Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 10:42 - АЕЦ “Козлодуй” е скрил ядрено гориво, по време на проверката за наличието на рециклиран уран в него
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 12070 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2013 19:24


Колкото повече ядрената мафия (ЯМ) всячески се опитва да прикрие и заличи следите на извършеното от тях уникално криминално престъпление, свързано с подмяната на ядреното гориво в Козлодуй, толкова повече доказателства в обратна посока виждат бял свят. Тук и сега предлагам на Вашето внимание поредният шокиращ епизод. Ето я накратко и историята.

В продължение на вече повече от половин година Комисията за превенция и противодействие на корупцията (КППК), към МС на Р България, с председател министърът на вътрешните работи, отказва да предприеме каквито и да било действия, в посока на разследване и изясняване на събраните от мен факти. Като главни аргументи, за категоричният им отказ, са липсата на допълнително изнесени факти във в-к “24 часа”!!!, а също така и един доклад, който е бил написан в средата на месец август 2008 г., до министъра на икономиката и енергетиката, от директор на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” Васил Хаджиев, към същото министерство. Според отговорите, от името на КППК, но практически от инспектората към МИЕТ, на два пъти ми посочват въпросният доклад, който прави общ извод, че “... АЕЦ “Козлодуй” ЕАД се експлоатира в съответствие с издадените лицензии за експлоатация на блокове 5 и 6 от АЯР и технологичните регламенти ...”. Този “общ извод” може и да е верен, но когато човек си има работа с ЯМ нещата никога не са съвсем сигурни. Ето защо аз помолих член от гражданският комитет в моя защита да изиска въпросното “доказателство”, за да се убедя лично във верноста на направените в него заключения. Докладът беше изискан от МИЕТ, в съответствие с Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). След повече от месец на прилагане на чиновнически хватки МИЕТ, със съгласието на АЕЦ “Козлодуй”, разрешава частичен (със заличени полета в него) достъп до въпросният много ценен документ. И аз естествено сядам да го чета, с нескрито вълнение. Ако и Вие се вълнувате от съдържанието му можете да видите по-дору да му се “насладите”. По същество той представлява отговори на десет въпроса, отправени към комисията за борба с корупцията, към предишното народно събрание, формулирани от комитета в моя защита. Когато комисията, обаче е получила отговорите на въпросите, тя не ги е предала на подателите на тези въпроси!!!? Но ето че най-сетне, макар и осакатен, въпросният доклад е вече в ръцете ни. Настоящият постинг няма за цел да прави цялостен анализ на това творение, още повече, че то е непълно. Това ще бъде направено, след като бъде предоставен пълен 100% достъп до него. Надявам се че и този път съдът ще уважи искането ни.

image

image

Целта на този постинг е да покаже, нова – частична манипулация на ядреното гориво в Козлодуй, с която е направен опит да се прикрият следите на по-голямата такава. А частичната манипулация се състои в мистериозното изчезване на 6 (шест) броя горивни касети, в рамките на един календарен месец, когато на територията на централата текат проверки за качеството на горивото. Как беше разкрито това поредно “шменти капели” ли? Много просто – с четене и сравнение.

И така, ако погледнете в отговора на Въпрос №1, във въпросният доклад, там много ясно се вижда, че на два пъти се споменава броят на наличните в централата горивни касети и той е 96 (деветдесет и шест) единици. Периодът на проверката му е 12-14.08.2008 г. Споменава се и факта, че наличното гориво е от партиди 2007 и 2008 години. И както казах по-горе, когато си имаш работа с ЯМ нещата никога не са сигурни, ама абсолютно никога, та за това си направих труда да проверя. А къде да проверя? Разбира се, че в протокола от направената проверка на изотопният състав на горивото от шведската компания STUDSVIK NUCLEAD AB. Периодът на проведената от шведите проверка е 10-13.09.2008 т. Т.е. точно един месец след проверката, цитирана от Хаджиев в доклада му. В прес-съобщение на АЯР до медиите от 26.09.2008 г. се казва че е проверено гориво от доставените партиди през 2007 и 2008 години, точно както същото твърди и Хаджиев. Ако междувременно АЯР не е свалило въпросното съобщение от сайта си, то то би следвало да може да се прочете ТУК. Същевременно в рамките на въпросният един месец, между двете проверки, на нито един от блоковете не е правено презареждане с ядрено гориво. Това е повече от елементарно да се докаже. А и макар да е теоретично възможно, то в историята на българската АЕЦ няма случай на презареждане с толкова малко на брой свежи горивни касети. Така че откъдето и да се погледне броят на касетите, по време на двете проверки би следвало да е един и същ. Но така ли стоят нещата в действителност? Оказва се – НЕ!!! Липсват 6 (шест) броя горивни касети. На снимката по-долу (става нормално голяма ако кликнете на нея) съм приложил първата страница от протокола на шведите. (Целият протокол и мой анализ към него можете да видите в Доказателство №11, от постинга Архив на доказателствата”)

 image

В третият абзац на страницата се казва буквално следното: “Към момента на измерването в АЕЦ “Козлодуй” имаше в наличност свежи горивни касети, разпределени в три отделни групи, по 30 броя във всяка.” Както и да се смята три по тридесет дава 90 (деветдесет). Ами сега? КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ЦЕЛИ ШЕСТ БРОЯ КАСЕТИ? КЪДЕ? Аз не знам, но със сигурност от ЯМ знаят. Знаят но няма да кажат. Въпросното разминаване няма как да не е забелязано и от предстваителите на АЯР, по време на шведската проверка, но са се направили на разсеяни. Сам по себе си този факт е достатъчен шефа на АЯР Сергей Цочев незабавно да бъде разследван. Въпросното разминаване не е било забелязано и от направената проверка от ДАНС, в същият период, по сигнал от комитета в моя защита. От КППК също не пропускат да ми напомнят, че от ДАНС са заключили, че с горивото всичко е ОК. А в качеството на ДАНС-овата проверка Вие сами можете да се убедите в продължаващата тук поредица “ЯМ – дела и документи”. За да не бъда подведен под отговорност за издаване на “фирмена тайна” няма да се впускам в подробности, за конструктивните особенности на една горивна касета за реакторите от типа ВВЕР-1000. Ще спомена само, че дължината и е по-голяма от два средно-човешки ръста. Сами разбирате, че не могат да бъдат скрити за малко в нечий джоб. Ами къде са тогава? И което е още по-важно, защо не са се намирали там, където е следвало да се намират? Е, аз само питам. Може и да получа някога отговор, но за целта трябва да подкупя някой журналист от в-к “24 часа”, за да публикува тази новина, а след това, за пореден – четвърти път да сезирам КППК. Но пък тогава се опасявам, че те ще ми отговорят, че един вестник пролет на прави и ще искат да видят подобни публикации в цялата българска преса, а аз нямам толкова пари за подкупи. И ще ми отговорят, както и последният път, видно от снимката по-долу (клик върху нея).

 image

В горният десен край на страницата, под определението “Статус” комисията е резулирала “Невалидна”. Ако ми харесва. Е, то е ясно, че не ми харесва да наричат труда ми “невалиден”, но в България е валидна само дейноста на организирани престъпни групировки, като тази на ЯМ.

 Г. К.



Тагове:   ядрено гориво,


Гласувай:
2



1. raders - къде
13.04.2010 10:46
И какво следва от всичко това - къде може да са?
цитирай
2. gikotev - Питайте ЯМ
13.04.2010 10:58
Мисля, че е ясно, че аз няма как да знам къде и как са крили въпросните шест касети. Най-вероятно тази криеница е била временна, докато мине проверката. А не знам, защото вече две години цялата държавна машина брани извършителите на тези мероприятия.
цитирай
3. qwerty1234 - Дай нещо по-интересно!
13.04.2010 19:33
Ако мислиш че въпросния швед е броил касетите, значи си в много голяма грешка.
А ако беше влизал във ВСГ, нямаше да обясняваш как някой е скрил касетите...
цитирай
4. gikotev - Големият шведски специалист.
14.04.2010 10:37
Той колкото е броил касетите, толкова е и мерил изотопен състав. А що се касае архитектурата на възел свежо гориво (ВСГ) то и съдята няма да влиза в него, да му се възхищава, а ще чете публикуваните тук документи.
цитирай
5. qwerty1234 - Чети внимателно кое за какво е
14.04.2010 19:13
Протокола от измерванията не е отчетен документ за наличното ЯГ. Той е документ за измереното съдържание на уран-232 в конкретни касети. Ти ако не правиш разлика между двете неща, един съдия със сигурност ще я направи.
цитирай
6. gikotev - Жалък тълкувател ;-)
15.04.2010 10:21
Протоколът е отчетен документ за измерването на 15 "случайно избрани от АЯР" горивни касети измежду ВСИЧКИ НАЛИЧНИ. За продажните мазници повтарям - измежду ВСИЧКИ НАЛИЧНИ. Вчера шведа не умееше да брои, днес документа му не бил документ, ако и утре Лйолйо не измисли нещо сносно да оди бръзо и да върне парите на Р. Овч. Нещо много се активира на последък, а? Цели шест горивни касети са скрили ЯМ!!! Ами са?
цитирай
7. qwerty1234 - Ами нали и аз това ти казвам
15.04.2010 18:26
Документ е за измерването и само за него, защото въпросния швед само това му е била работата, да виждаш подпис от АЯР на протокола? Отчетния документ за наличностите към съответния момент е програмата, по която е извършена дейността по измерването. В нея си има и списък на касетите и картограма на ВСГ с разположението им.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9819326
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031