Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 09:17 - АЕЦ "Козлодуй" - енергия за "чисти пари"!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4279 Коментари: 2 Гласове:
3



"АЕЦ "Козлодуй" - енергия за чиста природа!" е рекламното мото на предприятието, което аз перефразирах в заглавието. Основанията ми да направя това са безброй, но аз ще посоча само две, от най-пресните, за това как медиите осребряват правото да произнасят това абсолютно безсмислено и дълбоко невярно мото.
На 23-ти март 2011 г., посетих пресконференция в БТА, давана от Български енергиен форум, под надслов "АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА В КОНТЕКСТА НА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ". Съдържанието и дискусията по време на мероприятието още не са качени на сайта на форума, което само о себе си демострира "вискоката стойност" на събитието. Около четвърт час прреди края разбрах, че си губя времето и станах да си ходя. Тогава бях застигнат от около 5-6 журналистки от различни медии. Те задаваха въпроси, аз им отговарях, а казаното оставаше записано на диктофони. По-късно през деня само една единствена медия пусна новина по-повод моите изявления и това се оказа Дарик радио. Материалът беше назован: "Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй"

Готов е докладът на експертната комисия, която беше свикана през януари от енергийния министър Трайчо Трайков, за да провери дали АЕЦ „Козлодуй" работи незаконно с отработено ядрено гориво, но министерството все още го пази в тайна. Това съобщи ядреният физик и бивш служител в централата Георги Котев, който преди три години пръв сигнализира за нерегламентираната практика. Според Котев АЕЦ „Козлодуй" внася от руската фирма ТВЕЛ гориво втора ръка, което се използва експериментално у нас, без обаче руснаците да плащат по-скъпо за този експеримент.

От 2008-ма година насам Георги Котев алармира за далаверата с ядрено гориво, без обаче да успее да докаже твърденията си. В отговор на въпрос на Дарик Котев обяви, че четиримата членове на експертната комисия са обвързани с АЕЦ „Козлодуй" и заключенията в доклада най-вероятно ще бъдат манипулирани, така че да прикрият истината за незаконната сделка. Eто какво каза Котев:

„Имали са двама доценти от Софийския университет дългогодишни граждански договори с АЕЦ „Козлодуй", за да се сформира тази комисия, впоследствие разбирам, че те са били временно прекратени, а другите двама експерти са служители на трудов договор в АЕЦ „Козлодуй" и така от четирима сто процента зависими експерти е съставен този съвет, дадени са му два месеца срок да разглежда документи, да прави анализи и да състави доклад. Шефката на кабинета, която се явява и председател на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй" Милена Ценова потвърди, че докладът вече е при тях, те го четат, но не желаят да ни го дадат, при все,че по заповед на министъра той трябва да е прозрачен. При положение че е прозрачен и е обещан да бъде показан, не виждам аз равнопоставеността защо те го четат преди нас. Фактът, че се бави шест дни, лично мен ме навява на мисълта, че той се манипулира или се редактира, или се пригажда към вид, който да прикрие за пореден път истината. Престъпление има. Имам официално писмо от Министерския съвет, че са похарчени повече от 2 млн. лв., вие сами преценете ако аз не бях прав и за 2000 лв. биха ме осъдили.

2 млн. лв. за проверки имате предвид?

За експертни проверки, да, анализи, външни експерти даже са канени и какво ли не. Налице е елементарно погазване на закона - харчат се ваши пари, за да ви лъжат, че не ви крадат".

От министерството на икономиката, енергетиката и туризма потвърдиха пред Дарик, че докладът на експертната комисия е готов и ще бъде оповестен днес или утре. От министерството отхвърлиха обвиненията, че документът е бил укриван умишлено. По информация на Дарик заключенията в доклада не подкрепят твърденията на Георги Котев, че в АЕЦ „Козлодуй" работи експериментално с отработено, вместо със свежо ядрено гориво.

Край на материала.
От изговорените и записани 15-на минути са пуснати под една и половина. Но това не е най-същественото. Най-важната информация се съдържа в последният абзац на материала. Там именно са осребрени "чистите пари", които Дарик радио получава, под формата на рекламни договори, от АЕЦ "Козлодуй", и то в продължение на много години. Великата чест Дарик и занапред да разпространява мотото на АЕЦ-а е спечелена с цената на две лъжи.
Първата е, че от МИЕТ обещали, че докладът "ще бъде оповестен днес или утре", но вече минаха три по толкова периода, а той все не се показва на хоризонта. На кой ли му пука?
А втората е, че "По информация на Дарик заключенията в доклада не подкрепят твърденията на Георги Котев...". Е как така доклада хем е скрит, хем от Дарик знаят какво пише в него??? Даже и да си представим, че от МИЕТ предоставят това секретно творение на когото и да било от Дарик, то не става ясно, кой какво и колко ще разбере от него? Но това са подробности от пейзажа, а по-важното е да се ръсят лъжи и промиват мозъците на масите народни. Дарик могат да са спокойни за бъдещите си рекламни договори. Друг е въпросът, защо въобще трябва да се рекламира АЕЦ "Козлодуй". Га че никой не знае за нея и има реална конкуренция??? Да ама не. Парите се дават не за реклама, а за "провеждане на политики", на тотален грабеж и манипулации.

Пак през миналата седмица в-к "Капитал" излезе с материал "Веднъж на 100 000 г." Материалът разглеждаше последствията от земетресението, последвалото цунами и авария в АЕЦ "Фукушима". Аз се почудих на двойният стандарт на "Капитал" и реших да запозная читателите му с тази особенност на вестника. За целта в коментар под номер 72 пуснах следното съобщение "На 19 януари 2009 г. прекарах час и половина в редакцията на "Капитал" в разговор с журналиста Иван Михалев и още две негови колежки. Той подготвяше материал за безпрецедентна и уникална по своя характер и мащаб схема с подмяна на нормално ядрено гориво с рециклирано и последващата му експериментална експлоатация в АЕЦ "Козлодуй". Когато той си е написал материала и го предложил за публикуване една от зам. главните редакторки му е отказала с аргумента "Ама, как ще пускаме такива неща за Козлодуй?" Междувременно далаверата с горивото си продължава вече седма година, а Капитал и Дневник продължават да се правят на разсеяни. Сигурно трябва да стане както в Япония и тогава да демонстрират безграничната си загриженост за живота и здравето на българите?".

На лседващият ден получих писмо по електронната си поща с отговор на моят коментар, който гласеше следното (коментар номер 87) "Г-н Котев (kuty),
това, което сте написали, е абсолютна лъжа! Казвам го най-отговорно като журналист, работил в Капитал вече 12 години. Престанете да лъжете най-нагло аудиторията или ще ви съдя за клевета и обида.
Единственото вярно нещо във вашите твърдения е, че сте прекарал час и половина в редакцията на "Капитал". Останалото е пълна инсинуация, съчинена от вас. Ако останалите ви твърдения за АЕЦ Козлодуй са също толкова верни, колкото твърдението, че е спряна статия, значи истината в тях е не повече от 30%. Защото точно толкова е истината, в това, което сте написали във форума на Капитал.

Да, срещнахме се и разговаряхме по наша молба, защото същия ден вие бяхте в студиото на радио Дарик, ако не се лъжа. Там изнесохте доста скандални твърдения, които ние, като журналисти, бяхме длъжни да проверим.

Не, не съм предложил статия, защото
не публикуваме твърдения, които не са доказани. А вашите твърдения бяха НЕДОКАЗАНИ. Под недоказани, разбирам неподкрепени с документи или друг вид доказателства, освен вашите собствени твърдения. Предложил съм на редактора да проверим твърденията ви, като се опитаме да намерим други източници в АЕЦ Козлодуй или отговорните институции. Такива потвърждения нямаше.

Не, не е вярно, че заместник-главен редактор на Капитал е спрял статията (ако сте толкова сигурен, защо не кажете кой е редакторът, че да може да ви заведе дело за клевета), поради факта, че такава не е имало. Вече обясних защо.

В стремежа си да се представите като "енергиен дисидент" и да се изкарате най-цензуриран, вие сте склонен да обиждате и да петните името на вестника, който се е съгласил да ви изслуша. Това е недостойно поведение. На ваше място бих се извинил.

Иван Михалев
журналист на Капитал
".

Продължението на "любезната" дискусия помежду ни можете да проследите в коментари с номера от 88 до 92.
Въпреки, че поощрих г-н Михалев, най-настоятелно, час по-скоро да ме осъди, той видимо сви знамената и се скри. А причината е повече от прозаична. Както и Дарик, така и Капитал са дългогодишни разпространители на мотото "АЕЦ "Козлодуй" - енергия за "чисти пари"!"
Г. К.




Гласувай:
4



1. uff - Ще направят инцидент тия камикадзета
29.03.2011 20:24
Това гориво не се гаси като свежия уран.

Показват го проблемите в АЕЦ "Фукушима-1".
цитирай
2. pitashtia - Не разбирам от АЕЦ
31.03.2011 16:15
Но зная, че ако има възможност за някаква далавера, то тя се случва, ако има пушка в началото на първо действие на драмата, до последното ще гръмне. Това ме безпокои и трябва да безпокои всеки нормален човек.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878542
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930