Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 10:53 - Прикриване на следите, на престъпленията на ЯМ.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2666 Коментари: 1 Гласове:
2



Сигурно си спомняте детските приказки, в които лисицата, с помощта на опашката си, “замита” следите си по снега, на своите похождения. За подобно “упражнение” от страна на ЯМ ще стане въпрос в настоящият постинг.

Както споменах миналата седмица Министерството на икономиката, енергетиката и туризмът (МИЕТ) отказа да предостави Доклад № 12-00-743/15.08.2005, в който, според “Комисията за протекция и прикриване на корупцията” (КППК), към МС на РБ се съдържат неоспорими “доказателства” за липсата на вярност в моите обвинения. Само дето никой не ги е виждал, що за доказателства са това. Ето защо, чрез гражданският комитет в моя защита ние решихме да го изискаме, този “доклад”, щото веднъж и за винаги да се запознаем с тези “доказателства” и ако те наистина са такива да прекратим борбата. Искането е съвсем официлано, съгласно Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ). То е подадено на 18 февруари 2010 г. и срокът за отговор е 14 дни.

В самият край на законовият срок за отговор, комитетът в моя защита е получил такъв от МИЕТ, че срокът за предоставянето на исканият “документ” се удължава с още 14 дни, с обяснението, че трябва да бъде изискано разрешение от АЕЦ “Козлодуй”!!! Странна работа? Времето на новите 14 дни изтича в краят на настоящата седмица. Това означава, че следва да очакваме нови изненади. Или по-точно нов отказ, с още по-екзотични основания. Най-вероятно след това ще последва нов съдебен процес, този път срещу МИЕТ, за отказ за достъп до обществена информация. Такова едно дело вече се води срещу АЯР, заради отказа и да предостави “Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. с приложения №№ 1-29 към него”, което представлява най-важното основание, на която база АЯР е издал разрешение на АЕЦ «Козлодуй», за поетапно въвеждане в експлоатация на новият вид ядрено гориво. Делото е стартирано на 13 декември 2009 г., но е прекъснато от съдията, с искане за предоставяне на допълнителна информация, поради разбираемото му обяснение, че не е много добре запознат с материята. Вече повече от три месеца, обаче, все още не е насрочено второ заседание по делото. Всеки момент се очаква това да се случи.

В тази връзка е и настоящият постинг. Чрез него ще се опитам да обясня същноста и смисълът от искането на въпросното Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. с приложения №№ 1-29 към него” (за краткост - ТР).

 ТР е документ, който има две основни предназначения.

  1. Да констатира и опише даден технически проблем, който от своя страна представлява част от цялостният технологичен цикъл. (В медицината – констатиране на заболяване на някой орган от тялото и поставяне на диагноза.)
  2. Да предложи начин (метод, път, инструменти и т.н.) за неговото рарешаване. (Предложение за назначаване на лекуваща терапия и медикаменти.)

 Само толкова. В нашият конкретен случай проблемът е, че ядрените горивни касети, използвани до 2004 година, а в последствие поетапно (в продължение на 4-5 години) изведени от експлоатаця, са показали дефекти. Т.е. такова заболяване е било констатирано в тялото на организма на АЕЦ-а. Ако продължиме в този ред на мисли, можем да кажем, че заболяването е предизвикано от некачествената храна, с която се е хранил този организъм - реакторът. Така се стига до втората задача на документа ТР – да предложи лекуваща терапия. И тя е очевидна, а именно, смяна на вида на храната с която той (АЕЦ-а) се е хранил до тогава.

Тук е важно да отбележим, че документът ТР е съставен на българска територия, от български експерти и в българско предприятие. Така че никаква трета страна не би могла и не би следвало да претендира за накърняване на някакви нейни интереси, във връзка с неговото предоставяне, за проверка на коректноста му.

 Какво представляват приложенията с номера от 1 до 29, към предложението за решаването на констатираният проблем (лечебната терапия)? По своята същност, взети заедно, те представляват онази задължителна пояснителна записка придружаваща всеки един хранителен или медикаментозен продукт. В нея се описват инградиентите (съставните части), добавители, оцветители, консерванти, евентуално инструкция за допълнителната им обработка преди консумация, дозировка, ограничения за прилагане и т.н. А както много добре знаем, от всекидневната си практика, в тези пояснителни записки не се споменава нищо за технологията и know-how-то (както сега ЯМ трескаво се опитва да представи), на тяхното производство. Т.е. тези иначе задължителни бележки, било към бебешка каша, било към кутия антибиотици, по никакъв начин не ни казват, как точно те са били произведени. Следователно ние не бихме били способни да си ги произведем сами и по този начин да си спестим следващи харчове в аптеката или супермаркета. Когато пак ни потрябват въпросните артикули ние пак ще отидем да си ги купим и те пак задължително ще бъдат съпроводени от съответните описания.

По абсолютно същият начин стоят нещата и с нашето ядрено гориво (продукт като всички останали). Приложените към ТР документи описват състава на новите компоненти, които ще заменят старите, начина на боравене с тях, дозировки, продължителност на допустимо използване, режим на прилагане, условия за съхранение, срок на годност и т.н. Както в случаят с храните и лекарствата, в съпровождащата документация не се говори нищо за технологии и инструкции за производство на продукта, който сме решили да си закупим. Т.е. пак не бихме били в състояние да си го произведем сами, в случай че ни хрумне. Поради същата тази причина те няма защо да бъдат крити, нито от нас, нито от когото и да било краен потребител на този закупен продукт. А всички ние сме крайни потребители на произведената енергия от тялото АЕЦ, което тяло, от своя страна е захранено с продукта – ядрено гориво. Абсолютно по същият начин, както ние ежедневно се храним, а понякога приемаме лекарства, за да може тялото ни да произвежда енергия, която да ни държи здрави и работоспособни.

Това че “храната” или “лекарството” за лекуване на болното тяло АЕЦ е било внесена/о от Русия, Сингапур или Чили по никакъв начин не променя нещата. Съответните съпътстващи пояснения задължително пак ще присъстват, освен това преведени на български, и достъпни за запознаване от страна на крайният потребител. И те не би трябвало да имат нищо против, защото тогава ще предпочетем друг производител, а те скоро ще фалират.

Случаят е абсолютно аналогичен и ако си купуваме техническо устройство, като например GSM, с тази разлика, че GSM-а не е стока от първа необходиност и не се свързва по аналогия с храната за реактора и тази за човека. Но даже и при него, всеки покупател първо се запознава с техническата документация към него, възможности, ограничения, условия за експлоатация и гаранционни такива и чак тогава решава дали да си го купи или не, заедно със същата съпровождаща описателна част. Нещо повече, никой не му забранява да я показва на когото и да било. Даже и при него производителят, например Nokia, не се притеснява, че на базата на съпътстващата описателна част някой ще дублира продукта й и ще я конкурира.

Какво се получава в случая с отказа да ни бъде предоставено ТР от страна на АЯР? Самото “РАЗРЕШЕНИЕ № VI-2959/14.05.2004 г.”, което ни е предоставено, казва, че, да, доктора (АЯР) е назначил лечение. Но отсъствието на “Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. с приложения №№ 1-29 към него” не ни позволява да се запознаем, както с методиката на лекуване, така и с медикаментите с които то се е провело и все още се провежда. Пита се тогава в задачата, кой разумен човек би позволил спрямо негов близък, роднина или дете, да бъде приложена подобна непрозрачна и непредвидима терапия??? Ами никой, разбира се.

В нашият случай, терапията и медикаментите с които тя е проведена се крият съзнателно, за да се скрие истината за нейната погрешност и в резултат на която е възникнал нов здравословен дискомфорт, който ние можем образно да наречем “преяждане”. А този здравословен проблем действително е настъпил, потвърдено и от шефовете на АЕЦ-а и АЯР-а, изразяващо се в превишаване на реалните спрямо прогнозните продължителности на горивните кампании, а също и в прегарянето на част от старото гориво. И за да приключа с аналогиите ще отбележа само, че “преяждането”, получило се в резултат на умишлено погрешната терапия е довело до един друг вид “преяждане”, с много, много пари, на “докторите” разрешили и реализирали терапията. И не е нужно човек да е лекар за да знае, че преяждането е не по-малък здравословен проблем, от недояждането, например.

Ето защо ние считаме, че сме в правото си да получим информацията, както за предписаната и приложена терапия, т.е. самото Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. ...”, така и за медикаментите с които тя е извършена (и продължава да се третира), а именно “... с приложения №№ 1-29 към него.

 Така, сега и тук, разказах за механизма по който ЯМ крие истината за извършваното от тях престъпление. По същият начин се очаква да процедират и с понастоящем изисканият Доклад № 12-00-743/15.08.2005. Поради същата причина те се притесняват да възбудят съдебно преследване, срещу скромната ми личност, защото пред съда ще са длъжни да предоставят въпросният доклад, другият крит документ – допълнението към ТОБ и още много. А това би означавало разкриване на истината. Защо ЯМ ги е страх от прозрачност? Отговорете си сами.

 Г. К.




Гласувай:
3



1. gikotev - Благодаря за вниманието.
22.03.2010 11:22
Това за 11 лв. МВт-а от къде си го взел? Ако не се лъжа АЕЦ-а продава на НЕК-а за около 48-50 лв. МВт-а. Иначе за петрола и слоарните инсталации си прав. Ситуацията с ядреното гориво също не е като със световният океан. То също не е безкрайно и е лимитирано във времето. Поставям тук link към сайт от където можеш да научиш много, както за добива, така и за експлоатацията на ядреното гориво, в световен мащаб. Пожелавам успех!
http://www.wise-uranium.org/index.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841568
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031