Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 13:27 - ТВ СКАТ, ПАРАЛАКС, 27 октомври 2010 г.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3131 Коментари: 2 Гласове:
1



Докато чакаме министърът на многото неща да осмисли и реагира на предложените от мен, по негово искане, стъпки за изясняване на истината аз ви предлагам едно видео. То е запис на участието ми в предаването ПАРАЛАКС, на ТВ СКАТ, от 27 октомври т.г. Реших да го пусна тук по две причини. Първо - за да запазя хронологията на развитието на разследването, след завръщането ми от странство. И второ - за да направя някои допълнителни коментара към предаването, които останаха неясни в рамките на отреденото време.

От ТУК можете да видите цялото предаване.

На първо място ще изкоментирам две от направените твърденията на бившият изп. директор на централата Иван Генов, направени по време на прякото му включване по телефона. Първото му твърдение е свързано с цената на ядреното гориво. Той казва в предаването, че цената на горивото е между 820 000 и 880 000 евро и по този начин се опитва да подсили прокарванията от него теза за съществуването на безплатен обяд. Т.е. ние плащаме много по-малко отколкото получаваме. Но дали е така на практика? За да разберем дали Генов е прав или не е хубаво да сравним сегашните му твърдения с такива направени преди повече от две години, по същият повод. На 17 юли 2008 г. Иван Генов, на пресконференция в София, по повод на моите първоначални обвинения твърди, че АЕЦ "Козлодуй" се е презапасил с ядрено гориво за цяла една година напред и по този начин е бил направен успешен трик да се неутрализира неизбежното бъдещо повишаване на цената на горивото. Т.е. при тогавашна цена от 875 000 евро, как така то е поевтиняло? Ако то е поевтиняло, то тогава възниква въпросът, защо е било това презапасяване??? И отговорът е много прост. Ако не е предстояло поскъпване, тогава излиза че около 90 милиона евро са били замразени или по-скоро дадени като безлихвен кредит на руският доставчик, вместо да се "завъртят" и донесат полза за Българската икономика. Ако приемем, че от разумна икономическа дейност тези пари биха могли да донесат около 10% средногодишна доходност, то тогава Генов е подарил тези пари на руснаците или около 18 милиона лева са били източени допълнително. Тези осемнадесет милиона лева следва да се умножат на 6 години за да се получи приблизително още около 90 (деветдесет) милиона лева, допълнителни загуби за страната, към вече констатираните над един милиард. За съжаление най-вероятно е реализиран най-неизгодният, за нас с Вас, уважаеми дами и господа, вариант. А именно, хем горивото е поскъпвало, хем Генов и компания са предоставяли на руснаците многомилионни безлихвени кредити. И всичко това става само по една и съща схема. А както често съм твърдял от АЕЦ-а се краде по много канали.

Втората ми забележка към Генов е свързана с коментара му около участието му във фирмата "ИКАР В-04". По телефона той твърди, че е съосновал нея фирма за да си посигури старините, което наистина е вярно, още по времето когато не е бил изп. директор. Но после продължава да твърди, че я е напуснал преди да заеме високият пост, което, обаче, въобще не вярно. Той и съдръжниците му предават управлението на фирмата на свои роднини и доверени лица, чак през пролетта на 2007 г., когато вече започват да се забелязват първите признаци на ненормално поведение на новият вид гориво. Към него период, април 2007 г., Иван Генов е вече много месеци изп. директор. Хубавото на обаждането на Генов в предаването е, че получихме документален запис на поне още две дебелашки лъжи от него.

Последният коментар, който искам да направя е свързан с питане на човек от Козлодуй, относно заплащането на ремонтният персонал в централата. А именно, дали е вярно, че понякога, след планов годишен ремонт на даден блок, премиалните им възнаграждения достигат до много десетки хиляди лева. По време на самото предаване аз не очаквах този въпрос, защото той не е пряко свързан с темата и за това реагирах в посока "не знам". Но когато по-сетне се замислих, се сетих за това, че и аз съм писал за това явление и, че то наистина съществува. Ако този господин следи блога искам да му се извиня и да потвърдя верноста на негояите предположения. А схемата за легализирането и на тази кражба е повече от елементарна. Нарочно се раздуват сроковете за приключването на ремонтните дейности, за да могат после те за завършат "предсрочно", а героите на труда да си получат премиите.

Г. К.




Гласувай:
2



1. mitjo - Преди малко пробвах да гледам, но ...
16.11.2010 11:04
Преди малко пробвах да гледам, но видео няма - само празен player.
цитирай
2. gikotev - Здрасти, Митьо!
16.11.2010 12:09
И на мен видеото не ми тругна в ИнтернетЕкслорера, но тругна в Мозилата или обратно, вече не помня. Така че опитай с различни браузери. Весел ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835964
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031