Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 15:24 - Изгодно ли е използването на рециклиран уран IV (В конкретни суми)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 7665 Коментари: 7 Гласове:
1



Изключително рядко и доста трудно може да бъде намерена достоверна информация за реалното ценообразуване в процеса на производство на ядрено гориво, но въпреки това такава се намира. И като ни се е паднал такъв късмет, защо да не му се насладим? В тази връзка нека сега да разгледаме няколко конкретни числа, които ще ни помогнат да се ориентираме приблизително за изгодата на групата ЯМ, около далаверата с горивото в АЕЦ “Козлодуй” ЕАД.

За целта предлагам на вашето внимание доклад на г-н Стив Кидд, директор на отдел за стратегии и изследвания, към Световната ядрена асоциация (Steve Kidd, Director of Strategy & Research, World Nuclear Association). Докладът се казва “Ядрено гориво” и е изнесен по време на курс, през сптември 2008, в Анкара, предполагам че става въпрос за Турция. В духа на откритост и прозрачност, ето и линк от където можете да се запознаете с оригинала:

http://www.world-nuclear-university.org/html/summer_institute/2007/2007SI-lecture%20Materials/0717/070717_Steve%20KIDD_2/0717_Steve%20KIDD_WNU_SI_NuclearFuel.pdf

 Ето какво показва той още на 5-та страница в доклада си.

 Цената на един килограм обогатен уран:

 Uranium                       9 kg U308                   $25 per lb*                  495

Conversion                   7.6 kg U                      $13 per kg                   99

Enrichment                   7 SWU                        $135 per SWU**        945

Fabrication                   1 kg                             $300 per kg                 300

Total                                                                                                         $1839

 * lb е абревиатурата на британската единица за маса паунд (pound), която се равнява на 0.4536 кг, или в нашият случай ще имаме около 19.8 паунда по $25 дава около $495.

** SWU – единица разделителни работи.

 Прави впечатление, че две от посочените във втората колона цени почти напълно съвпадат със съответните, представени в доклада на експертите от Oak Ridge National Laboratory, в материала “Изгодно ли е използването на рециклиран уран II”, публикуван по-рано в този блог. Съществена разлика се забелязва само в първата от трите цени, но това може да бъде обяснено, основно с разликата в характеристиката на суровината свеж/повторно-извлечен уран, а също така и в неговото количество. И в двата случая, обаче, става дума за цени формирани по време на пика на цената на урана на световният пазар, т.е. максималните достигани до сега, но вече отминали.

Движението на цената на природният уран можете да видите на приложената тук графика, а също така и на посоченият на самата диаграма сайт.

 image 

И така имаме цена от $1839/кг готово ядрено гориво за зареждане в реактора за, а също така и детайлна разбивка, по етапите на производство. Много или малко е това, как да разберем? Единственият начин е чрез сравнение. Защото от незапомнение времена е известно, че истината се познава в сравнението. (ЯМ, обаче, не мислят така.)

 

Но как да направим сравнението? Може да се подходи по няколко начина, но аз ще Ви предложа този, който на мен ми се вижда, както най-оригинален, така и най-достоверен. Ще използваме един калкулатор, но не добре познатият ни класически калкулатор, а съвсем специален, който е създаден нарочно да изчислява цената на ядреното гориво, по време на целият цикъл на неговото производство, експоатация и последващо погребване. Ето и web-адресът на който можете да се запознаете с него, а също така и да го използвате:

http://www.wise-uranium.org/nfcc.html

 Аз ще споделя с Вас моите впечатления от този калкулатор, като по този начин се надявам да съм Ви полезен при неговото правилно използване, но не се натрапвам. За целта направих една своя сметка, която предлагам на Вашето внимание. Тя е отразена на следващите три форографии (като кликнете върху тях те се увеличават), които събрани една под друга дават общият вид на калкулатора, който се казва “Nuclear Fuel Cost Calculator”.

 image
image
image

 Какво направих аз? Въведох 5 броя числа и натиснах бутона “CALCULATE”, който няма да видите на тезиснимки, защото вече е използван, но на web-страницата ще го намерите. Кои 5 (пет) числа въведох ли?

На първо място това е масата на крайният продукт който искам да получа, а тя е 490 кг = 0.49 тона UO2. Приблизително точно толкова тежи ядреното гориво в една касета за ВВЕР-1000. (ЯМ пак ще подадат сигнал в прокуратурата за издаване на фирмена тайна. Но нека не бързат, защото има още.) Това число 0.49 го въвеждам в първата таблица, наречена “Material Balance”, точно срещу опцията “Fuel Fab.”, но още не натискам бутона. Сега отвивам на предпоследната, розова, таблица с името “Cost Parameters”. И там в първата колонка “Market Price” попълвам четирите цени, които са посочени в началото на този материал, но ако забележите внимателно, доуснах малка грешка и направих малка услуга на ЯМ, но ще се коригирам. Става въпрос за най-първата цена “Natural Uranium”, къдете реших да съм по консервативен от г-н Кидд и вместо неговото число 25, аз поставих с цели 40% по-висока стойност, а именно 35 $ per lb U3O8. Какъв кошмар! Но аз ще си ги приспадна. И сега вече можем да натискаме бутона CALCULATE”. В резултат на това се запълват всички останали празни полета и даже се появява графична интепретация на резултата, която тук липсва.

Пак без да се натрапвам Ви предлагам да обърнем внимание на втората, жълта, таблица “Cost Summary (in Thousand US$)”. В първата колонка са показани номиналните цени. Втората колонка показва разходите за бъдещото управление на отработилото гориво (което може и да не е съвсем отпадък, както е наречено в таблицата). Нас ни интересува само първата колонка и то не цялата, а само до позицията “Subtotal (front end)”, защото нито г-н Кидд е споменал, че в образуваната от него цена влиза и бъдещото управление на отработилото гориво, нито пък АЕЦ “Козлодуй” заплаща една цена, в която да влиза следексплоатационното манипулиране с горивото. (За всяка пратка извозвано в Русия отработило гориво Козлодуй плаща допълнителни тлъсти суми, нямащи нищо общо с вече платената цена за свежото гориво.)

И така ние получихме цена от $762248 за една горивна касета. Но както казах по-горе аз ще си поправя грешката и ще си приспадна наддаденото. А то е около 40% от цената на “Natural Uranium” или от $320360 ще приспадна $120000 и така крайната сума за една горивна касета се оформи приблизително от около $642248 (шестстотин и четирдесе и две хиляди долара.) До тук добре, но с какво да сравняваме сега? Няма начин, налага се да издам още една “фирмена тайна”, според класификацията на ЯМ. А тя е цената за една горивна касета, която е плащала АЕЦ “Козлодуй” към месец май 2008 г. И тя е €875000 (осемстотин седемдесет и пет хиляди евро). Със сигурност към днешна дата цената е още по-висока защото още тогава беше получена нова оферта от руснаците, за поскъпване с 40%, въпреки тренда на спад на световният пазар. Не се и съмнявам, че висшият слугинаж на централата е приела поскъпването, но едва ли чак с 40%, но независимо от това аз ще се прижържам само до онова, което ми е известно със сигурност, а то е €875000/касета.

Така, за целите на сравнителният анализ, получихме две числа $642248 и €875000, като се предполага, че и двата крайни продукта, са с еднаква маса и с еднакъв изходен материал – природен, а не рециклиран уран.

1.      Нека сега допуснем, че касетата която “създадохме” е произведена с ре-продуциран уран и тогава следва да си приспаднем 10%, както твърдят повечето анализатори на по-ефективното използване на рециклираното гориво. И резултатът е $642248•0.9=$578023.

2.      Следва ново намаление, което се налага заради разликите във валутните курсове. Сами можете да си направите проверка, в интернет, че от октомври 2004 г., когато ЯМ пристъпват към практическото реализиране на схемата с подмяната, та до ден днешен еврото е било винаги по-скъпо от долара, в различни пропорции. От около 5-7% в началото, до рекордните почти 25% наскоро. Но за да не съм прекалено жесток към ЯМ аз ще използвам една усреднена разлика от 10%. Така $578023•0.9=€520220.

3.      Но и това не е всичко, следва ново намаление, заради разликите в технологиите. В един от следващите материали ще осветля въпроса по-подробно, а сега само ще посоча, от съществуващите две технологии за обогатяване на урана, центрофугирането е икономически по-изгодно, особенно когато става въпрос за обогатяване на ре-продуциран материал. (Така твърди МААЕ, в доклад който скоро ще сложа тук. А и не само те го твърдят.) На приложената по-долу графика, с изписан на нея сайт-източник, можете да се убедите коя страна коя технология и в какви обеми използва. Този път ще съм още по-скромен и ще използвам редукция от само 5%. Така €520220•0.95=€494210. (Използвам тази опция, защото оценките за икономическата ефективност при използването на ре-продуциран уран идват от американци, а те използват по-скъпата технология и въпреки това им е изгодно. )

 
image

(tSWU на графиката означава тонове единици разделителни работи. Останалото изглежда ясно.)

 

4.      Ще си позволя още два показателя, според които цената на “конструираната от нас касета” трябва да е по-евтина. Първият показател, това е цената на човешкият труд, вложен при производството на крайният продукт. Едва ли има смисъл да коментирам разликата в пъти между цената на труда в САЩ и Русия. (В този блог даже има публикуван материал по темата.) Вторият показател, това е цената на липсващият ТОБ (Техническа Обосновка не Безопасноста за новото гориво = Safety Analysis Report). Както става ясно от Доказателство №1, вижте архива с доказателствата, новите касети ТВСА нямат ТОБ, т.е. за неговото изпитание, верифициране, валидиране и лицензиране не е похарчена и една копейка. И за да спазя традицията, ще обединя тези два показателя в скромната редукция от само 5%. Така €494210•0.95»€470000.

 И каква стана тя? Излиза, че по най-най-най-скромни оценки АЕЦ “Козлодуй” надплаща на руснаците по над €400000 (над четиристотин хиляди евро) или над 800000 лева, за всяка една нова горивна касета. За една година всеки един от двата реактора в Козлодуй “поглъща” средно по около 42 свежи горивни касети или общо 84 броя. Така за една година ЯМ и компания прибират не по-малко от 84•€400000=€33.6 милиона. Схемата се експлоатира от над 5 години и крайният резултат до сега е €33.6•5=€168 милиона. Или над 300 милиона лева. Пак повтарям, че това е по най-скромна оценка. Действителноста със сигурност е различна.

А защо е по-различна ще стане ясно, когато скоро публикувам тук обещаният по-горе доклад на МААЕ, а след това и още един на Грийнпийс, които поотделно и взаимно допълващо се ще породят много силни, до непреодолими, съмнения за източника на суровината, която руснаците вероятно използват за направата на касетите ТВСА за Козлодуй. По този начин може да се стигне до ново преразглеждане на цената на горивото, в посока поевтиняване, но освен това тези два материала ще хвърлят много силна светлина върху международният (не само българо-руски) организиран отпор срещу разкриването на това престъпление.

 Георги Котев



Тагове:   уран,


Гласувай:
2



1. qwerty1234 - я си оправи математиката ;-)
11.01.2010 20:08
Сега отиваш на малката синя табличка от третата картинка и слагаш правилното обогатяване. После намаляваш цената за U3O8 s 10%, намаляваш цената на SWU с 10% и натискаш “CALCULATE”. Така си отчел т.1 и т. 3. Слагаш си корекциите за т.2 и т.4 и получаваш приблизително €630000. Отделно са разходите за преправяне на производствените мощности за работа с рециклиран уран, така че цената за производство може да се окаже доста над $300/кг. Така че въпроса е дали ще има достатъчно рециклиран уран за да се оправдае подобно преправяне на мощностите (ако преработваш по-големи количества, завишението на цената за производство е по-малко). Защото на входа имаш 5 тона U3O8 за всяка касета, или за едно зареждане трябва да имаш 210 тона! Това означава че руснаците дори да натоварят на 100% мощностите за преработка на отработило гориво, пак ще имат колкото за 4-5 реактора... Та като стигнем до тази сметка, май вече няма да е толкова изгодно...
цитирай
2. gikotev - Не бръзай, оти че сбръкаш! (стара врачанска поговорка)
12.01.2010 10:55
Твоето второ аз Пинко (или по-вярно Пинокио) се опитва да ми изтрие думичката физик от дипломата, а ти се опитваш да ми вземеш любимата оценка от нея, отличен по математика. Вместо да ми благодариш, че ти дадох този инструмент, калкуллатора и да се учиш на неги ти пак си взел лейката да ме поливаш с каквото си сложил в нея. Типично по български.
Всъщност ако не бързаше толкова да говориш глупости и откровенни лъжи, щеше да се поразходиш още по сайта с каклулатора и да откриеш още маса подобни умни машинки, в това число и специално, за оценка на цената на рециклирано гориво. И като повториш абсолютно същите операции, с петте числа, накрая за една горивна касета за ВВЕР-1000 се получава скромната сума от 241 000 долара. А, как ти харесва? И на входа UО3 не е 10 тона (той не е толкова когато уранът е природен, пък какво остава с ре-продуцираният, който е с по-високо обогатяване), а само скромните под 3 тона.
И сега като преведем тази сума в евро се получава че ЯМ и компания скубят народа в пъти. Що се отнася за инвестициите в ново оборудване, то те не са еднократни и не идват от вчера. Руснаците рециклират ядрено гориво още от 70-те години на миналият век и си имат цели заводи, специално лицензирани за тази цел. А и със захранването със суровина ре-продуциран, т.е. извлечен от вече отработило гориво, уран нямат ама никакви проблеми. Даже преливат. И както съм казал в края на този постинг, инфото по тази тема предстои.
цитирай
3. pinkpanter - Котев, съвсем изперка вече!
12.01.2010 11:30
И трите неща не са ти наред - и изходните данни и математиката и физиката!

1. Цената на горивото за 2008 не е толкова, колкото си посочил. Най-малкото, защото се доставят различни типове касети, в различни количества, с различно обогатяване, с различен профил на отделните твелове вътре. Е, аз направих съвсем бакалска сметка тип "средна цена" на касета, като взех точните цени на всяко "изделие". Та по тая бакалска сметка истината е с около 20 000 евро на касета по-малко.

2. Каква стойност на SWU си въвел? Съответства ли на обогатяването в горивото за ВВЕР? Отговорът е НЕ!

3. А авторът на прехваления ти калкулатор надали е чувал, за съвременни типове гориво, с изгарящи поглътители в таблетките и т.н.

Та с една дума всичко, което си написал е пълен ташак и израз на собственото ти безсилие. Просто си търсиш вече за какво да пишеш, щото нищо ново не можеш да добавиш към предишните си брътвежи.

Зле си мойто момче, гледай си инженерството, топлопреноса и парните турбини и не се бъркай в неща, от които нищо не разбираш!
цитирай
4. gikotev - Розов, смени плочата, все едно и също омръзва.
12.01.2010 12:53
Итересно че ЯМ крадът стотици милиони а са наели само една подлога, при това розова, да ги брани. Явно са стршно стиснати, в което не се съмнявам. А на турбините какво да им гледам. Никога през живота си не съм се занимавал с тях. То мазникът Ангелов нали сега прави "планов" ремонт на турбината на шести блок. А розовият место да му подава инструментите се рови по нета да пелтечи нещо. Mоят прехвален калкулатор е на световно ниво, a не като розовият "високопоставен служител в МААЕ".
Така се изразяват само подлогите. Кажи му името на тоя високопоставеният, защото следващият постинг е за него.
цитирай
5. qwerty1234 - тази поговорка важи с пълна сила за теб ;-)
12.01.2010 18:05
Благодаря, че ми каза че има още калкулатори, знаех само този първия. Та така, отваряме Recycled Nuclear Fuel Cost Calculator и отиваме на таблицата с цените (за твое нещастие хората са си сложили борсовите цени, така че няма мърдане). Виждаме следната картинка - цена за конверсия природен уран $6, рециклиран - $36, цена на SWU съответно $160 и $180, цена за изработване на касетите - съответно $460 и $560. Очевадно е че обработката на рециклиран уран е по-скъпа. Това се опитвам да ти обясня от известно време, ама ти си знаеш твоето. Така че си направи съответните корекции в сметките, ако искаш като проценти, ако искаш като абсолютни стойности и тогава пак може да коментираме (цената на рециклирания уран са я дали като $0, нямам нищо против да я приемеш и ти за толкова). И сравнявай не с цената на доставките за Козлодуй, а с колонката за природен уран, все пак в калкулатора не е заложено същото гориво, добре е да сравняваш при равни други условия ;-)
цитирай
6. gikotev - Ти му викаш не бръзай, а оно че си строши краката...
13.01.2010 10:58
Остава да кажеш сега от коя точно борса са така посочените цени в таблицата и въобще съществува ли някъде такава борса ;-) Аз лично съм чувал само за тази б село Долно Уйно. Но знам ли, вече втора година не съм в България и може и в твоето село да са отворили такава борса. Не ми е приятно да ти отговарям, а само искам да предпазя останалите читатели от лъжливите ти твърдения. Ако има такава борса дай и тук адреса, какато аз съм поставил тренда на цените на природния уран, в началото на постинга. Това е единствената стока в калкулаторите, която идва от борса, всичко останало е договорки, клиент-производител. Ако прочетеш детайлно доклада на Стив Кидд, в в началото на постинга, ще научиш повече неща, което едва ли ще те избави от манията да лъжеш.
цитирай
7. pitashtia - Защо не опиташ
31.07.2010 16:33
Защо не опиташ да синтезираш целият случай в една статия. Многословието размива и обикновенният читател като мен не се интересува от сметките и подробностите.
І Какво се случва.
а) каква е разликата между рециклирано и
свежо гориво като цена и качество.
б)Как се отразява това на цената на произвезената електроенергия, на нейната себестойност.
1 Кой подменя горивото
2 Кой печели от това
3 Колко печели
4 Колко са загубите
5 Опасно ли е това за околната среда и Българските граждани
ІІ Кой и защо го прикрива.

ІІІ Какво трябва да се направи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840674
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031