Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 13:57 - Какво си говориха министър Трайков и физикът Котев и какво остана скрито?*
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 10834 Коментари: 16 Гласове:
2



Както е известно физикът Георги Котев, който избяга на Запад след 17 години работа в АЕЦ „Козлодуй”, неотдавна се върна в България по покана на министър Трайков и се срещна с него. След срещата, на която той е обяснил подробно със 150 страници документи какви шашми с горивото в „Козлодуй” се извършват, министърът запази мълчание.

През септември министърът е бил на посещение в САЩ и при среща с българи в Чикаго, колеги на Котев, които били дългогодишни емигранти в Америка, са му задали въпроси защо не обръща внимание на такива явни манипулации с горивото и проверките. Вероятно това е бил поводът Трайков да реши да приеме Котев.

На срещата министър Трайков предложил Котев да му даде списък със стъпки, чрез които да се даде еднозначен отговор има или няма спекулации с горивото в „Козлодуй”. На срещата са присъствали журналистът Иво Инджев, който написа за това в своя блог (виж тук). Вторият журналист на срещата е бил Стойко Стоянов, тогава редактор в сайта frognews.bg, а сега главен редактор на новия седмичник „Торнадо”.

След срещата Котев е представил исканите от министъра стъпки, с които да се докаже проблемът с горивото, но вече 6 седмици той не му отговаря. Затова Котев направи този понеделник пресконференция, която на свой ред беше премълчана от големите медиите.

Какво се опитват да скрият и медии, и правителство? Котев досега беше опровергаван от ядреното лоби с това, че имало проверки и те показали, че всичко с горивото е наред. Всички проверки са правени при предишното правителство, организирани от шефовете в ядрената енергетика, които Котев обвинява.

Каква е същността на манипулацията? Според проучванията на Котев от официални източници - МААЕ, френския концерн „Арева” и доклад на „Грийнпийс” става ясно, че от 15 години отработено ядрено гориво от централите в Франция, Германия, Холандия, Швеция, Белгия, Великобритания, Испания и Швейцария се изнася за Русия. Само под 10% от него се връща обратно като рециклирано гориво за повторна употреба. Останалите над 90% остават в Русия. Това според Котев обяснява слабата заинтересованост и на Запад какви експерименти с ядреното гориво си прави Русия.
Като физик в централата в Козлодуй Котев установи несъответствия между параметрите на горивото, дадени от производителя и реалните му параметри при изгарянето. Така той разкрива, че това гориво е друго, вероятно рециклирано, което носи и риск, защото поведението му е непредвидимо. Тоест - в българската АЕЦ се използва експериментално гориво, което се прави съвсем тайно и руският производител не плаща за това.

„Аз не казвам, че като у нас се използва рециклирано гориво, то е по-лошо. Запасите от уран по света свършват. Лошото е, че то се използва у нас като експеримент, и вместо да ни плащат, ние плащаме цена като за досегашното гориво, а това е по-евтино. Руснаците печелят по три начина. На Русия се плаща да приеме отработеното ядрено гориво от Европа. Второ - рециклираното ядрено гориво е по-евтино от свежото - природния уран. Вместо да ни плащат руснаците за експериментална експлоатация с това гориво, ние им плащаме като за нормално гориво. Загубите за България за последните 6 години по тази схема наближават 2 млрд. лева. Българска фирма е вкарана по трасето да получава процент, който се разпределя между българските участници в схемата”, обяснява Котев.

Фирмата е „Атомхим инженеринг” - наета от производителя „ТВЕЛ” като консултант по доставките на свежо ядрено гориво. Тази консултантска дейност започва през 2004 г. и се случва за пръв път от построяването на АЕЦ „Козлодуй”, като продължава и в момента. Руснаците не са допускали по-рано български фирми в транспортиране или производство на горивото.

Сега се получава така, че България плаща на Русия като за свежо ядрено гориво, а получава рециклирано, което при това се използва експериментално. Сигурно това е причината част от парите да се връщат в българската фирма „Атомхим инженеринг”, казва Котев. Фирмата е на двама съдружници, единият е Владимир Вушев, завършил атомни и електрически централи в Московския енергетичен институт. Другият съдружник е Спартак Кимон Георгиев - който очевидно по името е роднина на бившия политик превратаджия от 30-те и 40-те години Кимон Георгиев. По-рано фирмата се е казвала „Спартак инженеринг”.

Между 11 и 13 септември 2008 г. е направен анализ на изотопния състав на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, за да се докаже, че то не е рециклирано. Проучването е поръчано без конкурс на шведската фирма „Студвиг нуклеар” и й е платено 300 000 лв. - това е сумата, която назовава бившият министър Румен Овч. по телевизията.

Фирмата е измервала количеството на изотоп уран 232 в горивните касети. В природата има изтопи само на уран 235 и 238. А уранови изотопи 232, 234, 236 възникват в резултат на верижна реакция на делене - тоест след като свежият уран вече е минал през реактор. Така с анализ може да се установи дали в горивните касети в АЕЦ „Козлодуй” е имало рециклирано гориво. Но това не е единственият начин за проверка.

Заключенията на шведската фирма са, че наличното количество уран 232 е под размера, за който би могло да се предполага, че горивото е рециклирано. Но физикът Котев възразява, че анализът е манипулиран и се позовава на самите протоколи от изследването. Според него има четири спорни момента:

1. В протокола от анализа се казва, че е имало налични 90 горивни касети, а от тях са измерени 15. А в доклада на Министерството на икономиката и енергетиката до министъра месец по-рано се говори за 96 горивни касети. Вероятно тези 6 касети са скрити и не са допуснати до анализа. Отделно не е ясно кои от показаните 90 касети са избрани 15 за анализ.

2. Анализът е направен с грешни данни и дати на производството на горивото, което се вижда от протокола, а това е съществен пропуск.

3. Шведската компания не е независима, поради това, че е част от шведската национална ядрена индустрия, която в последните 15 години изнася своето отработено ядрено гориво в Русия. Котев се съмнява, че именно отработеното гориво от Западна Европа се рециклира в Русия и се праща обратно в експериментална експлоатация в България.

4. В списъка с референции към протокола не е приложен сертификат по ISO за правото на компанията да извършва подобни измервания.

Всички тези аргументи са били изложени от Котев пред министър Трайков. Той обаче подминава мълчаливо проблема. Георги Котев не спира борбата да се разкрие истината и непрекъснато пише в блога си по проблема. И казва, че почти всички журналисти, които досега са говорили с него, или не пускат нищо в изданията си, или публикуват изопачени неща.

Котев в момента е безработен, след като е имал временно работа в Италия. И има малки шансове да си намери работа в България, защото работодателите в тази област го избягват като скандален. На въпроса не е ли превърнал в идея фикс доказването на манипулациите с горивото в Козлодуй, той отговаря - “Кой друг е разкрил измама с нашите пари за близо 2 млрд. лева? Разбира се, че ще се боря докрай, мога да посветя живота си на това.”

* Статията е дело на www.e-vestnik.bg.
Реших да я публикувам тук, с разрешението на автора й, заради същественият й принос в разплитането на възела, около подмяната на ядреното гориво, дело на ЯМ. Този съществен принос може да се забележи в диспута, във форума, под самата статия. Ако си направите труда и прочетете внимателно повечето коментари ще забележите, че един от най-мощните глашатаи на ЯМ (анонимното Куку) дава заявка да променят протокола от "независимата" шведска проверка на горивото, проведена през септември 2008 г. Т.е. той признава невалидноста на протокола, неговата неприложимост, като доказателство пред съда и е готов да продължи с откровенните фалшификации, щото да бавят процеса на разкриване. Нищо ново, като новина от редовете на ЯМ. Косвено признание за невалидноста на това шведско мероприятие вече направиха, както министър Трайков, така и шефовете на АЯР. Въпреки това никой не търси сметка за похарчените нахалост 300 000 (триста хиляди) лева, нито пък, още повече, да си признаят вината и да поемат отговорноста си. Лично аз ще търся персоналан отговорност, чрез съда, на лицето Сергей Цочев (председател на АЯР) за тези пари. Ще продължавам да търся и следите на останалите 1 700 000 (един милион и седемстотин хиляди) лева, които Трайков упорито не жела да отчете, като че ли ги е платил от собственият си джоб. Предполагам, че част отези пари са отишли в джобовете на лица, като Куку-то, които след провала си също ще трябва да връщат и то с лихвите.

 НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА БЛОГА ПОЖЕЛАВАМ ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!
 Г. К.




Гласувай:
3



1. meto76 - Весела Коледа и от мен!
22.12.2010 22:58
Весела Коледа и от мен!
цитирай
2. mitjo - Скоро имаше интервю на Лора Крумова ...
27.12.2010 23:51
Скоро имаше интервю на Лора Крумова с бив жених на Людмила Живкова-лицемерната фасада на кнцлагерите. Говориха си все едно са на чашка кафе - нито един въпрос за злодействата, за които няма как да не е знаел, а и той изтупан и изискан - ще рече доволно облажил се от човешкото нещастие. А Крумова се има за водещ журналист - фантазиите на слепеца. Докато тази власт е на власт едва ли ще има друго развитие. Ще чакаме на руснаците да им дотегне от собствените им управници, за да помръдне бълвочът наоколо.
цитирай
3. mitjo - Не знам с какви нерви четете подобни ...
27.12.2010 23:59
Не знам с какви нерви четете подобни гнусотии по ваш адрес. Мислите ли, че трябва да си го причинявате? И вербалното насилие е насилие.
цитирай
4. gikotev - Благодаря, Митьо!
28.12.2010 10:01
Трябва да се търпи. Мисля си, че силите, които ме крепят, идват от факта, че всичко което ми попадне по темата единствено и само подтвърждава верноста на престъплението. Получава се така, че престъпната групировка, заедно с безбройните им лакеи, заедно с откраднатите милиони, заедно с поставените в зависимост чиновници от институциите не могат да изфабрикуват и една страница анти-теза. НЕ МОГАТ и са жалки в безсилието си. Коментарите, които целят да ме обидят, всъщност показват агонизиращи гърчове на нищожествата.
Още веднъж благодаря за многото и все съдържателни коментари!
Весело посрещане на Новата 2011 година!
цитирай
5. mitjo - Мисля, че знаете от какво се стра...
29.12.2010 01:56
Мисля, че знаете от какво се страхуват. Сам споменахте българската общност в Щатите. За разлика от вас тези "хора" са страхливи и имат много за губене, което от своя страна ги ожесточава и уродява неимоверно. Ние трабва да ви благодарим не вие на нас - читателите. Поне аз не съм нищо повече от читател. Колкото до пожеланията - за жалост смятам вербалната магия за също толкова ефикасна, колкото хвърлянето на боб или гадаенето по вътрешностите на гълъб, но понеже ми се иска да стават чудеса, ще си пожелая вие да сте ако ще едничкото чудо, на което бих бил свидетел. Късмет и много щастие в живота!
цитирай
6. ranik56 - Глас в пустиня
30.12.2010 21:16
Г-н Котев , много добре знаете ,че от АЕЦ - като те изритат - Няма връщане .
Вашия конфликт с АЕЦ и Ръководството му - е , само и единственно - Личен .
Почти една година следя с интерес ,какво се случва с Безсмисленната Ви Битка - Не Ви направиха шеф - ОК - Желанието е едно , а действителноста - друго . По принцип за шефското място винаги си има "хора" - Вие надявам се сте наясно с това - Някой е преценил ,че не ставате за шеф и друг е седнал в удобния стол .
Както и да наричате ,обиждате колегата си ,който е бил назначен на шефското място - то , той - може би още го заема . АЕЦ -а работи . . .
с Добро или Подменено гориво - И ТО ДОСТА ДОБРЕ .
Вие превърнахте Личната си драма в Политически фарс - Чета и се чудя . .
колко злоба има в думите Ви . . . .Цитирате имена на хора , квалифицирате ги ,като некадърници , мафиоти - постоянно заплашвате и приканвате опонентите си да се съдите ?!
Между другото - ВИЕ Дълги години работихте в АЕЦ - как е възможно ?!Голяма част от живота Ви е преминала там . . . .подобно поведение от Ваша страна най-малко - е Арогантно . Прочетох ,че сте бил ВСЕ ПАК ОЦЕНЕН ,като специалист . . .Получили сте премия , ако не се лъжа - 3.000лв.
Надявам се ,че е била заслужена ?! Това е факт ,но има още един факт . ..Това е едногодишната заплата на работник в системата на Енергетиката . /За онова време - не помня годината /
Ей , това имах да кажа .
Много поздрави от . . . Спиро Картечаро .

цитирай
7. ranik56 - Не ми пука
30.12.2010 21:25
Малко ме интересува дали ще бъде одобрен предишния ми коментар .
Знам че г-н Котев го е прочел . Това имах да му кажа .
Не всичко е розово на този Свят - като по -горните постове .
цитирай
8. gikotev - До г-н Къртечар Спиртоносов
31.12.2010 09:57
Пускам коментарите ти не за да ти благодаря, а единствено и само за да покажа на хората, паради какви карикатури, като теб, България просперира и е лидер по богатство и липса на корупция в ЕС. Нали се сещаш, че нямаш повече шанс за изявия тук. А причината е, че аз подкрепям квалификациите и изводите си с факти и документи, на които ти си се наслаждавал тук, докато ти си страхливеца, който не смее да се покажем а също така и да покаже нещо документално. Ако беше открит и почтен враг бих ти пожелал нещо в навечерието на празника, но ти и това не заслужаваш.
цитирай
9. ranik56 - Грешиш Котев - АЗ -не съм ти никакъв ...
31.12.2010 19:29
Грешиш Котев - АЗ -не съм ти никакъв враг .
Просто твоя случай ме заинтригува . . . и аз съм работил в АЕЦ .
Знам порядките , отговорностите и задълженията на работещите там .
Още нещо - Общия ми трудов стаж е 36г. - Само в Енергетиката .
Приятелю - ти си " Чавдарче " в тази професия .
Хайде със здраве - Успех ти желая в Безсмисленната битка .
цитирай
10. ranik56 - Монетата има две страни
01.01.2011 17:19
г-н Котев - ето , ново доказателство ,че Вие не искате дори да чуете чуждото мнение . . .единственно Вие сте правия . . .нали ?! .
МОМЕНТАЛНО ЗАПОЧНАХТЕ С ОБИДИТЕ СИ И КВАЛИФИКАЦИИТЕ СИ .
В блога Ви ,се принудих да пиша - защото г-н Бакалов Ви се " НАВЕДЕ" -
И на него - не му изнасят коментарите ми ?! /НАЙ -ВЕРОЯТНО ПО ВАША МОЛБА/ В нито един от мойте коментари нямаше обидна дума или квалификация . Не ,че не съм способен . . . Бедна Ви е фантазията . . . колко циничен мога да съм .
Вие - чистите и одобрявате постове ?! - и в същото време - уж се борите да докажете - Истината ?! Каква ирония - пародия .
От едно изречение се вижда ,че с вас е невъзможно да се води , какъвто и да е диалог . Именно за това не Ви направиха Началник .Вие , г-н Котев - просто сте " ослепял " от злоба .Видях ,че се държите арогантно и с властоимащи хора - търсите подкрепа ,а после ги обиждате и злословите зад гърба им ?!
Нямам ,какво друго да Ви кажа .
цитирай
11. gikotev - Що блога Ви е празен?
02.01.2011 19:14
Който иска да види що за съдържателен, задълбочен и искрен диалог водиш нека влезе на собственият ти блог за да се запознае с "аргументите" ти по спорната тема. На фона на над 2000 (две хиляди) страници на моят блог, на твоят няма и един ред. Ако за теб това е диалог и търсене на истината си търси събеседници другаде. А дали съм пионерче или чавдарче пак говори съотношеништо на фактите и документите предоставени от всеки един от нас.
Иначе, да Ви е честита новата 2011 година!
цитирай
12. pinkpanter - За съжаление г-н Котев умее да спори само в модерирани от него блогове и форуми
02.01.2011 22:23
Затова вече не опитвам да споря с него тук в собствения му блог. Опитах при г-н Бакалов, там все пак има малко повече свобода, макар че и там ме трият. И интересното е, че не трият обидните коментари, които признавам, че си позволявам. Тях ги оставят, а другото трият. Г-н Котев, вие сте болен от злоба човек, ако Ви стиска, оставете този коментар да види бял свят.
цитирай
13. ranik56 - Елементарно . .
03.01.2011 02:20
Блога ми е празен ,но е истински - Никой не смее да пише там .
Защото става въпрос за истина - за нещата с истинските им имена
и още . . . да се знае ,че не съм анонимен и не съм страхливец -
какъвто ме нарече .
Прав си Честита нова ГОДИНА - 2011 г.
цитирай
14. gikotev - "Ястребите" на ядрената мафия
03.01.2011 14:50
Пуснах нарочно коментари 12 и 13, щото за пореден път да се види, че "ястребите" (или пък лешоядите???) на ЯМ, продължават да "атакуват". Мотивацията им за това е очевидна. Най-вероятно ЯМ ще задели още 2 000 000 (два милиона) лева народна пара, за да им плаща да шляпат брътвежите си. И защо да не си го позволи, след като никой не може да ги накара да отчетат до сега похарчените 2 000 000.
На розовото животинче ще кажа, че на никого и никъде не съм казвал да го модерират, а точно обратното (справка е-вестник.бг). А правото ми да преценявам, кога да го "пусна" тук, е неотменимо по конституция. Когато си покаже дипломата, която му дава право да "поставя диагнози" може и да го пусна. В противен случай не бих желал да приписва личните си качества в моята биография.
А коментар 13 служи единствено и само за поредно подтвърждение на верноста на айнщайновата аксиома "Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен".
цитирай
15. mitjo - Тези "хорица" като г...
03.01.2011 14:55
Тези "хорица" като гледам идея си нямат от значението на понятия като "диалог" и "аргумент" и много добре правите като ни спестявате изявите им. Благодаря за което. Радвам се на озлоблението им, породено от свободата, която сте си дал - да не публикувате мненията им, но не разбирам защо сам се цензурирате като им се поддавате и въпреки възможността да ги подминете им давате търсеното от тях внимание. Много ясно, че искат да ви дискредитират, за да "докажат", че рециклираното гориво е фикция в главата ви. Кой ли им вярва. Така още по-ясно се вижда кой говори истината. Мисля, че няма нужда да им обръщате внимание - те ви разсейват с нападките си и ви изтощават , държат ви далеч от целата. На мен отстрани ми е противно да ги чета, представям си какво ви е на вас. Като ги публикувате, показвате, че сте ги чел, а не сте ги пратил в небитието, където им е мястото на подобни заплахи от сорта на Спиро Картечаро - глупак явно си мисли, че на хората не им е ясно що за злобно нищожество е. Освен отвращение и погнуса към подобни друго не може да изпита един здравомислещ човек.
цитирай
16. gikotev - ЧНГ, Митьо!
03.01.2011 15:10
Благодаря, за преден път, за разбирането и съпричастието. А ги чета винаги, но ги пускам тук много рядко. Техните изяви е важно да се документират, за да няма празноти в общата картина на схватката. Те действително са част от бенефициентите на част от откраднатите пари, а и силно се надяват на още много. Това, от една страна. А от друга, колкото и парадоксално да звучи, те много често са ми полезни, в разследването ми, защото ме насочват към детайли, за които преди не съм се сещал. Те, обаче, са прекалено кухи, за да се усетят. Именно, поради втората причина, аз отдавна съм престанал да се връзвам на, иначе, бедният им откъм епитети речник. Даже ги поощрявам да пишат, за да ми подхвърлят идеи, които да ми помагат да разкривам криминалната им същност. Нарочно тук не споменавам в кои именно случаи са ми помогнали, за да не спирам "полета" на болните им бълнувания.
Бъди здрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832972
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031