Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 09:12 - Становище на Георги Касчиев по заповедта на Тр. Тр.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2187 Коментари: 0 Гласове:
0



Изненадващо за самият себе си, преди два дни попаднах на публикация в блога на г-н Иво Инджев, в която видях и становището на колегата Георги Касчиев, по повод заповедта на Тр. Тр., от 17 януари 2011 г., за сформирането на "независим" съвет, който да преценявал вярноста на моите твърдения, за използването на рециклирано ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". И понеже вече бях коментирал това становище в постинга Правителството на РБ: „Щом ни пречиш да грабим – умирай!” реших да я публикувам и тук 1:1, както се казва - за протокола.

ДО
МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И ТУРИЗМА
Г-н ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

СТАНОВИЩЕ
От Георги Стефанов Касчиев

Относно:
Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011

Уважаеми г-н Министър, след като се запознах с Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011 год., изразявам следното становище:

1. Проверката не цели изясняване на основното твърдение
Г-н Министър, основното твърдение на г-н Георги Котев е, че в процеса на въвеждане на новото гориво, типът на доставяното гориво не е отговарял на типа посочен в документите по безопасност. Хипотезата му, че в доставяното гориво е използуван рециклиран уран е вторична и би могла да обясни съществените разлики между реалното и пресметнатото поведение на реакторите, но са възможни са и други хипотези.
Проверката на основното твърдение на г-н Котев не би отнела много време на хора като мен, с опит в регулиращи инспекции и проверки на ядрените инсталации. Ако то се окаже неверно, значи той говори неистини и в този случай трябва само да се изясни по каква причина са настъпили аномалиите в поведението на реакторите. Ако обаче е вярно, тогава освен изясняване на аномалиите, трябва да се проверят твърденията му за липса на утвърден ТОБ, за наличие на посреднически фирми, мащабни злоупотреби и корупционни схеми.
Както и във всички досегашни проверки и експертизи, вместо да се проверява ключовото твърдение на г-н Котев за подмяна на горивото, Вие насочвате действията към изясняване на второстепенни въпроси. По този начин експертизата се обезсмисля, нещо повече – възникват съмнения, че се цели имитация на проверка.

2. Обхватът на проверката е силно стеснен
• В съответствие с установения разрешителен режим АЯР (а не МИЕТ) е институцията, която издава разрешения, като провежда собствени експертизи, проверки и поставя условия. Агенцията отговаря и за международното сътрудничество в тази област. Въпреки ключовата роля на АЯР при въвеждане на новто ядрено гориво, в заповедта Ви не е предвидена проверка на специфичната документация по случая, както и разговори със съответните лица от агенцията;
• Не се предвижда да се проверят твърденията на г-н Александър Белковец – физик от АЕЦ, който в началото на 2009 год. напълно потвърди казаното от г-н Котев за аномалии при използуването на новия тип гориво.
• Не се предвижда изслушване на г-н Котев или каквото и да е взаимодействие на експертния съвет с него.

3. В съвета няма нито един независим експерт
В състава на съвета са включени само лица, които са в пряка и силна зависимост от ръководството на АЕЦ Козлодуй, чиито действия трябва да проверяват и анализират. Двама от тях са служители в централата (подчинени на проверяваните), а външните експерти в разследвания период (вероятно и сега) са работили като консултанти по договори с АЕЦ. Не е възможно да се очаква обективна проверка от хора, чиято кариера и бъдеще зависи от проверяваните.
Тези съмнения напълно се потвърдиха в проведен телефонен разговор с един от експертите, който се оказа незапознат с част от тезите на г-н Котев, но нарече твърденията му “бълвоч”, заяви “няма какво да говоря с Котев”, че неговата задача е “да търси доказателства за липса на рециклиран уран в горивото” и че “тези хора от централата трябва да бъдат защитени”.
Смятам, че когато тези факти станат известни на обществеността, тази Ваша инициатива ще бъде напълно дискредитирана.

4. Относно моето участие в съвета.
На 22 и 26 октомври 2010 год. по тяхно искане имах срещи с г-н Александър Николов, сега член на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй и с г-жа Милена Ценова, началник на кабинета Ви. Г-жа Ценова предложи да извърша проверка на твърденията на г-н Котев. Въпреки съмненията си приех, тъй като получих нейните уверения, че Вие, както и тя искате пълна прозрачност по случая и ще осигурите пълно съдействие за окончателно изясняване на случая. Посочих, че трябва да имам достъп до нужните документи и служители на АЕЦ, АЯР и МЕИТ и получих уверения, че всички въпроси ще бъдат решени. Бе решено да извърша проверката при моето следващо идване в България, в периода 23.12.2010 – 06.01.2011 год., но “поради грешка при прегледите и обработката на имейли” в МИЕТ срокът бе отложен.
Не получих предложение от МИЕТ за провеждане на проверката, затова предложих конкретен механизъм как да бъде извършена. Бях уведомен, че предложените мерки се съгласуват с ръководството на АЕЦ Козлодуй. Изумително г-н Министър, все пак този подход – проверяваните да преценяват дали, как и от кого да бъдат проверявани се прилагаше във времето на презрелия социализъм. Във всеки случай той е в пълно противоречие с Вашите декларации за откритост и прозрачност.
В последна сметка, съгласно Вашата заповед не съм включен в експертния съвет, няма да участвувам в проверката, не ми е разрешен достъп до материалите, и не съм сред лицата, на които ръководството на АЕЦ трябва да осигури пълно съдействие. Възлага ми се да извърша анализ, въз основа на заключенията на хора, които вероятно нямат опит в провеждането на проверки и инспекции и които са зависими от проверяваните.
Всичко това затвърждава усещането ми, първоначално породено от неверните твърдения на ръководството на АЕЦ по повод на обвиненията на г-н Котев, че се продължават опитите да се прикрият някакви нелицеприятни факти.
Както обясних и на г-жа Ценова не желая да участвувам в имитация на проверки и настоявам името ми да бъде премахнато от Вашата заповед.

25.01.2010 год. Виена




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873489
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930