точно обемът на работа, поради което в движение са сключвани допълнителните договори.

Организационен хаос

Към края миналата година в поделението на ДП "РАО", което пряко се занимава с извеждането от експлоатация на първи и втори блок, "съществуват и длъжности, за които в действащите понастоящем документи не са регламентирани задължения и отговорности". Такава констатация прави АЯР след своя проверка. В доклад от декември регулаторът изказва недоволството си от липсата на точни данни за очакваните количества отпадъци от извеждането от експлоатация. Отчетите показват например, че през 2011 г. от планираните за преработване 3 тона метални РАО са предадени половин тон. АЯР не е доволна и защото досега не са разгледани варианти за обработване на различните радиоактивни отпадъци (течни, твърди и пр.).

Въпреки уверенията на Дилян Петров, че разглобяването на нерадиоактивното оборудване върви по график, това не е точно така. Например пред АЯР държавното предприятие е представило план, според който демонтажът на двата турбогенератора в първи блок ще приключи до средата на февруари. В самото предприятие обаче е планирано единият турбогенератор да се демонтира  до средата на май, а другият – до септември.

Според регулатора липсва "липсва ясен ангажимент от страна на ДП "РАО", СП "ИЕ – Козлодуй" за активен контрол" на натрупаните до извеждането от експлоатация радиоактивни отпадъци. В заключение АЯР отбелязва, че "изглежда подценено значението на сегашния подготвителен етап за успешния преход към предстоящия етап на извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Дилян Петров не приема упреците за липса на ангажимент, но посочва, че по забележките на регулатора са направени корекции в работата. "Ние сме функция на системата на АЕЦ "Козлодуй". Това, което те са успели до момента да направят, част от него, което е завършено, ние тепърва ще го получим като наследство за нуждите на етап извеждане от експлоатация", казва шефът на ДП "РАО". В момента единственият проект по фонд "Козлодуй", по който предприятието работи, е подготовката на националното хранилище.

Смяна на оператора?

Заради опита и по-големия капацитет за работа по големи проекти в АЕЦ "Козлодуй" в икономическото министерство е обсъждана идеята оператор по извеждането от експлоатация да бъде самата централа, а не държавното предприятие. Аргументите в полза на такова решение са по-добрата организация и контрол, инфраструктурата, която е останала собственост на АЕЦ "Козлодуй", и по-високите гаранции за безопасно закриване на спрените мощности. Анализ на икономическото министерство показва, че тъй като националните ядрени фондове и фонд "Козлодуй" дават пари за проекти едновременно и на централата, и на ДП "РАО" съществува риск от объркване и двойно финансиране на едни и същи дейности. Засега обаче министерството не възнамерява да прави промени и ДП "РАО" остава отговорната за малките енергоблокове край Дунав.

Осмо и последно: Защо изданията на ЯМ публикуват подобни уж „изобличаващи” материали? Естествено, не е за да разобличи или предизвика търсене на отговорност от някой вампир. Не! Изданията на Ив. Прок. правят тези неща единствено и само за да затворят пълният цикъл на гаврата, унижението, издеваването кръвопиенето от тялото на българския народ. „Ние ви крадем, не се притесняваме да ви го показваме и ще продължаваме да го правим, защото вие не можете да ни направите нищо!

Някой се чуди, защо цениата на електроенергията се вдига и ще продължава да се вдига? Е, нека да продължава да се чуди!

Допълнение от 5 март 2012 г. В-к Дневник съобщава:

Шефът на кабинета на Борисов: Всички на политически позиции са върнали бонусите си за 2011 г.

"Случаят с министър Трайков е такъв, че той има основание на закон, който е внесен, одобрен и приет по времето на Петър Димитров", обясни Бъчварова. Посочи още, че министърът е дарил парите от миналата година за лечение на дете, но това не е било съобщено в медиите.

Коментар!

Първо. Въобще не става ясно дали въобще и колко точно пари е върнал Тр. Тр.

Второ. Ако въобще е върнал нещо, защо само за 2011 г.? Ам"че Тр. Тр. е министър от 2009 г.? Дека са парите?

Трето. Нито дума за ресорните (по енергетика) зам-министри? Настоящият Дил. Доб. и доскорошният Мар. Кос. И двамата са взимали пари от двата ядрени фонда. Дека са парите?

Четвърто. Не само в тази статия, но и в нито една медия, до сега, от началото на избухването на скандала не се споменава нито дума за началника на политическия кабинет на Тр. Тр. Мил. Цен. Тази криминално проявена е председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". По думите на БББ и членове на политически кабинети също трябва да връщат незаконно получени пари, но за тази кака всички си затварят очите. Нека да знае, че не е забравена и в подходящ момент и по подходящ начин отговорност ще и бъде потърсен!

Г. К.





Гласувай:
7



1. uff - Енергийните вампири
29.02.2012 15:36
Тях проверки не ги ловят. Най-много "да ги хванат за *уровете", както обичат да казват. Като имаш предвид, колко корумпирани са комисиите...

Но странно, колко леко се преглъща поредното увеличаване на цената на електроенергията, след данните за огромна корупция в енергетиката.
Изглежда и обществото се състои от предимно платежоспособни вампири, които без да ни бъркат в продраните джобове, лапат хищно природните ресурси на България.
Взеха ни страната като на ескимосите. Само дето на тях им дават поне някакви облаги за това. Ние обратно - плащаме си и без доходи.
цитирай
2. mitjo - „Никога не пиши едно нещо, когато ...
02.03.2012 19:34
„Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!” – Хитлер
Забелязъл ли си как се разпорежда Б.Б.?
цитирай
3. mitjo - http://www. youtube. com/watc...
06.03.2012 05:06
http://www.youtube.com/watch?v=KVUF8-Z5Z4c
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833288
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031